logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Ozvěte se, narovnejte hřbety, nebuďte jako ovce!

30.05.2012

„Ozvěte se, narovnejte hřbety, nebuďte jako ovce!“ Tak vyzýval diváky v pondělním Hyde parku ČT 24 pan Leo Steiner.

Leo Steiner V Hyde Parku   Autor Tan

Stal se známý tím, že jako vysoký úředník instituce, která rozděluje evropské dotace v Ústeckém kraji (ROP Severozápad – Regionální operační program), zveřejnil své podezření z manipulací a předražování veřejných zakázek financovaných z evropských dotací. Když zdůvodňoval své jednání i výzvu, řekl divákům, že pohár mlčení společnosti k rozkrádání veřejných rozpočtů, kulantně nazývané korupcí, přetekl.

To se týká i nejen státu a krajů, ale i našeho města Krupky. A jeho výzva k občanskému odporu vůči rozkrádání veřejných rozpočtů je určena i krupským občanům. A ti mají opravdu důvod, proč se ozvat.

Jen pro připomenutí. Od komunálních voleb v r. 1998, tj. již 14 let ovládá město koalice, v níž má rozhodující slovo současný starosta p. Matouš, léta podporovaný především tajemníkem úřadu města p. Růžičkou (KDU-ČSL), bývalými starosty pány Novákem (ČSSD) a Pucharem (ODS). Po léta skrytě a dnes ovšem již zcela veřejně i p. Dubským (KSČM), který byl za loajalitu odměněn funkcí místostarosty města. Smutným potvrzením rozkladu krupské občanské společnosti je pak podpora p. Matouše krupskými sportovci a hasiči, přesněji řečeno, jejich čelními představiteli. Že by to dělali jen z čiré lásky k svému Zděndovi?

To, že je p. Matouš při své pověsti „dojiče“ rozpočtu a majetku města opakovaně volen do nejvyšších funkcí v čele radnice, má jediné možné vysvětlení. Nemůže to být nic jiného než finanční profit pro ty, kteří ho volí a podporují ve funkcích, které mu umožňují brát si z městské kasy. Prakticky k tomu pak dochází přes hlasování v zastupitelstvu („matoušovci“ mají mnohdy jen těsnou většinu – tj 11 z 21 hlasů), což je dle konstatování policie legální způsob, jak město finančně a majetkově poškozovat a mít z toho na úkor města osobní zisk. Stává se to často přes předem utajeně předjednané, pak legálně zúřadované, ale pro město předražené veřejné zakázky, nevýhodné prodeje a směny majetku města a manipulace s územním plánem. Důsledkem této „správy města“ je od r. 2000 ztráta města téměř půl miliardy Kč.

Ale ani to koalici p. Matouše nestačí! Z radnice je možné účinně i nicnedělámí či vydáním tu a tam nějaké vyhlášky (např. o zrušení regulace hazardu) podporovat i další výnosný byznys, kterým byl řízený návoz problémových občanů do Krupky. Vše s cílem spolu profitovat na ziscích ze zneužití jejich sociálních dávek přes předražené náklady na bydlení a hazard. Jejich následné sociální nouze lze snadno zneužít při zapojení problémových občanů do majetkové kriminality, obchodu s drogami a prostituce.
Pro občany Krupky to nejsou žádné překvapivé informace. Mnozí z nich rezignovali a tvrdí, že se jich to netýká. Přitom však nadávají na zanedbaný stav města, nedostatek možností kvalitně trávit volný čas, na arogantní úředníky na radnici, otravný zápach z místních průmyslových provozoven a fabrik, nezaměstnanost, kriminalitu a násilí, ohrožující i jejich děti. Nelibě nesou i celostátní posměch, že jsou z té Krupky, posměšně přejmenované na Korupku.

Vinu za to však nesou sami. Právě proto, že ohnuli hřbet a za sem tam otýpku zatuchlého sena se stali bojácnými ovcemi v rukou těch, kteří je přes vysávání rozpočtu a majetku města okrádají. Sportovce i hasiče nevyjímaje. V tomto občanům Krupky nikdo z venku nepomůže. Musejí sami narovnat hřbet, ozvat se a přestat být pro radnici neškodně bečícími ovcemi.

zastupitelé ZK M. Bačová, P. Maleček


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.