logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

KRUPKA má za sebou „superkauf“. Přišla o téměř čtyři miliony korun

28.04.2017

V úterý proběhlo 14. zasedání zastupitelstva města. Jak se dalo očekávat, bylo skutečně velmi bouřlivé a vypjaté. Nejkontroverznějím byl v programu bod nazvaný prodej objektu č. 5 s pozemky k.ú. Bohosudov (hotel Horal)

 

„Hurá, vyhrál jsem! Podařilo se mi prodat městu hotel Horal!“ tak nějak jistě jásal po úterním zastupitelstvu starosta Krupky Zdeněk Matouš, i když se před tím určitě hodně zapotil.

O současném krupském starostovi, od podzimu současně i krajském radním pro regionální rozvoj a cestovní ruch, je dlouho veřejně známo, že ovládá krupskou radnici jako svou vlastní firmu.  Zaměstnává v ní i několik svých příbuzných, za „prací“ do ní dojíždí z Teplic.  

Bohužel ne vždy se k ní chová jako její skutečný vlastník, tj. jako správný hospodář. Kdyby tomu tak bylo, netrval by dlouhodobě na podhodnocených cenách za pozemky, které město ze svého majetku prodává.  Nedopustil by, aby byly objekty z majetku města prodávány některým zájemcům za více než lidové ceny (např. objekt bývalé MěPo za 400 tis. Kč, bytový dům pod Libušínem s mnoha bytovými jednotkami za cca 1.300 000, - Kč atd.) a nebo by nevykupoval do vlastnictví  neprosperující či zchátralé objekty v centru města jako penzion Kavalír a hotel Horal za přemrštěné ceny, na kterých se údajně s jejich majiteli dohodl, a proto je třeba dohody plnit.  

Je nepochopitelné, proč město v listopadu koupilo penzion Kavalír minimálně o 2,5 milionu dráž, než bylo nutné. „S prodávajícím jsme se na té ceně dohodli,“ pronesl starosta  a poukázal v materiálech pro zastupitele na  rukou sepsanou dohodu, která pro něj byla určující.

Získat dostatečný počet zastupitelů, kteří mu v prosazení koupě pomohou, není v Krupce žádný problém. Ale jak to udělat, aby pak nikdo z nich nebyl vyšetřován pro trestný čin spojený s předraženou koupí a nebyl stíhán dle § 220 Trestního zákoníku o porušení povinnosti při správě cizího majetku? Ani to není pro krupského starostu žádný problém. Zdá se, že si vzal příklad z praktik mafiánů z ROPu severozápad. Stačí přesvědčit dostatečný počet zastupitelů, aby schválili tajné hlasování, a pak už jde vše jako po másle.

Na úterním zasedání zastupitelstva města si podobný kousek zopakoval starosta na případu hotelu Horal. Velmi po něm toužil již od jara loňského roku. Ale jako správný manipulátor utajil tehdy zastupitelům, že hotel Horal již cca týden před tím, než záměr koupě ohlásil,  určitě jen zcela náhodou náhle koupil člověk, který již v minulosti koupil od města výše zmiňované objekty. Tento nový majitel Horalu za něj ale nezaplatil 8, 5 mil, za které ho realitní kanceláře nabízely, ale za pouhých 6,2 mil. Kč, aby ho po několika málo měsících opět nabídl na realitkách, ale POZOR – za 10 mil. korun!!!

Starosta od počátku mluvil o tom, že díky možnosti získat na rekonstrukci těchto domů dotace (na jejich koupi si město muselo vzít úvěr 15 mil. korun) z nich vzniknou  super domy pro seniory a právě senioři budou těmi, kdo oživí léta již mrtvé Mariánské náměstí. Věnoval této své vizi a nápadu spousty procítěných slov, ba celých proslovů, ale NIC z toho,co řekl, se neobjevilo na papíře.  Již loni v červnu odmítl podmínit schválení žádosti o úvěr na koupi těchto objektů tím, že budou slova o přeměně těchto objektů na domy pro seniory součástí usnesení. Ani v případě hotelu Horal nebylo v důvodové zprávě o potřebě koupit objekt, o jeho dalším využití, ba ani o ceně, ANI SLOVO. Nic z toho nebylo ani v návrhu na usnesení. Proto Zdravá Krupka navrhla stažení tohoto bodu z programu, jeho dopracování a předložení na dalším zasedání. Návrh neprošel, hotel se přece musel koupit.

Pro případ, že by nestačila starostova procítěná slova o tom, jak je třeba o staroušky pečovat, jak je třeba k těm třem stávajícím a perfektně vybaveným domům s pečovatelskou službou (Dlouhá, Vodní a Hřbitovní) přidat další dva, objednal si (dost možná i sám zrežíroval) představení dvou herců. Ti velmi emotivně vylíčili, jaké hrůzy se dějí v hotelu Horal, jak k zásahům opakovaně vyjíždí několikrát týdně městská policie, ale nic s tím nesvede, jak ona verbeš dělá v hotelu bordel atd .atd. Na některé zastupitele to učinilo tak silný dojem, že se dokonce začali vyjadřovat o těch, kteří mají nepořádky v hotelu páchat tak nekorektně, jak by si to žádný veřejný činitel neměl dovolit, nota bene na půdě zastupitelstva města.

Po divadelním představení, rozumějte masáži ještě případně ne zcela přesvědčených či váhajících zastupitelů, nenásledoval aplaus, ale jednání o tom, jak to udělat, aby to s koupí vyšlo.  Zastupitel R. Kadlec (Krupka naše město), který opakovaně po jednáních s majitelem Horalu tvrdil, že cena 10 mil. korun je neakceptovatelná, navrhl na pokyn starosty tajné hlasování. Zdravá Krupka vystoupila s prohlášením, že se tohoto tajného hlasování odmítá zúčastnit a přednesla své stanovisko k tomu, proč tak činí.  Vyzvala zapisovatelku, aby neúčast uvedla do zápisu. Stejně se zachoval zastupitel J. Dbalý (KSČM), který předem upozornil, že tajné hlasování je nástrojem, který se nemá nadužívat,že  je na místě např.  při volbě starosty či místostarosty, ale v tak běžné věci, jako je tato, je to zcela zbytečné. Zastupitel Kadlec ale zopakoval, že jen tajné hlasování je tím nejdemokratičtějším způsobem, jak mohou zastupitelé projevit zcela svobodně svou volbu. 

Dalším, kdo rychle obrátil, byl zastupitel R. Klaška (ANO). Sám přišel již v únoru, po první schůzce se současným majitelem Horalu, s návrhem neúčastnit se tajného hlasování, pokud by k němu došlo. Ejhle! Najednou patřil k těm, kteří pro tajné hlasování zvedli ruku.

A tak se hlasovalo tajně. Výsledek – 13 pro a 1 se zdržel. Zde jsou všichni, kteří se hlasování zúčastnili:  Z. Matouš, K. Rouček, J. Dubský, T. Liška, V. Maščenko, R. Kadlec, V. Šanda, T. Syryčanský, Z. Saifert,  J.Penc, V. Šnobl, R. Klaška, M. Limberský, A. Vítů). Starosta zářil. Aby ne, vždyť se mu podařilo Horal městu prodat a o více mu nešlo.

 

Výkup do majetku města v k.ú.Bohosudov - č. p.5 (Hotel Horal) - materiál předložený zastupitelům

Ani o stranu více, ani o slovo více. Není pravda, že ....  nabídky jsou nedílnou součástí této zprávy.

 

 

 

 

 

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.