logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Záznam z 18. zasedání Zastupitelstva města Krupky

07.12.2021

18. zasedání ZM Krupky se konalo 6. prosince 2021 od 9:00 hodin. Trvalo necelé dvě hodiny. Přítomno 19 zastupitelů. Omluveni byli Adolf Vítů (ANO 2011) a Luboš Breite (Město pro vás)

Veřejnosti neměla možnost účastnit se zasedání přímo v sále. Byl jí vyhrazen jiný prostor. Přenos jednání do daného prostoru byl zpomalený a kvalita zvuku byla velmi špatná. Ve stejně špatné kvalitě ho mohli sledovat i další občané. Zdá se, že výjimečně špatná kvalita nebyla náhodou.

Zastupitel R. Příhoda (ZK) se před projednáváním prvního bodu ptal na to, jak je zajištěna pro veřejnosti možnost vyjádřit se k projednávaným bodům. Starosta odpověděl arogantně, jak je u něj zvykem, otázkou: „Máte nějakou chytřejší otázku?“

V sále nejsou vidět u stolů vzadu (mimo záběr kamery) tři zastupitelé: Nikola Růžičková, Tomáš Liška (KNM) a Jan Sláma (BPP).

Zleva doprava sedí: Igor Maščenko (KNM), Václav Krása (BPP), Petr Fišer (ČSSD), Zdeněk Saifert (ČSSD), Jiří Penc (ČSSD) Jiří Dbalý (KSČM), Michal Schneider (MPV), Václav Šanda (ČSSD), tajemník František Růžička, starosta Zdeněk Matouš (ČSSD), první místostarosta Rostislav Kadlec (KNM), druhý místostarosta Karel Rouček (ČSSSD), Rudolf Klaška, Jan Kuzma (ANO 2011), Marcela Řeháková, Miloslava Bačová a Rostislav Příhoda (ZK).

 Videozáznam z jednání

 

 

Podrobněji k videozáznamu:

Doporučujeme použít pro lepší kvalitu poslechu sluchátka. Akustika v sále není dobrá, ozvučení i po 10 letech působení této koalice v čele radnice stále chybí.

 

00.00:00 – Zahájení zasedání, volba orgánů, schvalování programu

00:03:00 – Majetkoprávní záležitosti

Prodej pozemků dle žádostí.

Jednotlivé body komentuje úřednice paní Hana Vorlíčková. Zastupitelé Zdravé Krupky schvalují pouze prodeje za cenu dle znaleckých posudků.

00:19:10              Majetkoprávní vypořádání pozemku v k.ú, Krupka a k.ú. Soběchleby u Krupky (účelová komunikace) úplatný převod majetku od ČR ÚZSVM

00.:20:25             Směna pozemků v k.ú. Bohosudov – vypořádání pozemků v areálu bývalého koupaliště

00: 22:00             Žádost o revokaci usnesení ze dne 10.5.2021 – změna kupujících. Sousedé se dohodli na rozdělení koupě pozemku ideální polovinou

00: 23:35             Odpis pohledávky ve výši 927 257,89 Kč na základě oddlužení

00:24:30              Přezkoumání vydržení pozemku u dvou občanů - schváleno     

00:25:20              Žádost o revokaci usnesení ZM ze dne 28.6.2021 – prodej části poz. p.č. 706/1 v k.ú. Bohosudov

Celá kauza se táhne od roku 2014, kdy dostal po cca 30 letech výpověď z nájmu malé části pozemku původní nájemce. Tehdy nebyl úřadem upozorněn na to, že se někdo jiný zajímá o koupi tohoto a dalšího přilehlého pozemku. Ačkoli tehdy byla novému zájemci koupě schválena, k její realizaci v následujících letech nedošlo. Celá kauza byla znovu otevřena cca před půlrokem a vyvíjí se velmi podivně. Nejdříve mělo dojít v květnu k chybě ve stanovení ceny za m2, a proto starosta stáhl bez vysvětlení tento bod z programu jednání. V červnu byl schválen prodej za 600,- Kč/m2. V srpnu žádal zájemce, kterému byl prodej pozemku schválen, o revokaci usnesení. Jeho žádostí se RM zabývala až v listopadu a tento bod zařadila do dnešního 18. zasedání ZM. Mezitím ale došlo v září k novému zveřejnění záměru prodeje. Na základě tohoto zveřejněného záměru se o koupi ucházel jak původní zájemce, tak i další zájemce – původní nájemce části pozemku. Tento proces je zcela v rozporu s zákonem. Nejdříve mělo dojít k revokaci, která se řešila až na dnešním zasedání, až pak měl být záměr případně znovu zveřejněn.  

Po dotazu zastupitelky M. Bačové, proč nedošlo k revokaci usnesení ještě před tím, než byl záměr prodeje znovu zveřejněn, panovalo hrobové ticho. Starosta tiše procedil, že to neví. Úřednice neřekla ani slovo. Starosta se zeptal, zda jsou další dotazy.

Debata kolem tohoto bodu ukazuje, jak se starosta snaží protlačit prodej "svému člověku". Místo věcných argumentů sklouzává k řadě invektiv na adresu diskutujících. Sekunduje mu přitom radní Zdeněk Saifert.

Hlasování o protinávrhu zastupitelky M. Bačové – odložit tento bod, přizvat oba zájemce a případně se společně podívat na místě na danou situaci.

Pro 5     zdrželi se 2          proti 12

Starosta odmítá pokračovat v debatě a překřikuje zastupitelku M. Bačovou, která upozorňuje na fakt, že se o pozemek ucházejí dva zájemci. V takových případech bývá navržen prodej obálkovou metodou. Tuto možnost starosta zcela odmítá, drze ji ignoruje a nechává rychle hlasovat o prodeji „svému známému"(ten tam podle něj chodí, ačkoli mu pozemek vůbec ještě nepatří, starosta to tam dobře zná, jako malý kluk si tam chodil hrát atd. atd.)

Pro  12                 zdrželi se 2                         proti 5

00: 36:36            Prodej pozemků v k.ú. Bohosudov – zrušení usnesení ze dne 28.06.2021

Jde o kauzu uměle vyvolanou. Po mnoha desítkách let se náhle rada města rozhodla přidat komunikaci vedoucí ke dvěma nemovitostem jen majiteli jedné nemovitosti. Vlastník druhé nemovitosti „utře nos“, přijde o jedinou přístupovou cestu. Ministerstvo vnitra jim ve svém stanovisku k případu sdělilo, že nelze cestu III. třídy prodávat, tj. zcizovat. Slova se ujímá zastupitel a radní Zdeněk Saifert, dobrý kamarád zájemce o koupi pozemku. Hovoří o tom, že "vznikly nové skutečnosti". Nevznikly! Vymysleli si je. O úřednících MV ČR mluví jako o klucích z Prahy, kteří vidí vše špatně. Žádá o odložení bodu a prověření nově nastalých (vymyšlených) skutečností. V závěru rozpravy se k tomu vyjadřuje i majitelka nemovitosti, kterou chtějí připravit o jedinou přístupovou cestu k její nemovitosti.

00:42:15 – NÁVRAT K PŘEDCHÁZEJÍCÍMU BODU – doplněno, že prodej nebyl schválen druhému zájemci. Žádné takové hlasování/ rozhodován neproběhlo. O druhém zájemci o koupi starosta nedovolil promluvit.

00:43:35               Záležitosti odboru školství a sociálních věcí

Místo nemocné vedoucí odboru paní Breitové přichází jiná úřednice. Starosta si „nemůže“ vybavit její příjmení. Zřejmě proto, že ji z minulosti zná jako slečnu Roučkovou. Úřednice se představuje jako Vendula Murniková.

 Dotační program „Volný čas 2022“zastupitel R. Příhoda (ZK) navrhuje narovnat částku výše dotace pro právnickou osobu s počtem 101 a více členů na 500 000 Kč (nikoli jen 150 000 Kč) jako je tomu v dotačním programu „Sport 2022“.

Starosta tvrdí, že tati částka vychází se "zkušenosti a zvyklosti". Zapomíná, že tyto a podobné zvyklosti zavádí a prosazuje on sám. Na nic neexistují řádná pravidla. Proto do toho, dle jeho slib, nemá nikdo, kdo ví prd, zasahovat.

Hlasování o narovnání částek v dotačním programu „Volný čas 2022“ na stejné částky, jako jsou v programu „Sport 2022“

pro 3                      zdržel se 8                          proti 8

Hlasování pro původní částky

Pro 15                  zdržel se 4                            proti 0

00:53:40 - Zásady pro poskytování dotaci

Pro 15                  zdržel se 4

00:54:40 – Přehled počtu žáků ve školách

00:56:50 – Obecně závazné vyhlášky

Obecně závazná vyhláška č. 3/2021 o obecním systému odpadového hospodářství na území města Krupka

Obecně závazná vyhláška-Požární řád města Krupky

00:59:30 – Záležitosti finančního odboru – komentuje vedoucí finančního odboru M. Brožová

Návrh rozpočtové změny č. 4

Vzdání se práva a prominutí pohledávky – „Milostivé léto“ – týká se 9 dlužníků, celková částka 1 646 627 Kč.

Návrh Pravidel rozpočtového provizoria pro rok 2022

Město opět nemá schválený rozpočet na následující rok. Toto vedení města nezvládlo ani jednou za posledních 10 let připravit návrh rozpočtu tak, aby byl rozpočet schválen do konce roku.

01:07:25 – Zápisy z jednání kontrolního výboru, plán činnosti na první pololetí roku 2022. Okomentoval vedoucí výboru Igor Maščenko (KNM)

Zápisy z jednání finančního výboru, plán práce na první pololetí roku 20221. Okomentoval vedoucí výboru Jan Sláma (BPP, předtím SPD)

Zastupitel Jan Kuzma (ANO 2011) děkuje oběma výborům za odvedenou práci. Oba výbory potvrdily pochybnosti v čerpání dotací pro spolky za rok 2020. Oznamuje, že vzhledem k trestnímu charakteru některých pochybení podá trestní oznámení.

01:19:30 – ROZPRAVA

Zastupitel J. Kuzma (ANO 2011) děkuje za parkovací místa u MŠ v Soběchlebech

Zastupitel R. Příhoda (ZK) žádá o informace k opravě budovy hotelu Horal. Nic se nedozvídá. Starosta jakékoli  problémy nechce komentovat, vše podle něj probíhá hladce a podle harmonogramu. Proč došlo k dalšímu navýšení o 6 milionů korun, nevysvětluje.
K investicím do oprav chodníků se starosta také odmítá vyjádřit. Prý nechápe, proč to zadtupitele zajímá. Projekty by podle něj měly existovat, ale kde jsou k nahlédnutí, neví. Prý "někde“ na úřadě.

01:24:20 – Do rozpravy vstupuje občanka města. Sděluje své k bodu, který jí týkal.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.