logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Krupští zastupitelé schválili vyhlášku o regulaci hazardu, aniž by o tom věděli

13.02.2020

Zítra vstanu a opařím se čajem. Ne, 24. února půjdeme na zastupitelstvo a schválíme novou vyhlášku.

Zní to jak ze science fiction,  ale v Krupce je možné všechno. 

Dnes je 13. února 2020 a na úřední desce je vyvěšena od 11. února obecně závazná vyhláška, která má "nově" regulovat v Krupce hazard. Ve zveřejněném dokumentu je informace o tom, že ji zastupitelstvo SCHVÁLILO v pondělí 24. února 2020!!! Ne, čtete dobře, nespletli jsme se. 

 

 

Těžko půjde o zásah "vyšších sil", ledaže si za nimi představíme nejužší vedení radnice, které chce zase jednou demonstrovat svou aroganci a neprůstřelnost. Pod vyhláškou najdeme podepsaného 1. místostarostu R. Kadlece (KNM) a starostu města Z. Matouše (ČSSD).

Nejde přitom o nijak ojedinělý jev. Již před lety jsme zažili, že byla v měsíčníku Radnice distribuovaném v den konání zastupitelstva města informace o tom, že rozpočet, o kterém ZM teprve ten den jednalo, byl schválen.

Ano, starosta má se svou skupinou loajálních zastupitelů z řad ČSSD, sdružení Krupka naše město, SPD a zastupitele V. Krásy (bez politické příslušnosti) naprosto jasno, jak jednání dopadne. Celá slavná krupská koalice má většinu a nikdo si nedovolí jít proti vůli starosty. Doufejme, že mu na špek neskočí žádný z opozičních zastupitelů.

Jako zastupitelé dodnes nevíme, zda bude tato "schválená“ vyhláška vůbec součástí programu ZM, které je určeno na pondělí 24. února 2020. Dozvíme se to nejdříve v pondělí 17. února po 14.00 hodině, kdy nám budou uvolněny materiály.

Jedno je ale naprosto jasné. Vše, co se od roku 2013 dělo a děje kolem regulace hazardu v našem městě, je v zájmu lidí navázaných na radnici. Upozornili jsme na to hned po schválení OZV č. 1/2013 ze dne 23. září 2013. Kvůli opakovanému odmítání uveřejnit naše stanovisko k regulaci hazardu v měsíčníku Radnice jsme se jako Zdravá Krupka s  městem soudili a spor vyhráli  jak u okresního, tak i odvolacího krajského soudu. Radnice musela uhradit soudní výlohy. Upozornili jsme tehdy veřejnost na to, že vyhláška připravená vedením města je přesně šitá na míru těm, kteří jsou napojeni na lidi z radnice. Ale pro veřejnost to v podstatě nebyla žádná novinka. 

V roce 2017, po schválení zákona č. 186/2016 Sb. Parlamentem České republiky, vyzvala Zdravá Krupka k novému otevření otázky regulace hazardu v Krupce a upozornila na to, že je krupská vyhláška diskriminační a že za stejně naformulovanou vyhlášku dostalo město Bílina tučnou pokutu od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). NIC se nedělo. Vedení radnice mlčelo. A tak nezbylo, než nechat posoudit kvalitu vyhlášky tímto úřadem. O rok půl později přišel nezávisle na ZK se stejným nápadem i občan Jan Kuzma, krátce poté zastupitel za ANO 2011.

ÚOHS vyhodnotil  OZV č. 1/2013 jako diskriminační a uložil městu pokutu ve výši 280 000,- Kč. Město se odvolalo, ale rozkladová komise rozhodnutí potvrdila. Kdyby se neodvolávalo, mohla být částka o cca 30 tis. snížena.

Rozhodnutí: R0086/2019/HS-26736/2019/310/BMa

Co myslíte? Proběhlo během celé doby od jara 2017 do dnešního dne zastupitelstvem města nějaké jednání o tomto debaklu? Neproběhlo ani jedno. Vše zřejmě s ÚOHS vyřizoval sám starosta, nepotřeboval, aby se o tom mluvilo. Jen stále nevíme, jestli i on sám nebo eventuelně spolu s dalšími, kteří v září 2013 tuto diskriminační vyhlášku schválili, uhradil pokutu z vlastní kapsy. Silně o tom pochybujeme.

Očekávali jsme, že zastupitelé ze sdružení Krupka naše město přijdou podobně jako před lety Zdravá Krupka s návrhem na nulovou toleranci hazardu ve městě, ale jak je vidět, vyhláška u nich našla podporu. Zřejmě si prosadili jen vymezení památkové části města za zónu bez hazardu. S tím jistě ostatní neměli problém, protože se tam žádná herna nenachází. 

OVZ č. 1/ 2020

A tak zatímco jiná města přistupují k nulové toleranci hazardu, Krupka má pořád dost lidí, kteří z hazardu, jinak také z utrpení mnohých lidí, chtějí dál těžit. Odůvodní to ale přísunem kolem 7 milionů korun ročně do městské pokladny.

 

Miloslava Bačová

zastupitelka města

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.