logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Cena Paměti národa pro paní H A N U T R U N C O V O U

14.11.2020

Být v životě statečný, bojovat za svobodu a demokracii nedokáže každý z nás. Paní HANA TRUNCOVÁ do dokázala. Právem jí bude v úterý 17. listopadu 2020 předána v Národním divadle obecně prospěšnou společností Post Bellum cena PAMĚTI NÁRODA.

FOTO - Konfederace politických vězňů ČR

Tato výjimečná dáma a statečná žena paní HANA TRUNCOVÁ (* 1924) prožila kus svého nelehkého života i u nás v Krupce. Ti, kdo ji osobně poznali, na ni s úctou a láskou stále myslí a vzpomínají.  

Její odvahu obdivujeme i my, velmi si paní Truncové vážíme a blahopřejme jí k právem udělené ceně Paměti národa.

Miloslava Bačová, Zdravá Krupka

 
 
Vážené sestry a bratři.
Mezi osobnostmi, které budou v letošním roce oceněny cenou Paměti národa, je i naše dlouholetá členka sestra Hanička Truncová.
Příběh Hany Truncové v Paměti národa
* 1924
„Věděla jsem, že nám nedovolí na léta se rozloučit ruky tiskem, obejmutím, ani náhodou,“ vzpomíná na moment, kdy viděla svého otce a snoubence Otakara u soudu na dlouhých devět let naposledy.
Hana Truncová strávila padesátá léta v komunistickém vězení, které ji nezlomilo i díky vzpomínkám na krásné dětství v Teplicích. Její rodina zde udržovala přátelské i obchodní kontakty s místními Čechy, Němci i Židy. Po válce zvažovala emigraci, protože nesdílela náklonnost ke KSČ, která v té době v kraji dominovala. Po únoru 1948 spolupracovala s převaděčem a pomohla několika lidem přes hranice. Seznámila se s Otakarem Čeňkem Truncem, studentem čerstvě vyhozeným z Vysoké školy politické a sociální, který se přátelil s doktorkou Miladou Horákovou. Společně vyráběli a roznášeli letáky vyzývající k občanské odvaze. Krátce před svatbou je kdosi udal. Otakara, Hanu a jejího otce zatkli roku 1951. Pro Hanu si estébáci přišli do kanceláře v Císařských lázních v Teplicích, kde pracovala jako sekretářka. Odvlekli ji do katakomb v Ústí nad Labem, kde strávila několik měsíců. Zčásti za trest v temnici: „Nebyl tam záchod, takže člověk nevěděl, do čeho šlape. Neustále tam byl slyšet hluk nějakých motorů v podzemí. Ta tma, mokro a neviditelní pavouci všude…“ Zážitek byl pro mladou ženu tak traumatizující, že o něm léta nemluvila ani s jinými vězni, ani se svým milým.
Všichni tři byli odsouzeni za velezradu a špionáž. Hana si svůj třináctiletý trest odpykávala v pracovních táborech v Kladně, Jilemnici a Varnsdorfu a ve věznici v Pardubicích. Propuštěna byla začátkem roku 1960 na podmín-ku ještě před amnestií v květnu 1960. Provdala se za Otakara Čeňka Trunce a společně žili v Bohosudově. Pracovala jako pomocná síla v jeslích, po roce 1968 pak jako referentka teplické pobočky Čedoku, kde opět pomáhala lidem dostat se do zahraničí. Je členkou Konfederace politických vězňů ČR. Své osobní zkušenosti s totalitou předává na besedách, vystupovala také na festivalu Mene Tekel.
Milá Haničko, srdečně blahopřejeme. Nesmírně si vážíme Tvého statečného života a boje za svobodu a demokracii.????????????❤️
17. 11. 2020 od 20 h
Národní divadlo v Praze
ČT2, ČRo Plus a RTVS 2
Ocenění pro osobnosti, které ve svých životech prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou jen prázdná slova.
Obecně prospěšná společnost Post Bellum oceňuje žijící pamětníky v přímém přenosu České televize, Slovenské televize a Českého rozhlasu od roku 2010. Mezi laureáty jsou váleční veteráni, političtí vězni, odbojáři, přeživší holocaustu, perzekvovaní spisovatelé či představitelé undergroundu, skauti, příslušníci církví a mnozí další.
Pořadateli galavečera jsou Post Bellum, Česká televize, Český rozhlas, Rozhlas a televízia Slovenska a Ústav pro studium totalitních režimů.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.