logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

KODUS - nové sociální bydlení pro seniory?

31.03.2022

Od poloviny března má Krupka nové sociální bydlení pro seniory. Není to nic jiného než zrekonstruovaný bývalý hotel HORAL, ze kterého se po rekonstrukci stal komunitní dům pro seniory.
 
Ve středu 16. března se konal od 13 do 17 hodin Den otevřených dveří v KODUSu. Pozvánku města jsme sdíleli na facebooku. Uvedli  jsme k ní následující:

KODUS - KOmunitní DŮm pro Seniory
Jde o bývalý hotel Horal

▪️Doufejme, že bude výsledek rekonstrukce bývalého hotelu Horal lepší, než byl výsledek rekonstrukce DK Olympie. (Komunitní centrum Olympie přišlo na 64,4 mil. korun a další 2,55 mil. korun půjde nyní navíc do vybudování kanceláři v půdním prostoru.)
▪️Hotel Horal koupilo město na jaře 2017 za 10 mil. Kč, tj. minimálně o 3,8 mil. dráž, než za kolik ho koupil od realitní kanceláře pár měsíců před tím člověk blízký starostovi. Starosta měl o koupi hotelu za 10 mil. eminentní zájem. Kdo a jak pak naložil se ziskem 3,8 mil. korun bude vědět pouze prodávají a starosta. Koupě hotelu byla schválena v dubnu 2017 v tajném hlasování 13 zastupiteli. Zdravá Krupka se tohoto hlasování odmítla účastnit.
Více na našem webu - https://www.zdravakrupka.cz/…/krupka-ma-za-sebou-superkauf-…
▪️Příprava projektu nebyla jednoduchá, ani druhý pokus o získání státních dotací na KODUS městu nevyšel. Dotace MMR měly původně představovat 600 000,-Kč na jednu bytovou jednotku. Město si tak muselo vzít od KB úvěr.
▪️ Skutečně uhrazená cena za veřejnou zakázku STAVEBNÍ ÚPRAVY KOMUNITNÍHO DOMU PRO SENIORY KRUPKA přišla na 38 218 586,09 Kč s DPH.
▪️Dodatečně bude město investovat ještě do rekonstrukce terasy a zahrady.

Dne 16. března 2022 jsme v rámci Dne otevřených dveří KODUS navštívili. 

K O D U S - DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

KO(munitní) DŮ(m) pro S(eniory)

Tak jsme se dnes byli podívat. Jak jen začít?
Zajímalo nás, jak se podařila proměna hotelu na komunitní dům pro seniory. Přiznáváme, že jsme si velmi přáli, aby byl výsledek tentokrát výrazně lepší než to, co jsme viděli na podzim při otevření zrekonstruovaného domu kultury Olympie přeměněného na Komunitní centrum.

▪️Bohužel, žádné překvapení se nekonalo.
Celkový dojem - levné, žádný náznak nějakého lehkého nadstandardu (kromě výtahu), bílé zdi (místy bohužel i popraskané - asi se zapomnělo na perlinku), na chodbách šedá dlažba, v 17 bytech 1kk nebo 2kk naprosto stejné linoleum, naprosto stejné koupelny a všude ta nejobyčejnější (ve všech bytech naprosto stejná) kuchyňská linka s varnou dvouplotýnkovou deskou.

▪️Prostě takové sociální bydlení s nájemným 150,- Kč / m2. U bytů 2kk to představuje cca 5 000,- Kč měsíčně.

▪️Plynové ústřední topení, měřiče na radiátorech. Neštěstím jsou měděné trubky vedené všude jen po povrchu! Nevypadá to vůbec pěkně. Snad dojde ještě k jejich zakrytí, ale asi těžko, když se mají již v dubnu nastěhovat první nájemníci. Každý byt má svůj měřič na teplou a studenou vodu.

▪️Byty na jižní stranu(výhled na náměstí) působí celkem příjemným dojmem. Některé byty na opačné straně domu působí velmi ponuře a stísněně.

▪️Na vybavení společenské místnosti v přízemí nejsou momentálně údajně finance.

▪️To, že není ještě doupraveno nejbližší okolí objektu, lze pochopit. Ale že v den otevřených dveří kazí už tak nevýrazný dojem navíc neumytá okna, nevytřené podlahy v bytech a zaprášené kuchyňské linky - desky, dřezy i varné desky, tomu opravdu nerozumíme.

▪️Při celkové ceně za rekonstrukci ve výši 42, 2 milionů Kč vychází v průměru jedna bytová jednotka na 2,4 mil. Tak tomu to opravdu neodpovídá. Bohužel. Škoda.

Mgr. M. Bačová, Ing. R. Příhoda, Mgr. Bc. M. Řeháková - zastupitelé za Zdravou Krupku

Příspěvek i s fotogalerií. 

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.