logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Vážně i nevážně o pracovním jednání zastupitelů k rozpočtu města

16.02.2012

Tak to máme za sebou. 

Pouze 13 z celkových 21 zastupitelů se dnes zúčastnilo pracovního jednání k rozpočtu města.
Nepřítomen byl starosta Z. Matouš (prý pro nemoc). Přitom on sám rozhodl o změně termínu jednání, a tak se ho např. nemohly zúčastnit zastupitelky D. Krejsová a J. Sieberová, které musejí plánovat svou pracovní činnost dost dopředu. Nedostavil se ani radní K. Rouček. Již po hodině odcházel radní V. Šanda. Předčasný odchod sice omlouval návštěvou lékaře, ale nebylo možné si nevšimnout, že odchází uražen – někdo si totiž dovolil kritizovat rozpočet, na němž ve finanční komisi i finančním výboru dost dlouho pracoval a odvedl kvalitní kus práce. Jeho nepřítomnost později vykompenzoval zastupitel P. Kadavý, který stihl dorazit na poslední třetinu jednání. Mezi přítomnými chyběli i zastupitelé M. Puchar a V. Krása.

Řízení jednání se za nepřítomného starostu chopil místostarosta J. Dubský (KSČM potvrzený kandidát na senátora). Hned v úvodu oznámil, že nebude nikoho pověřovat pořizováním zápisu z jednání. Nato rychle předal slovo sympatické vedoucí finančního odboru paní M. Brožové, aby se sama ujala odbornému výkladu k rozpočtu a jen tu a tam jí nesměle přizvukoval.

Nutno uznat, že tou změtí čísel zvanou rozpočet proplouvala paní M. Brožová zcela bravurně. Po většinu času také jako jediná v celém sále věděla, o čem je řeč. Je jen otázkou, zda je ten propletenec čísel výsledkem zmatku v hlavách zpracovatelů – krupských radních, nebo je nepřehledný schválně, aby se v něm nikdo nevyznal a nemohl ho tím pádem ani kontrolovat. Jak geniální! Stejně geniální byl nápad dát návrh připraveného rozpočtu zastupitelům do ruky až těsně před začátkem jednání. Zvláštní, že to vadilo svým způsobem jen zastupitelům za DSSS a nás za Zdravou Krupku. Že by ostatní měli protekci a mohli se s ním seznámit dříve, nebo ho vůbec nepotřebovali vidět, stejně se k němu nechtěli, neměli či nesměli vůbec vyjadřovat.

V úvodu bylo řečeno, že východiskem pro přípravu rozpočtu byla mizerná ekonomická a finanční situace našeho státu. Heslo rozpočtu tedy znělo: „Musí se šetřit!“ Není se co divit. Stamiliony rozfofrované v letech blahobytu 2000 – 2010 jsou pryč. (Historická zkušenost známá už ve starém Egyptě, že po letech bohatých přijdou léta chudá, se do oken krupské radnice, na rozdíl od kapes některých pánů z radnice, nedonesla.)

Přesto se v rozpočtu objevilo navýšení částky na podporu činnosti občanských spolků. Jen se zatím neví, kdo a za co dotaci dostane. Doufejme, že se nebude rozdělovat podle účasti představitelů spolků na kandidátkách dnešních pánů radních.
Důchodci, včetně těch bohatých, se mohou těšit na teplickou MHD zdarma. Ani poplatek za odvoz popelnic nebude. Jedním z důvodů je zmatek v evidenci trvalých pobytů na sídlišti Horní Maršov. (Zmatek možná přežije minimálně do dalších voleb. Ukázal se totiž jako přínosný při manipulaci s volebními lístky.)

Snahu uspořit projevili radní nečekaně avizovanou úsporou zbytečných funkcí. Jakoby se narychlo inspirovali na webu Zdravé Krupky, oznámili chystané sloučení funkce ředitelů kina i DK Olympie. Jen při návrhu Zdravé Krupky na zrušení placené funkce radního pro sport a kulturu (půl milionu ročně) zavládlo mrazivé ticho. Ale protože se pan K. Rouček jednání bez omluvy nezúčastnil, bude tento návrh předložen znovu za jeho přítomnosti. Určitě to pochopí a sám doporučí. Musí se přeci šetřit! Využít finance místo na plat radního přímo na činnost kulturních a sportovních spolků je jistě účelnější.

Na přetřes přišel opět i hazard. „Ještě, že jsme ho nezregulovali!“ libovali si jistě radní. Tajemník F. Růžička sice znovu opakoval, jak počty automatů i videoterminálů klesají, přesto tvůrci rozpočtu počítají, že hazard přihodí do rozpočtu města 6 milionů korun.
Dalším příjmem do pokladny by se měl stát odprodej městských obchodních prostor na Mariánském náměstí. Už teď je jasné, kdo je koupí. Ale nejdřív se samozřejmě výhodně nabídnou současným nájemcům. A tak střed města zůstane mrtvým a ještě mrtvějším, pokud ho ovšem nerozsvítí a neoživí další herny.

K překvapení místostarosty J. Dubského nedošlo na očekávanou přestřelku nad částí rozpočtu popisující údržbu města. Zvláště díky propletenci financování s městskou firmou Sport Krupka s.r.o. I proto se Zdravá Krupka vzdala diskuse na místě a poprosila o samostatné vysvětlení tohoto přímo gordického uzlu samotnou vedoucí odboru paní J. Kolářovou. Tento uzel by se prý dal nejlépe rozmotat razantním rozseknutím. Stejně tak jako i celá firma Sport Krupka, cvrlikají už i městští úředníci, znechuceni toky materiálů a paliv do této černé díry.

Jinak to bylo klidné jednání. Skutečně. Asi i díky nepřítomnosti starosty Z. Matouše. Ostré schvalování rozpočtu 5. března už si určitě nenechá ujít. Informace o taktice nepřející a zhrzené opozice dostane zajisté dokonalé.

Celému průběhu jednání totiž velmi tiše a nenápadně přihlížela, schoulena na balkóně, a pečlivě vše zapisující figurka, patřící ke koloritu nového vedení radnice. Nebyl to nikdo jiný než sám hlavní cenzor „starostovy“ RADNICE - pan M. Křivohlavý, který dodnes nebyl zastupitelstvu oficielně představen. To zas bude vyvážené počteníčko!

Snad si stihl zaznamenat i výzvu zastupitelů Zdravé Krupky, že by se měla koalice starosty Z. Matouše pochlapit a přesunout schvalování rozpočtu ze zbabělých 9.00 hodin ráno na 16.00 hodin odpoledne. Leckdo by si totiž mohl myslet, že i sám starosta Z. Matouš, o jeho koalici nemluvě, se bojí postavit tváří v tvář ekonomicky aktivním občanům Krupky. A to při schvalování tak závažného dokumentu jakým je rozpočet města. Vždyť i sám místostarosta J. Dubský opatrně naznačoval, že by byl pro. Jó, panečku, to bude senátor. Ještě kdyby měl tak odvahu říct to starostovi Z. Matoušovi před svědky pěkně přímo do očí.

Bylo by toho mnohem více, ale domníváme se, že pro ilustraci to pro dnešek stačí.

M. Bačová a P. Maleček


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.