logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Chodník v Maršově - cesta do Matoušova kouzelnického ráje nebo spíše pekla.

02.05.2012

V těchto krásných májových dnech dostali obyvatelé Maršova od města dárek. Opravený chodník podél silnice na Ústí n. L. mezi mostkem přes potok a křižovatkou nad Penny marketem. Jeho součástí je i vyvýšený nástup do autobusů na zastávce u trafiky. „Konečně,“ říkají si spokojení občané. A spokojen je i starosta p. Matouš. Zakázku provádí „jeho“ firma Japis z Chabařovic. „Jeho“ z toho důvodu, že nejsou žádným tajemstvím jeho úzké vazby na vedení firmy a z toho plynoucí množství zakázek firmy Japis z Chabařovic v Krupce. A to nejen od radnice, ale přímo i od p. Matouše na jeho domech v Krupce. Co vlastně umí chabařovický Japis tak, že to neumějí firmy z Krupky. Tedy kromě úzkých vztahů s p. Matoušem.

Působení Japisu začalo v Krupce rekonstrukcí ubytovny sovětských důstojníků tzv. třístovky na původně sociální bydlení, dnes užívané řadou vlivných a movitých „promatoušovských“ figurek. Správu domu opět provádí firma Japis, a to na základě smlouvy, kterou nedávno označil právník města za nevýhodnou pro město. Dál to pokračovalo stavbou opět sociální ubytovny v Nových Modlanech, dnes užívané pro přechodné ubytování a následně i pro manipulaci s Romy. Mezi tím řada prací na opravách majetku města.

Právě stavba sociální ubytovny v Nových Modlanech – tzv. Francouzka II. slouží k pochopení nerozborného bratrství dua Japis - Matouš. Tato stavba má srovnatelný stavební objem jako dvojdům na křižovatce Dlouhé a Lindnerovy ulice postavený krupskou firmou Machala. Zásadní rozdíl je však v ceně! Krupská firma stavěla za 20 milionů, ale Japis za 30 milionů! Přičemž cena krupské firmy odpovídá ceně srovnatelného objektu v nedalekých Novosedlicích. A to byl v době zahájení stavby krupskou firmou její majitel p. Machala členem rady města. Zakázku ale dostal jen proto, že byl prokazatelně nejlevnější. Platí to samé i pro firmu Japis? Na papíře pod dozorem p. Matouše určitě.

Posledním majstrštykem dua Japis - Matouš byla oprava střechy horní stanice lanovky v pozdním létě r. 2011, kde toto krupské duo prokázalo i věštecké schopnosti. Firma Japis práce dokončila ještě před tím, než byla vůbec vybrána výběrovým řízením rady města. A to v situaci, kdy podle starosty města p. Puchara i tajemníka úřadu Růžičky nesmělo město kvůli rozpočtovému provizoriu investovat. Zajímavá je i samotná cena. O necelý milion Kč překračuje reálné náklady odhadnuté znalci z oboru. To je v tomto případě o téměř 100%, slovně dvojnásobek. Dokumenty o zakázce p. Matouš odmítá ukázat.

Není se tedy co divit, že byl krátce poté p. Matouš zvolen starostou. Vždyť, které pak město má starostu s čarovnou mocí, který umí najisto předpovědět vítěze výběrového řízení a k tomu umí až o dvojnásobek nafouknout cenu zakázky. Bude zajímavé prověřit, jak se jeho čarovné schopnosti projeví právě na opraveném chodníku v Maršově. Objem prací lze přesně změřit. A to, že se nedělaly nové základové vrstvy chodníku - tzv. kufr, viděly stovky lidí. O výběrovém řízení, kterým rada města dala zakázku firmě Japis, jaksi zapomněl starosta p. Matouš zastupitelstvo informovat. Že nepředložil jindy obvyklý, byť informačně ubohý výpis z jednání rady města, byla také zajisté nechtěná náhoda.

Při dotazu na chodník mlčel i místostarosta p. Dubský. To je v zastupitelstvu jeho běžná role, ale v tomto případě to bylo zvláštní, protože před časem byl ve vedení firmy, která vyráběla zámkovou dlažbu a chodníky také stavěla. Mohl tedy odborně argumentovat a potvrdit, že v Krupce není ani jedna firma, která by uměla postavit pár metrů chodníku, k tomu ještě bez základového kufru. To jednatel městské s.r.o. Sport Krupka p. Saifert je jiný hrdina! Jednoznačně potvrdil, že v Krupce firma, která by uměla opravit kus chodníku, neexistuje. Tím potvrdil, že ani neví, co firma, kterou z vůle p. Matouše tzv. řídí, dělá a na co je za peníze města vybavena.

Zkrátka i čarodějnictví p. Matouše má své meze. Přičarovat alespoň trochu inteligence svým nejbližším poskokům je evidentně i nad jeho síly. To p. Saifert vzápětí potvrdil, když ve snaze podpořit svého chlebodárce p. Matouše nechtěně prozradil, že to, co rada města doporučuje koupit za téměř milion, by majitel lanovky na Sněžku hodil do šrotu. Ono to u p. Matouše asi nebude věštectví a čarodějnictví. Spíš to vypadá na bezohledné, nenasytné a neutuchající pokračování drancování financí a majetku města. A to p. Matouš umí bezesporu v Krupce ze všech nejlépe. A pak se divte, že je v Krupce starostou. V tomto ohledu je prostě jednička!


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.