logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Proč neschválila Zdravá Krupka rozpočet

08.03.2012

Postřehy z jednání o projednání rozpočtu měly hlavně dokumentovat atmosféru zmaru, zbabělství, lhaní, chamtivosti, neodbornosti, nekulturnosti a primitivní agresivity, která ovládla zastupitelstvo.

Nyní se vracíme k vyjasnění důvodů, které vedly zastupitele Zdravé Krupky (dále jen ZK) k neschválení rozpočtu, který údajně vznikl jako výsledek čtyřměsíční tvrdé práce celé radnice řízené p. Matoušem v prospěch města a všech jeho občanů. Kdyby to byla pravda, vypadal by rozpočet hodně jinak.

Tím výsledkem čtyřměsíční práce jsou jen souhrnná, nic neříkající čísla jednotlivých rozpočtových kapitol. Takto se mohl rozpočet schválit už v listopadu 2011, protože rozpočtový limit 150 milionů Kč byl znám už tehdy. Zcela chybí popis problémů, které chce radnice řešit, a stanovení cílů, kterých chce rozpočtem dosáhnout. Jen s holými čísly si ze zákona rada města, ve skutečnosti spíš krupská mocenská první liga – pánové Z. Matouš, K. Rouček, Z. Saifert a V. Šanda - udělají, co budou chtít. Komunisté, ODS, ČSSD a KDU-ČSL vše jen přihrbeně odkývají.

Dalším důvodem, proč ZK odmítla schválit tento rozpočet, bylo zjištění, že vyváženost rozpočtu města stojí a padá na výnosech z hazardu. Nafouklých 6,5 milionu Kč příjmů z hazardu je v přímém rozporu s vychloubáním se vedení radnice, jak v Krupce s hazardem i bez regulační vyhlášky zatočí. I bez těchto předem falešných slibů lze očekávat příjem z hazardu v maximální výši 3,5 milionu Kč. Proto zastupitelé ZK požadovali snížení této částky na 3,5 milionu Kč.

V rozpočtu zcela chybí položka na financování řešení situace problémových občanů, převážně Romů, kterých bylo do Krupky za nezájmu radnice navezeno více než tisíc. Teď nezbývá, než tento závažný problém začít řešit financemi z rozpočtu města. Vedení radnice ústy místostarosty J. Dubského, který má romskou problematiku na starost, to odmítá a falešně tvrdí, že vše za radnici udělá státní agentura. Ta však spolupráci s radnicí považuje za nutnou podmínku svého působení v městě. Proto zastupitelé ZK požadovali vyčlenění 1 000 000 Kč na řešení romského problému. Na cílené využití podpory pracovních návyků Romů, jejich kulturních aktivit a vzdělávání dětí i dospělých. 

Pro vyrovnání těchto v součtu 4,5 milionu Kč požadovali zastupitelé ZK stejné snížení nákladů na provoz městské firmy Sportu Krupka, na chod úřadu a radnice města. Jedná se o snížení nákladů jen o cca 5%. Součástí tohoto návrhu byla i výzva k radnímu K. Roučkovi, aby se vzdal své finanční odměny za to, že jako zahradník pečlivě okopává sport a kulturu v Krupce (spíš je druhým a tím zbytečným místostarostou)a aby byla ušetřená částka převedena přímo na podporu sportovních a kulturních aktivit občanů. Koordinování sportu a kultury by zajisté zvládl dnes nevytížený místostarosta J. Dubský.

I tyto velmi mírné úpravy rozpočtu, který stojí na výnosech z hazardu, byly už předem vedením radnice odmítnuty. Podle starosty Z. Matouše šlo o špatně podložené a nejasné návrhy. Pravda je jiná. Tyto návrhy naopak jasně a přesně míří na největší slabiny rozpočtu a rozkrývají špatně utajované cíle správy města krupskou první ligou. Nesmí se sáhnout na hazard, na provoz Sportu Krupka, stejně tak na funkci K. Roučka jako symbolu neefektivní správy města, a nesmí se měnit současná situace problémových občanů, hlavně Romů. Jen slepý nevidí, jak jejich situace první lize vyhovuje. Nejen jako zdroj možných zisků z jejich sociálních dávek, ale zcela jistě jako manipulovatelná masa, snadno zneužitelná při uplácení u voleb. „Tak proč je učit pracovat, vzdělávat je a tím i samostatně myslet,“ říká svým přístupem k Romům první liga. A o tom je i celý schválený rozpočet. Nic nesmí narušit moc a zisky první ligy.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.