logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

I Krupka je v rajónu „Rathovy“ ústecké státní zástupkyně

22.05.2012

Když jsme před časem použili mírně upravená slova filmového klasika o tom, že „se ta krásná móda z Prahy snad konečně dostane i do té naší vesnice“, nemysleli jsme tím totéž, co ve „Vesničce naší střediskové“ pan Hrušínský (tj. odložení podprsenek). Šlo nám o vůli policie a justice prokázat a následně odsoudit uplácení v politice s cílem ovlivnit rozhodování druhých nebo okrást daňového poplatníka přes zlodějské ceny veřejných zakázek a prodej majetku. A také prosazení potrestání těch, kteří svou politickou moc zneužili proti svým oponentů hájícím svobodu a demokracii, jako nedávné potrestání agentů STB, kteří své odpůrce komunistické totality mlátili.

Nejen teď vrcholně populární poslanec Rath, ale i řada představitelů obcí a měst je obviňována policií ze zneužití funkcí, do kterých byli svými důvěřivými spoluobčany zvoleni. Jsou odsuzováni za to, co je už od r. 2000 běžně k vidění i na krupské radnici jako např. pro město nevýhodné pronájmy, prodeje a směny majetku města, neprůhledné a předražené veřejné zakázky, kšeftování s byty a nekontrolované hospodaření společností vlastněných městem. Ke všemu lze přidat i vedením radnice podporovaný byznys v hazardu a s ním spojené drogy, prostituci a násilnou i majetkovou kriminalitu. Vše pak pojištěno opakovaně manipulovanými volbami a chlubivým milionářským životním stylem lidí z vedení radnice, dnes hlavně starostou p. Matoušem.

„Jak to, že to jde i v Praze, ale u nás Krupce ne, “ ptají se rozhořčení občané. Samozřejmě s výjimkou těch, kteří na tomto systému profitují. Odpověď je jednoduchá. V řadách těchto profitujících se vždy najde dostatek zastupitelů, kteří odhlasují bez mrknutí a výčitek svědomí pro město i tak nevýhodná rozhodnutí, která přímo bijí do očí. A po té brání řádné kontrole správy města a jeho společností. Samozřejmě pak také stačí místní (tj. teplické) policii, když se v zastupitelstvu zvedne pro cokoli 11 rukou, aby prohlásila za legální i tu největší lumpárnu na majetku města.

Však to taky policie nedělala zadarmo – viz p. Matoušem (před ním p. Pucharem) skrytě připravovaný návrh nového územního plánu Krupky. Ten změní rozsáhlé levné zemědělské pozemky vlastněné lidmi, kteří léta pracovali u teplické policie a kryli p. Matouše, v lukrativní stavební parcely za desítky milionů korun. I to byl jeden z důvodů, proč se hlava nehlava manipulovaly volby a proč se musel p. Matouš stát starostou. Bez toho by totiž těžko splatil své letité dluhy, a to nejen ty finanční.

Jedna výjimka se  objevila v roce 2006,kdy se začala o krupskou radnici zajímat ústecká protikorupční policie . Výstupem práce jejích řadových členů bylo předložení návrhu obvinění p. Matouše z řady trestných činů. Zjištění byla tak závažná, že soud povolil prohlídky bytů, firem i radnice. Pak se ale postarali ti „nahoře“. Přeci nepošlou na jatka zlaté tele, které pro ně představuje Krupka pod vládou p. Matouše, Krupka, která se dá dál dojit jako kráva.

A tak byl vyšetřovací tým pracující na krupské radnici odstaven, jeho čelní představitel nesmyslně obviněn a od policie „ odejit“. Vyšetřování se pak táhlo ještě dva roky, vystřídalo se na něm několik kriminalistů a soudních znalců. Nakonec bylo vyšetřování trestných činů odloženo. Údajně prý bylo zjištěno, že ony v součtu mnoha milionové částky na účtech p. Matouše od firem, které v Krupce fasovaly mastné veřejné zakázky a pod cenou kupovaly majetek města, byly vlastně legální půjčky, které p. Matouš jako uvědomělý občan řádně splácí.

Taková je ta česká kmotrovská klasika. Ale možná bude vše nakonec jinak. Vyšetřování případu pana Matouše bylo přeci pouze odloženo, nikoli zrušeno. Možná zbyde ústecké státní zástupkyni, která má nyní v rukou poslance Ratha, chvilka času i na Krupku a na praktiky jejích radních. Nemáte na ni někdo telefon?


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.