logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Vydržet a pokračovat

13.04.2012

Zastupitelé Zdravé Krupky (dál ZK) prý v zastupitelstvu nic nezmůžou a jsou vytlačováni do ostudné opozice. Tak se chlubí starosta p. Matouš v kruzích těch, kteří si stejně jako on nedokážou představit svůj život bez přisátí se na finanční struky města. 

Zároveň své tvrzení ale sám vyvrací, když plní to, co údajně bezmocná Zdravá Krupka požaduje. Pravda, zatím tak činí jen sporadicky a mnohdy za dosti humorných či hořkých situací, kdy se snaží před svými obdivovateli vliv Zdravé Krupky zlehčit či zatajit.

Připomeňme si některé momenty:

Na druhém zastupitelstvu předvedlo vedení radnice, že není pravda, že nechce otevřeně komunikovat s občany. Zastupitelé si podle požadavku ZK sedli tak, aby sami sobě i občanům hleděli z očí do očí. Jednání bylo stanoveno na odpoledne, aby mohli přijít i zaměstnaní občané, s jejichž daněmi radnice nakládá. Dokonce fungovalo i cosi jako ozvučení. Bylo tedy slyšet, co kdo povídá. Pro „pro-matoušovskou“ koalici to byl ovšem děsivý zážitek.
V celém sále byla mnohem více viditelná i slyšitelná primitivní arogance starosty, jasně vyzněly naopak logické požadavky zastupitelů ZK a kritika kroků vedení radnice ze strany přítomných občanů. Nepřehlédnutelné pak bylo mlčení pro- matoušovských zastupitelů neschopných vyslovit alespoň několik logických vět, pouze tu a tam mlčení okořenil někdo z nebližšího starostova kruhu hysterickými a urážlivými výkřiky bez smysluplného obsahu. Tento pokus vedení města proto nemohl dopadnout jinak, než že bylo vše nové opět zrušeno a dál se jede podle osvědčeného schématu, které spolehlivě a ke spokojenosti p. Matouše vyžene občany z jednání zastupitelstva.

Přesto mají zastupitelé ZK další úspěchy.

Upozornili např. na až směšnou vedlejší roli místostarosty p. Dubského. A hle! Místostarosta sem tam promluví a dokonce mu bylo svěřeno i řízení celého jednoho zastupitelstva. Je faktem, že se jeho řízení omezovalo většinou na udělování slova tu zastupitelům, tu úředníkům, kteří za něj vysvětlovali odborné věci, ale alespoň něco.

Pomalu se mění i podoba a kvalita zápisů z jednání zastupitelstva, k němuž má ZK opakovaně námitky.

Po kritice toho, že ve výpisech z obchodního rejstříku chybí výsledky hospodaření Sportu Krupka, se tam náhle objevily. Sice neúplné, ale opět - alespoň něco. V dubnové RADNICI se objevil pochvalný článek o skvěle fungujícím Sportu Krupka. Jde o reakci na požadavek ZK na hloubkový audit v této firmě léta nekontrolovaně polykající finance z rozpočtu města. Článek má proto jednoznačný účel - má nechápajícím vysvětlit, že je Sport Krupka v naprostém pořádku a žádný audit v něm přeci není, ale vůbec není potřeba. Zvláště z důvodu jeho nepostradatelnosti pro veřejný pořádek, propagaci města a vytváření podmínek pro sportování i odpočinek mládeže i široké veřejnosti. Autor článku to však svým až bezmezným chvalozpěvem poněkud přehnal a tím opět přiznal, že moc dobře ví, že by mohl nezávislý audit poslat jak torpédo radniční loď Sport Krupka ke dnu. ZK však nechce auditem Sport Krupka zničit, jak nesprávně tvrdí radnice, jen si chce potvrdit či vyvrátit obavu (nejen ZK, ale i krupské veřejnosti), že to dobré, co Sport Krupka dělá, by šlo dělat za „poloviční“ městské peníze.

Na webu ZK byl popsán nepořádek ve městě a ejhle - začalo se uklízet např. v Dlouhé ulici, bourají se ostudné záchody stadionu léta „zdobící“ vjezd do města. Jen způsob „úklidu“ skládky za bývalou kasárenskou zdí je ve stylu navrch huj, vespod fuj. Pletivo, skrze které bylo možno vidět ošklivou skládku, bylo nahrazeno plotem z vlnitého plechu. V tu ránu byl nepořádek uklizen, minimálně z očí kritických pozorovatelů.

Peníze a rozpočet města jsou Pandořinou skříňkou, kterou starosta ani nikdo z jeho koalice nechce ani pootevřít. Součástí tohoto největšího krupského tajemství jsou i veřejné zakázky, správa majetku města, náklady na Sport a Energii Krupka, pozemkové změny podle novely územního plánu, o níž veřejnost nemá informace, nákupy aut, strojů a kancelářské techniky. Zde zatím naráží Zdravá Krupka na pevnou hradbu mlčení a obranu celé pro- matoušovské koalice.

Výše uvedené příklady však dokazují, že i zde dříve či později hradby puknou. Pak se i audit ve Sportu Krupka stane jen drobnou epizodkou v drsné pravdě o téměř 15 letech ovládání Krupky p. Matoušem.

Proto je třeba, abychom vydrželi a pokračovali.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.