logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

"To byl fičák," mnuli si ruce Matoušovi zastupitelé.

24.04.2012

Starosta Matouš si se zastupiteli své koalice pěkně mnul v pondělí 23. 4. 2012 na zastupitelstvu ruce.

Pořádání jednání ZM v pracovní době konečně umořilo kameramana. A tak mohli o Krupce rozhodovat bez toho, aniž by je sledovalo oko kamery. Občanů přišlo, jak se dalo očekávat, také poskrovnu a někteří tam byli jen proto, aby starostovi veřejně pochlebovali. A tak, nekontrolován veřejností, měl starosta se svou partou konečně na práci klid. Podle toho to jejich hlasování také vypadalo. Jakmile odhlasovali vše potřebné, téměř všichni se beze slova odporoučeli. Arogantně naznačili i té malé hrstce přítomných občanů, že je jejich názory nezajímají.

Předtím ale ještě stihli:

odmítnout námitku Zdravé Krupky k zápisu z minulého zastupitelstva, přestože i videozáznam potvrzuje nepravdivý text zápisu
odhlasovat směnu pozemku města člověku, kterému pozemky nabízené městu nepatří (první kolo tohoto pokusu proběhlo již na jednání v prosinci, ale po upozornění Zdravé Krupky na nevýhodnost tohoto kroku, starosta z obavy neúspěchu stáhl tento bod z programu)
odmítnout audit v městské společnosti Sport Krupka
odmítnout zpracování analýzy k navrhované změně daně z nemovitostí (jejímu zvýšení)
prosadit si nákup opotřebovaných a předražených dílů pro lanovou dráhu za 852 tisíc korun (předcházející majitel by je jinak dal do šrotu, ale Krupce se možná časem budou hodit)
odmítnout řádné doložení a vysvětlení, jak přidělovali dotace jimi vybraným spolkům
přijmout na základě cáru papíru údajnou žádost p. Puchara o uvolnění z kontrolního výboru (vše v jeho nepřítomnosti) a okamžitě v rozporu se schváleným programem zvolil na jeho místo nového člena – p. P. Kadavého.

Nemá cenu vypočítávat další hlasování Matoušovské koalice, plné arogance a odmítající předložení ověřitelných faktů nutných k zodpovědnému rozhodování o městě. Pocit téměř nulové kontroly veřejností dala páně Matoušově koalici křídla víc než Redbul. „Přesně kvůli tomuhle jsme volby přece manipulovali ,“ říkaly jejich rozzářené tváře.

Přesto právě strach z kontroly veřejnosti i z auditu ve Sportu Krupka jasně říká, že uvnitř Matoušovy koalice, tvářící se zdánlivě sebejistě, panují velké obavy z budoucnosti. V celém státě se stále víc lidí zajímá o to, jak se nakládá s jejich daněmi a veřejným majetkem. Vzniká stále víc občanských iniciativ, které si chtějí posvítit na korupční jednání politiků. Tento trend dorazí dříve či později i do Krupky. To je jasné i samotnému p. Matoušovi. Proto se musí co nejrychleji a co nejvíc urvat z městského, dokud to ještě jde. Jen slepý nevidí, že se hraje hlavně o nekontrolovaný chod Sportu Krupka, městské zakázky a o schválení územního plánu, ve kterém jsou přichystány stamilionové zisky po té, co se pole a luka změní na stavební parcely. Vděčnost nových zbohatlíků je jistě předem zaručena.

Stačilo sledovat podrážděnost a zblednutí tváře starosty p. Matouše, když mu zastupitel p. Maleček oznamoval, že policie nepotvrdila jeho tvrzení, že si z radnice stáhla podklady k veřejným zakázkám z doby rozpočtového provizoria. To p. Matouš podporován tajemníkem p. Růžičkou zastupitelstvu lživě tvrdil ve snaze oddálit kontrolu těchto zakázek zastupiteli. Stejně podrážděně reagoval při dotazu, proč chodník na hlavní ulici v Maršově dělá chabařovický Japis a nikoli některá z místních krupských firem. I v tomto případě zoufale hledal starosta výmluvy, kterými se snažil znemožnit kontrolu této zakázky a zamlžit, že má ve firmě Japis již dlouho své osobní zájmy.

Tentokrát nebyl starosta Matouš tou, jindy tak sebejistou, modlou mnohých zastupitelů. Zoufale ho kryl i šéf Sportu Krupka p. Saifert, když drze a lživě tvrdil, že v Krupce není firma, která umí dělat chodníky, jeho Sport Krupka nevyjímaje.

Bude také zajímavé sledovat, kdo bude stavět Saifertovým garáže. O koupi místa na jejich stavbu zažádala jeho manželka a většina zastupitelů její žádost schválila, i když chtějí postavit garáže na nepřehledném místě - v zatáčce na návsi v Dolním Maršově. Ještě zajímavější bude sledovat, jestli u stavby jejich garáží bude asistovat technika Sportu Krupka a bude dodán materiál města stejně jako při stavbě jejich domu. Žádný provozovatel hazardu však tady sázky nevypíše. Vyplacení jisté výhry by ho zruinovalo.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.