logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Oslava 60. výročí lanovky nebo dalšího výnosného kšeftu pánů z radnice?

29.05.2012

„Lanovka na Komáří vížku slaví velké jubileum.“ - Takovým titulkem opatřil svůj článek uveřejněný 22. 5. 2012 na webu města Krupka mluvčí úřadu Ing. M. Křivohlavý. Ani zřejmě tehdy netušil, jak výstižný jeho titulek bude. Po osobní zkušenosti z místa oslavy bych řekla, že jestli své velké jubileum lanovka opravdu slavila, pak velmi nenápadně a velmi osaměle. Očekávala jsem, že spolu s ní budou slavit minimálně desítky občanů města. Web i městský rozhlas k oslavě vyzývaly. I já jsem proto spěchala v pátek ze zaměstnání, abych oslavu stihla.

Cestou jsem si říkala, jak krásné počasí oslavné akci přeje, a obávala jsem se, zda se v davu protlačím někam blíže, abych vyslechla z úst radních chválu nejen na lanovku samu, ale hlavně chválu na ně samotné za to, jak „se aktuálně postarali o to, aby technické možnosti nemohly bránit budoucímu provozu na další řadu let.“ Divný dárek k takovému výročí - předhozena jí má být její kolegyně na Sněžku, kterou totiž pro stáří a opotřebovanost zlikvidovali, rozebrali a chtěli hodit do šrotu. Ale vedení města se rozhodlo něco z jejích částí koupit za jistě „drobnou“ finanční částku cca. 850 tis. korun. Zda se jednou bude vůbec tento šrot hodit, zda bude po čase uložení vůbec ještě k použití, pokud ho bude vůbec potřeba, to skupinu zastupitelů, která pro tuto podivnou a dost netransparentní koupi zvedla ruku, tolik nezajímalo.

Ale zpět k oslavě. Dorazila jsem asi s pětiminutovým zpožděním. Hurá, na parkovišti asi jen 5 aut. Nebudu muset ztrácet čas hledáním, kde nechat auto. Stoupám po cestě k dolní stanici lanovky a představuji si, jak se budu prodírat davem, abych zahlédla křest nové publikace, která měla být v souvislosti s jubileem lanovky vydána. Ať koukám, jak koukám, tak vidím jen samu oslavenkyni, pouze přímo pod schody stojí zaparkovaný hasičský vůz. Stojím jak zkoprnělá a ptám se sama sebe, zda jsem si nespletla termín či místo oslavy. Ne, je pátek 25. května, je po druhé hodině, ale kde jsou všichni? S podobným výrazem ve tváří vidím zklamaně odcházet i bývalého starostu J. Nováka. Udělám si pár fotek a odcházím zpět k autu. Je zbytečně dále postávat, čekat  a ztrácet čas.

Oslava 60 Let Lanovky   25. 5.  12

Tak takto bylo vzpomenuto 60. výročí lanovky! Krásný den se nabízel na oslavu pod širým nebem. Ale nikde téměř ani živáčka. Možná se slavilo za zavřenými dveřmi dolní stanice, skrze sklo prosvítalo pár postav a turisté to zřejmě nebyli, protože bylo avizováno, že v době oslavy nebude lanovka v provozu.

Oslava 60 Let Lanovky

A tak si říkám, co to bylo za akci? Stáli radní vůbec o to, aby lidé přišli slavit. Oslava byla už od 14.00 hodin, takže pro občany asi moc určena nebyla. Pouze v pondělním vydání MF DNES (ústecká mutace) se objevil z oslavy článek. U něho pak fotografie s bývalými zaměstnankyněmi. I na titulní straně sobotního Deníku Teplice byla informace o historii lanovky, ale o nějaké oslavě ani slovo.

Nevím, jak na vás, ale na mě to činí dojem, že si radní uspořádali soukromou oslavu a nechali se hřát v obdivných pohledech a poklonkování bývalých i současných zaměstnanců. Zajistili tak nemožnost vlivu rušivých elementů, které by mohly upozornit na pokračující „dojení“ rozpočtu města.

A tak se domnívám, že nejen občané Krupky, ale i sama lanovka byla ve dnech svého výročí svým způsobem oklamána a okradena.

zastupitelka ZK M. Bačová


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.