logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Nepořádek v Krupce – žádný apríl

01.04.2012

Tento příspěvek není určen nekritickým obdivovatelům krupských politiků, rotujících od r. 2000 ve vedení radnice.

Je tu jaro, blíží se Velikonoce a tu a tam se zdá, že se ve městě něco děje. Těsně před začátkem vegetačního období došlo ke kácení stromů a jiných dřevin v parku H. Lindnerové a tím k zahájení jeho dlouhodobě připravované revitalizace. Revitalizace parků je tak nějak v posledních letech v módě, proč by s ní nešla i Krupka. Zda je to v Krupce ta pravá priorita, potvrdí jistě málokdo. Park H. Lindnerové není zrovna nejfrekventovanějším místem našich občanů, veřejností je využívám jen sporadicky, asi tak jednou za rok při Mariánských slavnostech. Ale ukázat, že radnice něco pro lidi dělá, je přece nutné. Bohužel jsou jiná mnohem bolestivější místa, která by si pozornost radnice zasluhovala více. 

Ať totiž přijíždíte do Krupky odkudkoliv, všude vás vítá nepořádek. Na levé straně při příjezdu od Dubí jsou to bývalé fotbalové hřiště a trialová dráha - obojí pokryté odpadem. Od Teplic vlevo zaneřáděný svah městského stadionu s troskami toalet a rozpadajícím se plotem. Napravo následuje zarostlý areál dříve benzinové pumpy a po chvíli zlatý hřeb Krupky - v centru města za zdí bývalých sovětských kasáren radnicí zřízená skládka. Od průmyslové zóny až k porcelánce v celé délce zaneřáděné okolí Dlouhé ulice. Ve směru od Ústí nad Labem roští podél silnice a rozpadající se objekty v Soběchlebech. Jen od Chlumce to až na malou skládku vlevo jakž takž ujde.

I uvnitř města lze snadno nalézt řadu míst, z nichž se člověku může lehce udělat nevolno, i když není právě přehnaným milovníkem pořádku. Jde o již zmiňovaný areál bývalých sovětských kasáren, o nepřehlédnutelný stav památné vodní tvrze nad koupalištěm (jen pár metrů od domu, v němž by měl bydlet samotný starosta), okolí ZŠ Maršov, okolí nádraží Bohosudov a ulice vedoucí od něj k centru města, nádrž na návsi v Soběchlebech atd. Tam všude je to mnohem horší. Dokonce mnohem horší než na problémovém sídlišti Horní Maršov.

Bohužel nejde o nijak nový jev. Místní koncentrace nepořádku veřejného prostranství jasně říká, že jde v Krupce o dlouhodobý a systémový problém. Je smutné, že vedení města ani představitelé městské firmy SPORT Krupka, pod niž spadají i komunální služby, nemají dlouhodobě zájem o to, aby město trochu „vypadalo“. Dlouhá léta se tu nic výrazného nezměnilo, snad kromě občas vyměněné dlažby několika chodníků, mnohdy ale tak špatně provedené, že by se dalo začít opravovat klidně znovu.

Na to, jak město vypadá, jsme si my místní zřejmě již zvykli. Kromě soukromých domů, o něž se většina jejich vlastníků řádně stará, zaznamenalo město celkově úpadek. Místním, kteří nemají srovnání (a stačilo by se poohlédnout v nedalekých obcích, jako jsou Modlany nebo Nové Srbice), to zřejmě ani nepřijde. Jaký ale pohled a názor na stav města musejí mít přijíždějící turisté a návštěvníci Krupky? Jak již bylo řečeno, není skoro žádné příjezdové cesty, která by jim vnukla myšlenku – „Jo, tak tady to funguje. Hezké historické a kdysi i poutní místo, to je hned vidět, že tu mají úctu ke svěřenému majetku.“ Bohužel si něco takového asi těžko mohou říci. 

Je velmi smutné, že krupští radní nemají již po dlouhá léta zájem o vzhled města. Dnes se ohánějí řečmi o finanční krizi, která jim zřejmě umožňuje tak akorát natřít zeď kolem bývalých kasáren na bílo a hrdě se budou dmout nápadem, že se stane prostorem pro výtvarnou tvořivost studentů BGB. Jestli se postarají také o likvidaci skládky za zdí, kdo ví? Ta není tak vidět, že?

Co se ale dělo, či spíše nedělo v letech pro Krupku hojných, kdy dostávala řadu dotací? Z městské pokladny mizí dlouhá léta spousta financí, ale ve městě to není nikde vidět. Od roku 2000 už uniklo téměř půl miliardy. Nejsmutnější je, že jsou současní vlivní lidé z krupské radnice většinou rodáky z Krupky, absolventy krupských škol, prošli krupskými občanskými spolky, nebo v nich dodnes působí (hlavně ve fotbalu). Přesto jim nepořádek ve městě, které spravují, nevadí. A přitom mají ti fotbalisté stadion jako ze škatulky.

Zajímavým mediálním tahem je na stránkách Radnice zpráva, v níž jsou občané města vyzýváni k nahlášení míst, kde je třeba něco opravit. Jistě se sejde celá kupa žádostí. Doufejme, že opravdu nejde jen o mediální tah radnice vzbudit "jakýs takýs" zájem o město a že i výběr míst, kde je třeba rekonstruovat a opravovat, bude řádně a spravedlivě zdůvodněn.

Radní si již za uplynulý půlrok vzali pár připomínek Zdravé Krupky k srdci (snaží se o lepší kvalitu zápisů jednání ZM, lehce se snaží posunout dále i městský web). V řadě případů jsou ale nadále velmi zatvrzelí. K otevřenosti radnice občanům mají ještě hodně daleko, do zprůhledňování svých rozhodnutí se jim nechce vůbec, podobně se bojí i samotné myšlenky na provedení hloubkového srovnávacího auditu v městské firmě SPORT Krupka.

Věřme, že i z dnešního příspěvku o nepořádku ve městě si radní něco vezmou.

Zdravá Krupka, tvořící v zastupitelstvu opozici, tak svou konstruktivní kritikou (ne)činnosti či nešvarů radních plní své zásadní poslání a hodlá v něm i nadále pokračovat.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.