logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Další starostův “kšeft” nejen pro kamaráda?

28.05.2022

A NEDÁ A NEDÁ SI POKOJ! PROSTĚ MATOUŠ!
DALŠÍ STAROSTŮV KŠEFT. ZŘEJMĚ NEJEN PRO KAMARÁDA.

 Aneb jak dosáhnout prodeje městského pozemku o velikosti 4 600 m2 za 2 700 000 Kč soukromé firmě kamaráda, aby ho do roka nabízela realitní kancelář k dalšímu prodeji za cenu 14 318 182 Kč. Jó, tohle by našemu starostovi šlo! To ho zkrátka baví!
! Cena pozemku vzrostla více než 5 krát!

Doufejme, že starosta nepřijde v případě nezájmu o koupi tohoto pozemku s návrhem, aby ho město zase vykoupilo za tuto novou cenu zpět.
Kdo o tom chce vědět víc, nechť čte dále.

 

DÍL PRVNÍ
- JARO 2021 - Na zastupitelstvu města dne 22.2. 2021 se starosta velmi okatě angažuje u prodeje jednoho nemalého pozemku. Jde o poz. p. č. 643/1 v k.ú. Maršov u Krupky. O pozemek o výměře 4 600 m2 má zájem majitel penzionu Pod Kaštany.
- Na našem webu jsme přidali k videozáznamu komentář. Najdete v něm např., že v čase
01:22:45 začíná debata o Pravidlech prodeje. Starosta vysvětluje: „Pravidla jsou, že se musíme dohodnout.“

- U prodeje pozemku o výměře 4 600 m2 (svah nad zahradní restaurací Pod Kaštany) se starosta nezvykle angažuje. Prozrazuje, že má od žadatele v PC informaci, že by pozemek koupil za 2 mil. Kč.
- Místo, aby zahájil hlasování o návrzích na cenu za m2 (320,- Kč dle zn. posudku + DPH, cena vypočítaná z jím údajně nabízených 2 mil. Kč 435, - Kč + DPH, cena 600,- Kč + DPH dle „zvyklosti“ pro podnikatele) navrhuje, že okamžitě pozve žadatele, aby se dostavil. Tak také udělá. Hlásí, že se žadatel dostaví do 20 minut. Přechází se k projednávání dalších žádostí. Pokračuje se až po příchodu žadatele.

- Je pandemie a většina zastupitelů má respirátory (zbytek včetně starosty jen roušku). Veřejnosti je přítomnost v sále upřena. Petice občanů za posunutí začátku jednání zastupitelstva na pozdější odpolední hodinu je shozena ze stolu, nesmí být ani bodem programu. Starosta se vymlouvá na pandemii, po ní se prý ukáže, jak k petici následně (jeho blahorodí) přistoupí. Dodnes ji ignoruje, stejně jako celou krupskou veřejnost. Vzhledem k pandemické situaci nepovoluje setrvat v sále ani kameramanovi, který již 12 let pořizuje z podnětu ZDRAVÉ KRUPKY videozáznamy, neumožní mu ani výměnu kazety v kameře. Jednání se totiž debatou o stále chybějích kvalitních pravidlech pro prodej pozemků natahuje.
01:41:20 – Návrat k prodeji pozemku, jehož žadatele starosta telefonicky vyzval, aby se dostavil.
- Celé projednávání začíná být ještě více zmatečné. Debata je vedena o tom, zda je nebo není žadatel plátcem DPH, nakonec je navrženo stažení tohoto prodeje. Starosta se opakovaně žadateli omlouvá, že ho „vytrhl“ od práce a že "to nevyšlo".

- Po jeho odchodu dochází k další změně – prodej nelze stáhnout, je třeba schválit „neprodat“ tento pozemek. Následovat bude nové zveřejnění záměru prodeje tohoto pozemku.

Zatímco nikdo jiný kromě zastupitelů do sálu nesměl, tento člověk poslušně a rád naběhl a jako jedinému mu bylo umožněno setrvat do doby, než starosta zjistil vše potřebné.

 DÍL DRUHÝ
- V době od 16.3. do 2.4. 2021 je záměr prodeje znovu zveřejněn na úřední desce.
- Dne 19.3. 2021 je podána nová žádost. Nyní už ne pod jménem původního žadatele, ale firmy RestMar Invest s.r.o.

- Na jednání ZM dne 10.5.2021 ji zastupitelé dostávájí v materiálech jako poslední z 12 projednávaných žádostí. Mají rozhodnout, za jakou cenu má město tento pozemek prodat. Cena dle znaleckého posudku 320,- Kč/m2, cena dle Pravidel 250,- Kč/m2+DPH.

- Prodej je nekonec schválen za cenu 600,- Kč/m2 dle protinávrhu zastupitele A. Vítů.

DÍL TŘETÍ
JARO 2022 - SREALITY.CZ nabízejí prodej komerčního pozemku 4 600 m2, Revoluční, Krupka-Maršov za 14 318 182 Kč (3 113 Kč za m2)
A jsme doma!!! DALŠÍ KŠEFT SE POVEDL!

Odkaz na videozáznam ZM 22.2.2021
https://www.zdravakrupka.cz/clanek/666/videozaznam-ze-14-zasedani-zastupitelstva-mesta-krupky

Odkaz na SREALITY.CZ
https://www.sreality.cz/detail/prodej/pozemek/komercni/krupka-marsov-revolucni/1095612764

Na našem facebookovém profilu po pár dnech zareagoval majitel daného pozemku.

VYJÁDŘENÍ ZDRAVÉ KRUPKY KE KOMENTÁŘI MAJITELE PENZIONU POD KAŠTANY, UVEDENÉMU POD PŘÍSPĚVKEM O PRODEJI POZEMKU MĚSTA V SOUSEDSTVÍ JEHO PENZIONU

K předešlému příspěvku nám včera napsal svůj komentář majitel penzionu Pod Kaštany. Cítí se údajně spolu se starostou dotčen naším informováním veřejnosti o spekulaci s pozemkem, který za nepřehlédnutelné podpory starosty koupil před rokem za 2 700 000,- Kč, aby ho nyní nabízel k prodeji za více než pětinásobek původní ceny.

Zde je jeho vyjádření.
(Připomínáme, že k jednání o prodeji pozemku z majetku města a k jeho následnému prodeji došlo na dvou zasedáních ZM. Na prvním z nich za dost podivných okolností v době lockdownu.)

“Vážení zastupitelé Zdravé Krupky, tím, že obvinujete starostu, Zdeňka Matouše, v souvislosti s prodejem zmiňovaných pozemků z nepoctivosti, obvinujete nepřímo z toho samého i mne a proto cítím potřebu se k této záležitosti v bodech také vyjádřit.
1) prodej pozemku schválilo 16 zastupitelů z 21, tedy i polovina opozice.
2) prodejní cena byla téměř 2x vyšší, než cena ze znaleckého posudku. Veřejnosti již dále nezminujete, ze k pozemku není přístup z veřejné komunikace, což hodnotu pozemku značně snižuje a nebo, že třeba stavebni pozemky pri výjezdu z Unčín se v tomto období prodaly za 1500 Kč/m2. Místo toho záměrně porovnavate jablka s hruskami.
3) Koupí pozemku jsem chtěl ochránit svou investici do dalších ubytovacích kapacit pro návštěvníky Krupky. Chtěl jsem mít vliv na to, co jednou bude stat za hranicemi mého hotelu.Nevidím nic špatného na tom, že jsem o pomoc požádal město Krupka , Ostatně je i zájmem města nabídnout návštěvníkům města odpovídající služby.
4) Svým příspěvkem napadáte ostatní, aniž by jste, například mě, kterého se článek silně dotýká, požádali o vyjádření. Toto chování prozrazuje ledacos o Vaší úrovni.
S pozdravem Jiří Mareš”

NAŠE VYJÁDŘENÍ k jeho komentáři:

Vážený pane Mareši,

nepřekvapuje nás, že se k dané věci nevydřil přímo sám starosta, že k tomu použil Vás. Je to starostova běžná praxe. Víme, že si sám veřejně komunikovat netroufá.

Ve svém komentáři se vyjádřujete bohužel POUZE KE KOUPI pozemku od města. Neuvádíte NIC, co by vysvětlovalo, proč jste se rozhodl pozemek ani ne po roce PRODAT, navíc za cenu cca 5,3 krát vyšší, než za kterou jste pozemek pořídil.

Za cenu 600 Kč/m2 Vám byl prodej schválen 16 z 20 přítomných zastupitelů (chyběl K. Rouček).

Cenu 600 Kč/m2 navrhl jeden z opozičních zastupitelů. Bylo mu patrně jasné, že koalice prodej prosadí tak jako tak, tak ať město alespoň tolik netratí.

Proto pak také zřejmě hlasovalo s 11 koaličními zastupiteli i 5 opozičních zastupitelů. (Ne všem se zatím daří každý starostův záměr včas prokouknout.)
Náš protinávrh NEPRODÁVAT tento pozemek, určený územním plánem pro dopravní stavby, nebyl schválen.
U schvalování prodeje jsme se ještě s jedním opozičním zastupitelem zdrželi.

Sledujeme už dlouhá léta velice bedlivě a detalilně chování starosty, když se projednává něco, na čem by mohl mít osobní zájem (Jabloňový sad, pozemky v Unčíně, koupě Kavalíru a Horalu, …). Tento případ do toho zapadal.

Již na předešlém zastupitelstvu (22.2.2021) se choval starosta velmi nestandardně.
- Nikdy se ještě nestalo, aby během jednání přímo od stolu volal zájemci o koupi a žádal ho, aby se urychleně dostavil.
- Byl lockdown a Vy jste byl jako jediný z veřejnosti vpuštěn do jednacího sálu. V rozporu s tím, že má veŕejnost vyhrazeno místo před zasedajícími zastupiteli, jste zaujal privilegované místo vedle úřednice odboru správy majetku, odkud Vás zastupitelé příliš dobře neviděli, ani neslyšeli.
- Zvláštní bylo také, jak servilně se Vám pak starosta omlouval za to, že to “nevyšlo” a že Vás “vytrhl z práce”.
- Přesto Vám ještě stihl za nás položit otázku, jaký máte s pozemkem záměr. Vaše odpověď zněla v tom duchu, že chcete připravit svým hostům, kteří zůstávají i několik dní, nějaké kulturní vyžití(zázemí). Zaznělo také, že jde o místo, kterým si rádi zkracují cestu lidé, kteří se vracejí do svých domovů na horním maršovském sídlišti a ti by narušovali klid hostů.

Zdá se, že jste tento záměr velmi rychle opustil. Realitní kanceláře nabízejí pozemek za účelem výstavby garáží, jak to odpovídá územnímu plánu.

Jak jinak tedy vnímat tuto transakci, než jako záměrně připravenou spekulaci?

Musíme připomenout, že by zájmem a povinností každého zastupitele mělo být dohlížet na řádné hospodaření se svěřenÿm majetkem města.
Tento případ však nenasvědčuje, že s daným pozemkem město naložilo hospodárně.
Kdyby samo investovalo do výstavby dané územním plánem, kdyby pak vybudované garáže pronajímalo nebo časem prodalo, šlo by o zcela něco jiného, než co dnes sledujeme.
Bývalo by možná stačilo, kdyby byl prodej tohoto pozemku ve smlouvě dostatečně ošetřen. Např. tím, že se záměr realizuje do určité doby, pozemek nesmí být v následujících X letech prodán třetí osobě, v případě nezbytnosti prodeje bude mít město přednostní právo vykoupit pozemek za stejnou cenu zpět.

S pozdravem
Mgr. Miloslava Bačová, Ing. Rostislav Příhoda a Mgr. Bc. Marcela Řeháková
zastupitelé města ZDRAVÁ KRUPKA


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.