logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Záznam jednání 12. zasedání Zastupitelstva města Krupky

18.09.2020

Přinášíme videozáznam z posledního12. zasedání Zastupitelstva města Krupky. Konalo se v pondělí 14. září od 9.00 hodin v zasedacím sále MÚ Krupka. Záznam byl před zveřejněním řádně upraven v souladu s GDPR (na rozdíl od záznamů, které jsou pořizovány pravděpodobně zastupiteli ze sdružení Krupka naše město, protože jsou na jejich facebookovém profilu přímo vysílány a zůstávají i nadále zveřejněné).

Z 21 zastupitelů bylo přítomno 20. Nepřítomen a omluven byl pan A. Vítů (ANO 2011). V druhé polovině jednání odešli zastupitelé L. Breite (MPV) a J. Dbalý (KSČM).

Celé jednání bylo opět provázeno starostovými invektivami vůči opozičním zastupitelům, zejména Zdravé Krupky. Přidával se k němu i radní Z. Saifert (oba nově za Lepší Sever, ale k novému hnutí se na zasedání nepřihlásili, na rozdíl od kandidátky do kraje a předvolebních plakátů.). Nedůstojně pokračuje starosta i v tykání jednotlivým zastupitelům, a to nejen z řad koalice, a jejich oslovováním křestními jmény. Výjimku tvoří pouze zastupitelé ze Zdravé Krupky a KSČM. Jinak je to jen samý Honza, Tomáš, Michal, Luboš, Venca, Karel. Ze záznamu je mimo jiné slyšet, jak s prvním místostarostou R. Kadlecem – KNM mluví o Čárovi. Správně jde o pány Kuzmu nebo Slámu, Lišku, Schneidera, Breite, Krásu, Roučka a Saiferta. Prostě chování a vystupování starosty a radního Z. Saiferta je dlouhodobě přes Čáru/čáru. Příkladem primitivního vystupování zastupitele Z. Saiferta je i jeho upozornění starosty (v záznamu na 01:02:08) na to, že se o slovo hlásí zastupitelka M. Bačová (ZK) slovy: „Plha se hlásí!“ Paní Bačová k tomu dodává, že urážky od primitivů se jí nemohou dotknout. Současně poděkovala kolegovi Příhodovi, že se vůči slovům zastupitele Saiferta v její prospěch důrazně ohradil. Starosta chování svého stranického kolegy Z. Saiferta přešel mlčením.

Celkově vyšla opozice z jednání úspěšně. Podařilo se jí dosáhnout souhlasu hned ve 4 případech. Hlášení počtu hlasujících zřetelně a nahlas (v poslední době se tak nestávalo a světelnou tabuli o výsledku hlasování nemá město pod vedením Z. Matouše ani v roce 2020), dílčí úpravy Jednacího řádu, stažení prodeje jedné bytové jednotky v Dlouhé ulici a navržení nového vyhlášení záměru jejího prodeje za novou minimální cenu.

 

Pro lepší orientaci v celém průběhu zasedání jsme jako vždy připravili začátky jednotlivých bodů programu, které doplňujeme komentářem. 

00:00.45 – „Úvodní formule“ starosty k dodržení povinností při pořizování audio/videozáznamů

00:01:24 – Schvalování návrhové komise a ověřovatelů zápisu

00:02:55 – Doplňování a schvalování programu zasedání.                                                                                       Do programu byly předloženy dvě další záležitosti:

  1. Žádost ANO 2011 MO Krupka o zařazení bodu Zrušení veřejnoprávní smlouvy uzavřené mezi obcemi Krupka a Modlany o působení MP Krupka v katastru obce Modlany. Z důvodové zprávy citujeme: „Vzhledem k tomu, že částka sjednaná za tuto službu je 1 000 000,- Kč ročně, nemá z ní naše město žádný profit. MP Krupka má trvalý podstav strážníků a určitě je mnoho práce, kterou mohou vykonávat pro naši obec místo nasazení v obci Modlany.“

Ještě před hlasováním o zařazení do programu rozvinul starosta, jak je jeho zvykem manipulativní debatu o důležitosti tohoto návrhu, pokračoval spolu se svými zastupiteli Saifertem a Slámou řadou invenktiv vůči samotnému předkladateli p. Janu Kuzmovi a MP Teplice. Návrh nebyl přijat.

00:12:55 – od schvalování programu „přeskočil“ starosta k bodu „Žádost o doplnění Zápisu z 10. zasedání ZM.“

Zastupitelce M. Bačová (ZK) byly na květnovém 10. zasedání ZM zamítnuty Námitky k zápisu z 9. zasedání ZM. V Usnesení z 10. ZM se však tato informace neobjevila. Námitka se týkala chybějící informace k záměru KNAUF INSULATION Krupka na rozšíření výroby. Nebyla pravda, že byl tento bod součástí Rozpravy, byl předložen samotným starostou.

Problém týkající se kvality Zápisů a Usnesení ZM trvá již dlouho. Účelově jsou vybírány ze Zápisu (není zveřejňován na ÚD) do Usnesení (je zveřejňováno na ÚD) takové body, které pozitivně zviditelňují vedení města a na druhé straně cíleně poškozují opozici.

Zdravé Krupce se podařilo dosáhnout příslibu starosty, že dojde k úpravě Jednacího řádu v části, která je věnována pořizování Zápisů a Usnesení. Uvidíme, jak slib dodrží.

  1. Žádost zastupitele Z. Saiferta o udělení neinvestiční dotace z Fondu regenerace Města Krupky v rámci Městské památkové zóny Krupka a Hornické kulturní krajiny Krupka.

00:18:40 – MAJETKOPRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI

  • Prodeje pozemků dle 21 žádostí

Zastupitel R. Příhoda se opakovaně ptá na to, zda jsou již skoro po roce připravena nová Pravidla pro prodej pozemků z majetku města. Tento úkol byl zadán zastupitelstvem radě města na podzim loňského roku. Starosta neví, co odpovědět. Dokazuje jasně, že vůle k přípravě nových Pravidel není.

Z 21 žádostí schváleno 21 žádostí. Zdravá Krupka schválila pouze ty žádosti, kdy byla cena znaleckého posudku vyšší než cena dle stávajících starých Pravidel.

00:38:00 – Žádost dvou zájemců – prodej obálkovou metodou – návrhová komise se stala komisí pro otevírání obálek.

00:40:57 – paní Vorlíčková informuje o výsledku prodeje obálkovou metodou. Vyhrál žadatel, který nabídl cenu 1100,- Kč /m2

  • Další materiály: žádosti o splátkové kalendáře, majetkoprávní vypořádání pozemků, směny pozemků (ZK schválila jen takové směny, které nevykazovaly nedorovnané cenové rozdíly), prodej pozemků – výstavba rodinných domů (podrobněji k tomuto bodu níže), přezkoumání práva vydržení pozemku ( více k bodu níže), odpis pohledávek, prodej bytových jednotek Dlouhá ul. – III. kolo (více ve zvláštním bodě níže), žádosti o snížení kupní ceny a výkup a prodej v k.ú. Krupka.

 

00:45:35 – Materiál č. 78 - Směna pozemků na základě žádosti občana Krupky – bez doplatku. ZK nesouhlasila se směnou pozemků, kdy občan nabízí převedení pozemku o výměře 95 m2 s objektem v k.ú. Bohosudov za cenu znaleckého posudku 700,- Kč/m2 (celkem za 66 500,- Kč) do majetku města výměnou za pozemek o výměře 530 m2 v k.ú. Nové Modlany za cenu znaleckého posudku 200,- Kč/m2 (celkem 106 000,- Kč) BEZ DOPLATKU 39 500,- Kč. MĚSTU bez uvedení důvodu v důvodové zprávě.

00:49:30 - Materiál č. 82 - Prodej poz.p. č. 533/11 k.ú. Unčín u Krupky – výstavba RD za cenu dle Pravidel tj. 250,- Kč/m2

Předložený materiál již obsahuje 8 jmen žadatelů o prodej bez předložení jejich žádostí. Není jasné, jak se k tomuto záměru vyhlášenému jako jeden celý pozemek dostali.

Zastupitel J. Kuzma (ANO 2011) navrhuje prodej za cenu 500,- Kč/m2 – návrh nebyl přijat. Zastupitel R. Příhoda (ZK) – navrhuje stažení tohoto bodu z programu a vyhlášení záměru znova. Důvody uvádí – viz záznam.

Proti stažení a novému vyhlášení záměru, stejně jako prosti návrhu prodat za za cenu 500,- Kč/m2 se vyslovilo 12 zastupitelů, tj. celá vládnoucí koalice, včetně zastupitele J. Slámy (SPD), který dodatečně hlásí poměr k projednávané věci (o jeden pozemek žádá jeho rodinný příslušník). Následně hlasuje i pro prodej společně s dalšími 11 koaličními zastupiteli (pán v černé košili s bílou rouškou). Zastupitel Z. Saifert (Lepší Sever) je v zákrytu za zastupitelem J. Slámou.

Zdravá Krupka se celou kauzou začíná podrobněji zabývat. Celý záměr je velmi neprůhledný a zdá se, že byl účelově připraven pro určitou konkrétní skupinu žadatelů.

OPAKOVANĚ SE KOALICE BEZ ROZDÍLU STRANICKÉ PŘÍSLUŠNOSTI ŘÍDÍ HESLEM: „PRAVIDLA JSOU OD TOHO, ABYCHOM JE PORUŠOVALI.“

00:55:30 – Mat. č. 83 - Přezkoumání práva vydržení pozemku

Nejde o první případ v posledním roce. Kolik je celkově v Krupce podobných případů, kdy občané žijí v dobré víře, že jim pozemek patří již několik desítek let a náhle dojde ze strany města ke zjištění, že tomu tak není, nám nebylo sděleno. Z podnětu zastupitele R. Klašky (ANO 2011) by mělo dojít k revizi pozemků. Údajně takových pozemků nebude mnoho. Uvidíme, co nám časem odbor sdělí.

00:59:40 - Materiál č. 85 – Prodej bytových jednotek Dlouhá ul. čp.658-663 a čp.664-669 – III. kolo

Z celkových 6 bytů na prodej došlo ke schválení prodeje 5 bytů. O všechny žádala společnost KAMIMAR s. r.o. Krupka. Jak jsme již dříve uvedli, jde o firmu Růžový hrádek s.r.o. Krupka, řízenou manželkou druhého místostarosty Karla Roučka, která změnila k 16.06.2020 svůj název na KAMIMAR s.r.o. Krupka. Tento fakt nebyl vůbec důvodem k tomu, aby místostarosta K. Rouček nahlásil poměr k tomuto záměru a zdržel se hlasování. Ostatně to tak u dělal i v případě schvalování nové vyhlášky regulující hazard, kdy oznámil, že podnikání v hazardu bylo převedeno na jeho syna a tím pádem si může hlasovat, jak chce. NEMŮŽE, ale koalice mu to trpí.

O dva byty vedle firmy KAMIMAR zažádal ještě jeden zájemce. Chtěl je ale koupit za cenu nižší, než byla cena stanovená. Celé to působilo dost divně, dotyčný se osobně nedostavil. Možná že byl jen nastrčen, možná ani neví, že se o koupi ucházel.

O jednu bytovou jednotku pak vedle firmy KAMIMAR zažádal jiný zájemce. Tento byt se prodával „obálkovou metodou“ a byt připadl vyšší nabídce, kterou dala firma KAMIMAR.

Zdravá Krupka se pak přidala k návrhu zastupitele R. Klašky (ANO 2011) na stažení prodeje b.j. 667/1 za základní cenu 369 015,- Kč, ALE firma KAMIMAR jako jediný žadatel nabídla cenu pouze 100 000,- Kč, protože jde o byt, který byl zdevastován, dochází k jeho vyklizení a město by ho mělo nechat zrekonstruovat za 193 734,44 Kč. Zastupitelka M. Řeháková navrhla stažení z prodeje a nové vyhlášení pro všechny zájemce. Návrh byl dodatečně podpořen i zastupitelem M. Schneiderem (MPV), který navrhl i novou minimální cenu 170 000,- Kč. Takto byl návrh následně zastupitelstvem přijat.

Komentář starosty byl opět úsměvný, hlavně v momentě, kdy mluvil o pravidlech, které zastupitelstvo v záměru prodeje těchto bytů schválilo a které dodržuje. Typická starostova manipulace. NEDODRŽUJE! Připomínáme, že v I. kole žádala proti pravidlům jedna nájemnice o dva byty (dle pravidel měla. V II. kole náhle kupovala zcela nová nájemnice (nájemní smlouvu uzavřela až k 1.3.2020). V ostatních ohledech arogantní. Na dotaz odpovídá slovy: „Máte ještě jiný dotaz?“ Většinu dotazů ze strany opozice považuje hloupé, irelevantní apod.

Směšné byly i starostovy argumenty týkající se placení města za tento byt do fondu oprav SVJ cca 2 500,- Kč/měsíčně, pokud ten byt zůstane dále neobsazený. Na návrh, že by si ho město mohlo nechat jako sociální byt pro potřebné, uvedl, že město má 3 sociální byty, které byly zrekonstruovány za celkovou částku 12, 5 mil. Kč (slova samotného starosty). Takto se v Krupce zachází s byty.

Zdravá Krupka se v hlasování u prodeje zdržela, od počátku nesouhlasíme s prodejem bytů v Dlouhé ul.

01:29:50 – MATERIÁLY ODBORU ŠKOLSTVÍ A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ

  • Dvě žádosti o udělení neinvestiční dotace z Fondu regenerace Města Krupa v rámci Městské památkové zóny Krupky a Hornické kulturní krajiny Krupka. Obě ve výši 150 000,- Kč. Jedna na rekonstrukci a opravu fasády – severní a západní průčelí. Podíl vlastníka je 67,4%. Druhá na realizaci sedlové střechy s mansardovým vikýřem a nové střešní krytiny, komína a klempířských prvků. Podíl vlastníka činí 79,8%. Obě byly schváleny.
  • Žádost o udělení individuální neinvestiční dotace pro rok 2020 Žadateli BOCA JUNIORS KRUPKA, z. s. byla schválena radou města doporučená částka 15.000,- Kč (z požadovaných 80. 000,- Kč)                                                      

01:33:05 – ODBOR KANCELÁŘE STAROSTY

  • Návrh na stanovení odměn fyzickým osobám, které nejsou členy zastupitelstva obce, za výkon funkce členů zvláštních orgánů obce

Novelizací zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, byla vyhrazená pravomoc zastupitelstva rozšířena o rozhodování o peněžitých plněních poskytovaných fyzickým osobám, které nejsou členy zastupitelstva obce, za výkon funkce členů komisí a zvláštních orgánů obce, je uvedeno v důvodové zprávě.

Předsedkyni komise pro projednávání přestupků odměna 15. 000,- Kč měsíčně. Členu komise pro projednávání přestupků odměna 5. 000, - Kč.

Debata se rozpoutala jak kolem výše odměny pro člena komise z řad občanů, která je vyšší než odměna členů komise z řad zastupitelů (3 923,- Kč), tak i kolem toho, proč není odměna přiznána i druhému členu této komise z řad občanů.

Starosta přiznal, že druhý člen se již kriticky ozval, že mu tedy velkoryse onu odměnu poskytnou také. Návrh zastupitelů Zdravé Krupky na sjednocení výše odměny pro všechny členy, tj. na 3 923,- Kč po dalších invektivách starosty a prohlášení tajemníka úřadu, že práce zastupitelů v komisích, citujeme: „Je nula nula prd.“, nebyl přijat.

01:41:13 - MATERIÁLY FINANČNÍHO ODBORU

  • Návrh rozpočtové změny
  • Odpis pohledávek – dlužné nájemné za užívání bytových jednotek a plnění s tím spojená

01:43:40 - VÝBORY

  • Zápis kontrolního výboru - předložil zastupitel I. Maščenko (KNM)
  • Zápis finančního výboru -   předložil zastupitel J. Sláma (SPD)

01:45:00 – ROZPRAVA

                Hned po jejím vyhlášení starosta urychleně opouští jednací sál, aby nemusel reagovat na řadu dotazů. Není to poprvé, co takto zbaběle zareagoval. Dělá to již minimálně rok a půl.  Za pochodu odpovídá ještě alibisticky odpovídá na dotaz zastupitelky M. Řehákové, která se ptá na termín následujícího zasedání. Odpověď: „O termínu rozhoduje starosta.“ Ten člověk je totálně mimo. Zřejmě také zatím neví, na kolika židlích bude chtít od 1. října 2020 sedět najednou. Zda na židli starosty nebo na židli ředitele Regionálního muzea v Teplicích, případně na obou židlích. Bude zajímavé dozvědět se, která varianta u něj zvítězí.

Spolu se starostou berou do zaječích i všichni z jeho „klubu“ ČSSD, Lepší Sever a SPD. Zůstává pouze zastupitel V. Krása a všichni 4 zastupitelé za sdružení Krupka naše město. K odchodu starosty a jeho klubu nevědí, co dodat (prý je tam nemohou držet) a tak alespoň první místostarosta R. Kadlec vyslechne výzvu zastupitele J. Kuzmy (ANO 2011) k dodržování Jednacího řádu, v němž je zakotveno, že součástí zasedání ZM je i ROZPRAVA, který končí zodpovězením všech dotazů zastupitelů i veřejnosti. Následně odpovídá na dva dotazy zastupitelky M. Bačové (ZK) na postup při zjednání nápravy zápachu při hnojení polí v okolí Krupky a přilehlých obcí digestátem z biospalovny ve Všebořicích a na další vývoj záměru průzkumu ložisek u Krupky státem.

V sále zůstalo až konce zasedání 5 zástupců koalice, 6 zástupců opozice a tajemník úřadu.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.