logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Lopotný sobotní úklid vodní tvrze

23.04.2012

Na vodní tvrzi Starý dvůr za zdevastovaným krupským koupalištěm se v sobotu pilně uklízelo. Šlo v pořadí již o třetí ročník této akce. Sešla se tu skupina asi 25 převážně mladých lidí, kteří se pilně snažili zbavit přilehlou skládku (kopce kdysi dávno navezeného odpadu) bujného ostružiní a náletových dřevin. Několik odvážných se spustilo po žebříku i do části vodního kanálu, kde zrovna nebyla voda. Jiní překonali močál po improvizovaných dřevěných chodníčcích, které jim laskavě zajistili pracovníci úřadu. Aby bylo čím porost likvidovat, nechali jim pracovníci komunálních služeb města na služebně městské policie i nářadí (pár sekyr, dvoje hrábě, pár „mačet“ a igelitové pytle).

Nahlášená a městem povolená akce však nikoho z úřadu či komunálních služeb města nezajímala ani natolik, aby nářadí dopravili až na místo nebo aby se postarali o odvezení pytlů nasbíraného odpadu ještě týž den. V neděli dopoledne stále ležely plné pytle připravené spolu s několika pneumatikami na odvoz. Doufejme, že je někteří nenechavci nevysypali, aby zkontrolovali, zda by se jim něco náhodou nehodilo. Zatím se zajímali jen o dřevo na topení.

Pozvánku na akci jsem ráda přijala a ačkoliv jsem měla na ten den jiný program, alespoň krátce jsem pomohla se sbíráním odpadu a přispěla zapůjčením soukromého žebříku (městské služby prý žádný nemají). Pozdravit nadšence přišel i p. Maleček. Obdivovala jsem lopotnou práci lidí, z nichž mnozí ani nebyli z Krupky. Opakovaně jsem si ale kladla otázku, jak je možné, že je léta trpěna v centru města taková ostudnost (hned vedle jiné ostudy – zdevastovaného areálu koupaliště), kterou by účinně lehce mohla zlikvidovat nějaká k tomu určená technika. Zajímavá historická památka v tak zanedbaném stavu a ještě „vylepšena“ kopci navezeného odpadu. A to vše jen několik stovek metrů od domu současného starosty, předtím dlouholetého místostarosty.

Zájem radních o město je za posledních více než deset let jejich správy velmi podivný. Skládky v centru města, zchátrale vyhlížející domy na náměstí a mohla bych jmenovat mnoho dalších nepěkností, které by bývaly musely být při troše dobré vůli ze strany radnice již dávno napraveny. Neúcta k minulosti, neúcta k pořádku, schovávaná za slova, že „nejsou finanční prostředky“ je pro mě nepochopitelná. A jinde to přitom jde.

Až budou časem do Krupky přijíždět ve velkém snad i zahraniční turisté, aby si prohlédli památku, která je na seznamu UNESCO, bude třeba jim při průjezdu městem zavázat oči a rozvázat je až u štoly Starý Martin. O to, aby štola nebyla ostudou města, se před mnoha lety postaral tehdejší starosta p. Maleček, přes nepochopení ostatních tehdejších radních – později místostarostů a starostů. Dnes se starosta pyšní cizím nápadem a cizí prací, která přispěla k tomu, že se Krupka zviditelní možná i za hranicemi republiky. Úmyslně dělat, že nevím, čím dítětem štola Starý Martin je, je stejně ostudné jako přehlížet zanedbaná a ostudná místa ve městě.

Ceníme si práce týmu mladých lidí - D. Burdy, J. Kašpara a D. Biedermanna, kteří akci zorganizovali, a všech dalších, kteří jim přišli pomoci.


Miloslava Bačová

 Starý Dvůr 1 

Starý Dvur  2

Starý Dvur 4

Starý Dvur 3Děkujeme paní J. Kotoučové za zaslané fotky.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.