logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Dotace pro občanské aktivity. Obavy ZK se naplnily.

21.03.2012

Nebyla to Rada města (dále RM), ale tiskový mluvčí zbytečně placený v době krize z městského, kdo hrdě oznámil, že RM bez výzvy k podávání žádostí, okamžitě po schválení rozpočtu města rozdělila dotace pro občanské spolky. A to ve výši 440 000,- Kč mezi 30 subjetků. Dále bylo oznámeno, že RM rozhodla i o rozdělení dalšího milionu korun. Nezastírá, že tyto dotace bude muset schválit zastupitelstvo města, neboť půjde  o dotace jednotlivě přesahující 50 000,- Kč ( viz Zákon o obcích, § 85, odst. c). Informace o tom, komu a kolik konkrétně přidělila, však v článku chybí. Evidentně to není v jejím zájmu. V článku se objevil jen mlhavý náznak pravidel, podle kterých RM údajně rozdělovala. To, že nezveřejnila ani to, komu a jak rozdělila onu částku 440 000,- Kč., je jen další důkaz, že dotace mají i jiné funkce než jen podporu občanských aktivit. Jaképak to asi jsou?

Občanské aktivity si hýčká každá radnice, ať jsou její cíle jakékoliv. Jaké jsou cíle starosty Z. Matouše a jeho lidí na radnici, není třeba popisovat. Teď podle svých jen naznačených a ne plně zveřejněných pravidel utajeně podporují pouze ty občanské spolky a aktivity, které si sami vybrali. Tím znovu vedení radnice samo, ne zlé pomluvy, na sebe prozrazuje, že hlavním pravidlem pro přidělení dotací je podpora a následná volba těch, kteří dotaci přidělují. Pak je i jasné, proč se veřejnost nesmí o procesu přidělení dotací nic dozvědět.

Proto již na prvním jednání ZM předložila Zdravá Krupka zastupitelstvu požadavek na zveřejnění seznamu občanských spolků a aktivit působících v Krupce a na dalších jednáních požadovala zveřejnění výzvy na podání žádostí a pravidel pro přidělení dotace. To vše v termínu, který umožní každému občanskému spolku i neorganizované aktivitě se o dotaci a pravidlech na její přidělení včas dozvědět a řádně zpracovat svůj projekt. Samozřejmostí by mělo být i zveřejnění podaných projektů a zdůvodnění přidělení či nepřidělení dotace a její výše.

To, že vedení radnice odmítlo zveřejnit pravidla a lze očekávat, že odmítne zveřejnit i výsledek přidělení dotací, je jen dalším důkazem, že rozhodujícím činitelem dění na krupské radnici jsou osobní zájmy lidí v jejím čele. Samozřejmě to však nutně neznamená, že příjemci dotací jsou pouze zaslepení příznivci starosty a jeho mocenské nedemokratické kliky. Ale zkuste si v současné nedemokratické krupské atmosféře představit, že veřejní kritici radnice dostanou dotaci. Odpověď jaksi přichází sama. Bohužel. Minimálně mlčení ke špatné správě města je nutnou podmínkou k získání dotace.

Zdravá Krupka bude trvat na zveřejnění pravidel a výsledku výběru dotovaných spolků a aktivit krupských občanů. V rozpočtu je na jejich podporu vyčleněna částka 1 800 000,-Kč a nakládání s touto částkou musí být průhledné a veřejností kontrolovatelné.
Je možné, že tím některým spolkům podporujícím současnou špatnou správu města zhatíme jejich společné plány. Lze očekávat jejich mohutnou pomlouvačnou kampaň proti Zdravé Krupce. Když to ale pomůže k získání dotace pro ty, kteří dělají pro město dobrou práci, ale nemají na dotaci šanci dosáhnout, protože nejdou starostovi Z. Matoušovi na ruku, bude to stát za to.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.