logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Knauf Insulation Krupka se po letech zase ozval. Chce výrazně navýšit výrobu.

31.01.2020

 
Jako zastupitelka města a současně předsedkyně spolku Zdraví pro Krupku cítím povinnost seznámit veřejnost, zejména tu krupskou, s postojem spolku k záměru výrobního závodu Knauf Insulation Krupka navýšit výrobu. 
 
Foto: Zdraví pro Krupku, z.s.

Knauf Insulation, od počátku velmi kontroverzní výrobní závod v Průmyslové zóně Krupka, opět začal mediálně masírovat veřejnost. Důvodem je jeho nový záměr na rozšíření výrobní kapacity. S prohlášením o tom, že chce být vnímám jako dobrý soused, a tom, jak podporuje mládež a dobrovolníky, začal ještě před oznámením a podáním nového záměru.
 
Co nepřiznává a neříká, je to, že tím znovu přispěje ke zhoršení životního prostředí. Proklamace společnosti o ekologické filozofii závodů, patřících do rodiny Knauf, v níž má být krupský závod vlakovou lodí, jsou jen plané řeči. Kdyby tomu tak bylo a životní prostředí by jim leželo skutečně na srdci, neměly by jejich výrobní závody problémy napříč celou řadou zemí. Kamkoli se rozhodli umístit svou výrobu, tam pocítili silné protesty veřejnosti. Podporu nacházejí jen u politických garnitur a hrstky těch, které Knauf včetně toho "našeho" uplácí v duchu své rádoby filantropické filozofie dotacemi na podané projekty, těch, kteří nenacházejí dostatečnou finanční podporu od svých obcí.
 
Dokladem toho jsou dva  články z poslední doby v teplickém deníku. Po tomto našem vyjádření jistě přidá mediálně na intenzitě. První masáž veřejnosti začala již v prosinci minulého roku, kdy se Knauf chystal oznámit záměr navýšenit výrobu. Pokračování pak příšlo 29. ledna. Na fotografii u článku je vidět malou hrstku těch, kteří s ředitelem sdílejí nekonečnou radost z toho, že jim závod uvolnil něco přes 700 tisíc korun na jejich dobrovolnickou činnost.
 
Zdroj: Teplický deník, foto - Susan Razzakova
 
Je smutné vidět mezi radujícími se tváře těch, kteří se z titulu své učitelské profese věnují mládeži - raketomodelářům, plavcům nebo florbalistům. K nim se přidává i ředitel ZŠ s ekologickým zaměřením. Je těžko pochopitelné, jak mohou být těmto lidem bližší "prachy" než obecné zdraví všech obyvatel Krupky a okolí, zejména mladých lidí, kterým se věnují. Vnímáme to spíše jako jejich zoufalství udržet svou činnost, jestliže se jim nedostává dostatek prostředků na činnost od obce.
 
Stejnou radost sdílí i starosta města Z. Matouš, který byl u vstupu KI do průmyslové zóny v Krupce v roce 2005 spolu s dalšími tehdejšími komunálními politiky, kteří neměli žádný problém s tim, co závod ve svém oznámení zcela na rovinu deklaroval. Na jiných místech ho obce do svých katastrů nepustily. Trochu v pozadí pak lze zahlédnout i druhého místostarostu města K. Roučka. Od vedení města tedy nemůže krupská veřejnost očekávat ani nyní, že bude bránit jejich právo na zdravé životní prostředí. Spolek Zdraví pro Krupku, hájící a zastupující  zájmy nejen krupské veřejnosti, se k tomu postaví zcela jinak. K záměru se kriticky vyjádří.

Dovolujeme si připomenout, že KI byl tehdejší krupskou radniční garniturou vpuštěn do PZ Krupka v letech 2005-2006, přestože jasně deklaroval, jak bude poškozovat životní prostředí, zejména ovzduší. V roce 2006 spustil výrobu. Dopad jejich výrobní činnosti na životní prostředí - ovzduší byl v prvních 3 letech katastrofální - zápach, spousta škodlivých látek v ovzduší (formaldehyd, fenol, čpavek, tuhé znečišťující látky atd.). Až občanské sdružení Zdraví pro Krupku, založené v květnu 2007 a dnes vedené jako  zapsaný spolek, nejdříve usilovalo o prodloužení zkušebního provozu. Závod ho obdržel až po dvou letech. Ani pak se nezvdalo. Dosáhlo toho, aby kraj zadal celoroční měření imisí. Teprve po tomto ročním měření a následném vyhodnocení zdravotních rizik, přešel Knauf Insulation od ledna 2010 na novou ekologičtější technologii. Během následujících let žádal o spoustu dalších změn v rámci  integrovaném povolení.
 
K nepochopitelné změně došlo v roce 2013, kdy závodu Krajský úřad odbor životního prostředí a zemědělství zrušil povinnost měřit emise škodlivin. Od té doby přestal KI figurovat na žebříčku největších znečišťovatelů životního prostředí, ačkoli byl do té doby opakovaně v čele největších znečišťovatelů nejen v kraji, ale i v republice. Šlo zejména o měření formaldehytu a fenolu, karcinogenních a mutagennních látek. Po přechodu na nové ekologičtější pojivo se hodnoty emisí těchto škodlivin dostaly na hodně nízkou úroveň, ale v  posledních  třech letech před zrušením povinnosti měřit, měly stoupající tendenci a dokonce přesáhly u formaldehydu zákonem povolený limit. Vysvětlení, proč mu na základě tohoto faktu byla zrušena povinnost měřit jednou ročně emise, jsme se nedozvěděli do dnešního dne ani od odpovědných úředníků Ministerstva životního prostředí.
 
Mgr. Miloslava Bačová
 

Informace o záměru jsou k dispozici na portálu CENIA

Veřejnost, dotčená veřejnost, dotčené orgány a dotčené územní samosprávné celky mohou zaslat své písemné vyjádření k oznámení příslušnému orgánu podle § 6 odst. 8 zákona na adresu Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství, Velká Hradební 3118/48, 400 02 Ústí nad Labem, do 30 dnů ode dne zveřejnění informace o oznámení (tj. do 9. 2. 2020). K vyjádřením zaslaným po lhůtě příslušný úřad nepřihlíží. 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.