logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

RADNICE v novém – „vánoční dárek“ města krupské veřejnosti

16.12.2019

Po mnoha letech nová grafika, jiný papír, částečné rozšíření obsahu. Grafika se zdá být zdařilou a v případě zavedení dvou nových rubrik chceme doufat, že za nějakou dobu zase nezaniknou jako např. zanikla rubrika „Zastupitelé nám napsali“, a že obě rubriky doznají brzy i lepší úrovně a kvality.

Radnice nadělila krupským občanům jako „vánoční dárek“ prosincové vydání informačního měsíčníku RADNICE v novém kabátě. Pokud jde o změnu obsahu, musela krupská veřejnost hodně dlouho čekat na to, co je v jiných městech samozřejmostí a co bylo do nástupu současného starosty v roce 2011 do funkce samozřejmostí i v Krupce. Tou samozřejmostí bylo poskytování informací o činnosti zastupitelstva a rady města (dále jen ZM a RM). Samozřejmost se tak v Krupce stala v pojetí současného vedení města vánočním dárkem.

Zavedení rubriky „Informace a zprávy z radnice“ (2. strana měsíčníku) vnímáme jako znovunalezení rozumu. Dlouhých 9 let jsme upozorňovali na to, že se veřejnosti nedostává informací o činnosti ZM a RM. Vyzývali jsme k nápravě. A tak se stalo jako již několikrát, že si nakonec vzalo vedení města naši výzvu k srdci. Tentokrát  vrátilo tyto informace zpět do měsíčníku. Není to poprvé, co na nás nakonec koalice dala, přestože se tomu dost dlouho bránila.

(Dovolíme si připomenout namátkou např. naši výzvu na vytvoření fondu pro pomoc občanům při financování opravy jejich domů v památkové zóně – po pár letech k jeho vytvoření došlo a již potřetí si občané mohou podávat žádosti o dotace. A to se nám zpočátku  čelní představitelé města smáli a vybízeli nás, abychom si ten fond klidně zřídili sami. Nebo prodávání pozemků z majetku města za cenu v místě a čase obvyklou. Tam to zatím ještě není ani zdaleka dokonalé, ale doufejme, že tentokrát bude návrh Pravidel pro prodej pozemků zpracován mnohem důkladněji, než jak byl připraven naposledy, a připomínky zastupitelů budou reflektovány.)

Po celé roky, kdy tato rubrika na stránkách RADNICE chyběla, jsme pravidelně o činnosti ZM informovali na těchto webových stránkách, včetně uveřejňování pořízených videozáznamů. V posledním roce jsme se sami ujali navíc úkolu informovat také o činnosti RM.  Několik let si necháváme předkládat zápisy z RM, abychom alespoň jako zastupitelé měli přehled o tom, co naši radní řeší. Když ani po posledních komunálních volbách nenašlo vedení města vůli občany města o činnosti RM informovat, vzali jsme si i tento úkol za svůj a zveřejňujeme na webu i výpisy ze zápisů RM. Jsme rádi, že vedení města konečně význam této rubriky pochopilo a opět ji vrátilo na stránky měsíčníku. Informace jsou sice zatím velmi strohé, ale i tak je to na Krupku pokrok. Přesto budeme i nadále na našem webu předkládat podrobnější informace o činnosti obou orgánů. Tajně doufáme, že se časem město (=vedení města), pokud chce být moderní obcí, postará i o pořizování a archivaci videozáznamů z jednání zastupitelstva města.

 

Druhá nově zavedená rubrika s názvem „Naši zastupitelé“ se nám zatím jeví jako alibistický počin. Dát na stránkách radničních periodik prostor všem zastupitelům, včetně těch opozičních, je zákonem dané právo. Ale vedení Krupky s tím má dlouhodobě potíže. Nechce, aby mohl každý zastupitel v RADNICI sdělovat lidem své názory na chod města. Jak to ale udělat, aby se tak říkajíc vlk nažral a koza zůstala celá? No jak? Tak, jak je nám to nyní předvedeno. Každý zastupitel sice dostane prostor, aby si nemohl stěžovat, ale POZOR, dovolí se mu odpovědět pouze na vybrané otázky, připravené lidmi z agentury Politicca. Bohužel jejich dotazy nijak nesouvisejí s prací a činnostmi zastupitelů. Navíc není ani umístění této rubriky nijak reprezentativní, najdete ji až na 8. straně.

O záměru zřídit tuto rubriku nebyli zastupitelé na žádném zasedání informováni. Agentura začala sama oslovovat jednotlivé zastupitele. Oslovila i naši zastupitelku M. Bačovou, jako první v abecedě. Ta k tomu dodává následující:

„Pár dní před uzávěrkou prosincového čísla RADNICE mě oslovil pan T. Syryčanský s tím, že by se mnou rád udělal rozhovor. Uvedla jsem, že si nemyslím, že bych měla být první, kdo dostane tuto možnost. Začít by se mělo od vedení města. To by tak nastavilo obsahovou laťku. Místo toho přišlo několik dotazů s poznámkou, že by neměl být problém na ně odpovědět. Týkaly se toho, jak dlouho v Krupce žiji, která místa mi tu líbí, která místa se mi líbí v naší zemi a proč a poslední dotaz se týkal mé profese.  Už chyběly jen dotazy na nejoblíbenější knihu a jídlo. Neměla bych nejmenší problém na otázky odpovědět, ale  nemyslím si, že by toto lidi zajímalo a že by to vypovídalo něco o mně jako zastupitelce. Nepovažovala jsem tyto dotazy za relevantní vzhledem k tomu, že jde o rubriku „Naši zastupitelé“ a ne „Naši občané města“. Po dohodě s kolegy ze Zdravé Krupky jsem slušně mimo jiné odpověděla, že pokud nebude záruka, že budou všem zastupitelům položeny stejné dotazy a nebude všem garantován stejný prostor na odpovědi, nemyslím si, že bych chtěla tuto rubriku otevírat. Místo toho jsem dvakrát nabídla do rubriky, v níž jsou představovány krupské spolky, informaci o spolku Zdraví pro Krupku. Jsem jeho předsedkyní a spolek existuje již od roku 2007. V letech 2006 - 2009 se zasloužil o to, aby firma Knauf Insulation přešla na ekologičtější technologii. Spolek po celá léta sleduje, aby se do soukromé průmyslové zóny už nedostal žádný další podobně velký znečišťovatel životního prostředí. Činnost v tomto spolku (dříve občanském družení) mě dovedla až do zastupitelstva. Na tuto nabídku jsem dodnes nedostala od pana Syryčanského žádnou odpověď.“

A tady je výsledek. Nepřehlédněte poznámku uvedenou v této rubrice.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.