logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Schválení rozpočtu - bez výnosů z hazardu neumí současné vedení radnice město spravovat

05.03.2012

Postřehy ze 4. jednání zastupitelstva města

Dnes 5. března byl při jednání zastupitelstva většinou zastupitelů schválen rozpočet města na rok 2012. Proč proběhlo v dopoledních hodinách, jsme uváděli několikrát. Nic jiného než zbabělost za tím nemůže být. 

Proti schválení rozpočtu byli jen zastupitelé Zdravé Krupky. Hlavními důvody jejich rozhodnutí byly neprůhledný tok městských peněz do společnosti SPORT Krupka, vyvádění půl milionu ročně místo přímo spolkům pro sport a kulturu do osobního příjmu radního K. Roučka, nezájem a chybějící vůle radnice přispět finančně k řešení situace s problémovými Romy, systémová neschopnost radnice řešit nepořádek v Krupce a krytí zbytnělých nákladů na chod úřadu a města příjmy z podpory hazardu v Krupce.

Podoba schváleného rozpočtu byla zúžena jen do podoby strohých součtů jednotlivých kapitol rozpočtu odpovídajících odborům úřadu města. Byla odmítnuta podoba rozpočtu, ve kterém by byly rozpočtové kapitoly detailně rozepsány do dílčích položek, jak byl původně projednáván na pracovním jednání zastupitelstva. Důvodem tohoto zamlžování rozpočtu je opět možnost, jak nekontrolovaně nakládat s rozpočtem města.
Snad se Zdravá Krupka vyhne pomluvám občanských spolků, když důvodem jejího odmítnutí rozpočtu bylo i vyvádění půlmilionu korun místo do kultury a sportu přímo do kapsy radního K. Roučka. Odpovědi na otázku ZK, zda by neměl v tíživé finanční situaci města rezignovat na toto placené místo a umožnit přesun financí přímo kulturním a sportovním spolků, se nenápadně vyhnul. 

Zastupitelku za DSSS pak překvapivě popudil návrh Zdravé Krupky na rozpočtové vyčlenění milionu Kč na aktivity spojené s podporou základních pracovních návyků Romů, jejich kulturního vyžití, finanční gramotnosti a vzdělávání dětí. Přitom je to jediná cesta jak omezit obtěžování majority problémovými Romy. Spoléhání radnice na vládní agenturu pro začleňování, kterou odmítá jedno město za druhým, je jen dalším zamlžováním neschopnosti krupské radnice samostatně řešit důsledky koncentrace před lety navezených problémových Romů do jedné části Krupky. Výnosy z hazardu živeného jejich sociálními dávkami vypovídají o tom, že řízený návoz Romů do Krupky nebyl náhodný, ale to už víme také dávno.

Téměř komických rozměrů nabyl zoufalý odpor čelních představitelů radnice a zároveň městské společnosti SPORT Krupka proti návrhu Zdravé Krupky na provedení srovnávacího auditu nákladů v této společnosti. Návrhem auditu reagovala Zdravá Krupka na znechucení občanů z úniků financí, nafty a materiálu ze společnosti Sportu Krupka. Protože s okamžitým odhlasováním návrhu auditu měla řada městských prominentů závažný problém, navrhla nakonec ZK přesunutí projednání auditu na dubnové zastupitelstvo.

Značně trapné a nepřesvědčivé bylo i vysvětlení starosty, proč v obchodním rejstříku chybí cca deset účetních závěrek SPORTU Krupka. Prý jim je nechtějí vyvěsit. Zajímavé. Proto ZK doporučila, aby tyto závěrky byly vyvěšeny přímo na stránkách společnosti SPORT Krupka. Uvidíme, zda a případně za jak dlouho k tomu dojde. Mezitím bude nutné udělat dotaz na pravý důvod  neochoty úřadu umístit jejich účetní závěrky na stránkách obchodního rejstříku.

Závěr zastupitelstva se opět nesl v dojemné matoušovsko- komunistické spolupráci. Místostarosta J. Dubský (KSČM)odmítl dlouholeté tykání s P. Malečkem za to, že píše (P. Maleček) o uplacení komunistů funkcí místostarosty za zvolení p. Matouše starostou a s tím související mlčení komunistů k dojení města starostou Z. Matoušem, které před tím sami kritizovali.

Starosta Z. Matouš na oplátku zrušil termín dalšího zastupitelstva naplánovaného skoro půl roku dopředu na 30. dubna. Ke špatně zvolenému termínu a jeho změně došlo již podruhé. Přitom by bývalo stačilo projít si kalendář s rozmyslem a uvědomit si, zda zrovna nejsou jarní prázdniny či není těsně před 1. májem. Nemít dostatek času kvůli jednání ZM na „čarodějnice“ a následně nedostatek času na přípravu 1. Máje, byly hlavní důvody pro zrušení termínu. Člověk by očekával, že starosta okamžitě oznámí náhradní termín. Bohužel v duchu svého diktátorského přístupu oznámil, že se všichni VČAS termín dozvědí. Nepomohl ani pádný argument zodpovědné zastupitelky, že pro pracovní vytíženost a nutnost plánovat jednání v zaměstnání by považovala za zcela profesionální, kdyby termín věděla s dostatečným předstihem.

Zastupitelstvo opět sledoval šéf redakční rady RADNICE, spíš však starostův osobní mediální poradce. Jeho výpotky o neukojených ambicích Zdravé Krupky budou zajisté opět ještě víc páchnoucí a jedovaté než fenol -formaldehydový provoz Knaufu, který p. Křivohlavý před lety také vehementně, ale neúčinně obhajoval. Jeho obhajoba nepomohla ani trmickému lihovaru – skončil. Proto nelze pana Křivohlavého než vyzvat, aby se koukal za peníze města ve službách starosty Z. Matouše co nejvíc snažit!!!


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.