logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Chudáci kytičky a žabičky! Rozum to nebere.

20.04.2012

Na zastupitelstvu svolaném na toto pondělí 23. 4. 2012, které se koná opět ve snaze po co nejmenší účasti občanů od 14.00 hod (senioři mají polední siestu a pracující ještě pracují) bude opět projednávána řada „nepochopitelných“ témat předložených radou města. Z řady podivných návrhů výrazně vyčnívá podruhé předložený návrh směny pozemku města, který už jednou stáhlo po upozornění ze strany Zdravé Krupky vedení radnice z jednání zastupitelstva. Jedná se o parcelu 2040 /15 o ploše 9837 m2 v k. ú. Krupka, ležící pod křížením potoka a silnice nad Prokopkou.

Směna je opakovaně požadována soukromým vlastníkem, který za to městu nabízí pozemky vpravo od silnice mezi přejezdem Sobědruhy a křižovatkou pod Prokopkou. To znamená v místech, kde územní plán zachovává zemědělské využití pozemků. Kdo by taky stavěl těsně u železniční trati. Cena pozemků činí cca 500 000 Kč. A perlička na závěr. Ten, který tuto směnu (opakovaně podporovanou vedením radnice) požaduje, vůbec není majitelem směňovaných pozemků. Pro hlupáky má ve svém žádosti větičku, že až směnu zastupitelstvo schválí, tak s vlastníky podepíše smlouvu o budoucím převodu.

Co je tak zázračného na pozemku u potoka nad Prokopkou, že o něj soukromý zájemce tak usiluje a vedení radnice jeho záměr opakovaně podporuje? Zdá se to jasné. Při letmém pohledu do mapy nového územního plánu města (dále ÚP) se zdá, že se celá louka nad silnicí do Krupky, mezi Prokopkou a zahrádkářskou kolonií,  změní ze zemědělských pozemků na stavební parcely. Z pár set tisíc Kč se mávnutím kouzelného proutku ÚP (spíš zvednutím ruky 11 zastupitelů) stanou náhle desítky milionů.

Nic nového v Krupce. Vždyť takto před několika lety zbohatl i současný starosta p. Matouš (viz pořad Reportéři ČT s názvem Milionář z Krupky). Stačilo, aby jako radní odmítl nabídku státu na výkup luk nad šroubárnou městem Krupka a pak je koupil sám. Upravit ÚP už byla pro p. Matouše maličkost. Dokonce taková, že do kupní smlouvy s novým vlastníkem si nechal p. Matouš dát podmínku postupného vyplácení v součtu víc jak 40 milionové ceny podle toho, jak budou zastupitelé pod jeho dozorem postupně ÚP měnit.

Detailní pohled na velkou mapu ÚP však vyvolá ještě větší otazníky. Ta parcela u potoka v majetku města je ÚP určena jako biokoridor. Tudíž se na ní nedá nic stavět a je proto bezcenná. Proč ji tedy ten soukromník za opakované podpory vedení radnice tak vehementně chce? Žádný milovník žabiček a kytiček on není. Že by biokoridor na detailní mapě ÚP díky společnému oslepnutí z představy zisku a souvisejícího úplatku přehlédli? To asi ne. Stačí hlouběji prostudovat onu nepochopitelnou žádost. Její součástí je podmínka vyrovnání ceny směněných pozemků. A už se rozsvěcí! Rozdíl cen směňovaných parcel je téměř půl milionu. Takže když zastupitelé schválí tuto drobnou směnu, zároveň schválí i přesun téměř půl milionu z pokladny města do kapsy soukromníka. Takže, Matoušovi zastupitelé, hurá do toho, určitě i na vás něco zbyde.

Pak je tu ještě varianta, že po směně pozemků ten biokoridor náhle z ÚP zmizí. Při známých schopnostech p. Matouše by to nebylo nic překvapivého. To samé  čeká p. Matouše i u mnohem větších pozemků (cca 100 000 m2), které nedaleko odtud vlastní člen známé teplické policejní mafie a dlouholetý starostův kamarád.

Tento koupil pozemky před několika lety v souvislosti se zpracováním současného návrhu nového ÚP. Tady změna zemědělské půdy na stavební parcely hodí bratru 50 milionů. Ale jako na potvoru i zde ekologové při kontrole návrhu nového ÚP našli vzácné žabičky a kytičky, a tak zde nedávno změnu zemědělské půdy na stavební parcely odmítli. Krátce poté byl spatřen p. Matouš a jeho policejní známý jak na konci Unčína nad roztaženými mapami vzrušeně mávají rukama. Nejspíš hledali náhradní pozemky pro pasení svých zlatých telat. Tam ale zas je ten zatracený koridor pro vysokorychlostní železnici mezi Berlínem a Prahou. Ta asi zrušit nepůjde. Tak vysoko prsty p. Matouše a jeho policejních bratrů v triku (nesplést si s tepláky) nesahají.

A tak jim kvůli očekávanému výnosu nezbyde, než se vrátit na pozemky mezi Prokopkou a šroubárnu s jasným cílem - vyhubit ty otravné žabičky a kytičky. Až tam uvidíte zaměstnance Sportu Krupka (event. Romy z městské – tj. Matoušovy ubytovny v Nových Modlanech, kterým při neposlušnosti hrozí zrušení ubytovacích smluv), jak zběsile pobíhají a tlučou lopatami do země, budete vědět, oč jde.

Krátce poté pozve starosta ekology a ti při kontrole svého zákazu zjistí, že se spletli a zákaz změny zemědělské půdy na stavební parcely obratem zruší. A Krupkou se rozlehne rajské bučení zlatých telat. V zastupitelstvu ho ovšem uslyší jen ti, kteří schválí územní plán předložený starostou p. Matoušem.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.