logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Důvěřuj, ale prověřuj!

15.07.2019

Toto rčení platí pro krupskou opozici dvojnásob.

Musí prověřovat nejen většinu informací, které vypustí na veřejnost starosta města PhDr. Ing. Zdeněk Matouš, PhD., MBA (ČSSD), ale nově i vše, s čím přichází  starostou vybraný a do funkce dosazený první místostarosta Mgr. Rostislav Kadlec (KDU-ČSL). Ten v tandemu se svým „stranickým kolegou“ a dlouholetým tajemníkem úřadu Ing. Františkem Růžičkou (KDU-ČSL) předvedl nedávno ve velmi krátkém časovém intervalu (3-4 dny) dva příklady použití zavádějících, manipulativních a lživých informací, tolik typických pro krupské vedení města. V obou případech bylo jejich chování a vystupování trapné, smutné a neomluvitelné. Mnozí katolíci se za ně budou určitě stydět.

Poprvé se nehezky pokusili krupskou veřejnos „opít rohlíkem“, jen aby se mediálně zviditelnili a vylepšili si vlastní image. V druhém případě pak přímo a veřejně před kamerou poškodili dobrou pověst hned několika občanů Krupky, zřejmě ve snaze zalíbit se starostovi. My se ale jen tak obalamutit nedáme. Prověřili jsme jejich informace a uvedeme oba případy na pravou míru. 

 

Případ první – Ocenění Městské policie Krupka v Parlamentu

 

Rádi bychom hned na začátku upozornili, že se nikterak nechceme dotknout velmi odpovědné, náročné a kvalitní práce, kterou odvádí Městská policie Krupka v čele s ředitelem Jiřím Petrákem. Velmi si jich a jejich práce za záchranu lidských životů vážíme.

 

Možná si ještě vzpomínáte, jak se v pátek 24. května objevil v Teplickém deníku článek s titulkem V Parlamentu ČR ocenili Městskou policii Krupka za záchranu životů. Na první pohled si člověk řekne: „Super. To je fajn, že se dostalo naší městské policii ocenění až v Parlamentu.“ Ale chyba lávky. K ocenění sice došlo v Parlamentu, ale nešlo o ocenění od Parlamentu nebo minimálně od Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Došlo pouze k osobnímu ocenění od poslance Ing. Jana Bartoška, místopředsedy KDU-ČSL a člena Výboru pro bezpečnost, a ono v Parlamentu znamená pouze v prostorách Parlamentu, přesněji pod deskou s názvem instituce, aby průvodní fotografie byla působivější. Zdá se, že šlo hlavně o tu fotografii, protože se na ní usmívají pánové Růžička a Kadlec (oba KDU-ČSL), kteří statují vedle pana poslance za KDU-ČSL Ing. J. Bartoška a ředitele MěP Krupka Jiřího Petráka. Ti si před objektivem právě potřásají rukou. Potřesení rukou bylo zřejmě ono ocenění.

 

Zdroj: Teplický deník. cz

 

Po opakovaném přečtení článku a srovnání obsahu s fotografií nám začalo docházet, že to s oceněním nebude ve skutečnosti tak, jak se na první pohled zdá. Začali jsme pátrat na stránkách Poslanecké sněmovny, pak v zápisech Výboru pro bezpečnost, ale nenašli jsme nic o tom, že by Parlament nebo alespoň Výbor pro bezpečnost schválil nějaké ocenění pro krupskou městskou policii. Obrátili jsme se proto pro jistotu 12. června poté, co se i v RADNICI objevila na titulní stránce fotografie a článek se stejným titulkem jako v Teplickém deníku na Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny (na dva nejmenované členy výboru) s dotazem, zda jde o standardní krok při oceňování za zásluhy.  

 

                  

 

Před dvěma týdny jsme obdrželi odpověď, z níž vybíráme:

 

„Na situaci, na kterou upozorňujete, jsme se podívali a dle našich informací šlo o neoficiální ocenění, které provedl pan poslanec Bartošek svým jménem na půdě Poslanecké sněmovny. Souhlasíme s Vámi, že článek může vyznívat tak, že policii ocenil pan poslanec Bartošek jménem Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, ale nebylo to tak. Šlo o pouhé neformální poděkování člena sněmovny, v němž nijak nefigurovala role bezpečnostního výboru.

 

Taková je tedy pravda. A nám se nelíbí, jakým způsobem a za jakou cenu se snaží krupští radničtí lidovci zviditelnit. Nestydí se zneužít k vlastnímu zviditelnění dobrého jména krupské městské policie. Ale dost možná jim tentokrát starosta městskou policii k tomuto účelu výjimečně zapůjčil. Možná za odměnu, že sehrají pár dní nato na zastupitelstvu nechutné divadlo, v souvislosti s prodejem bytů nájemníkům z domů v Dlouhé ulici za 10.000 Kč/m2, v lepším případě za 8.034 Kč/m2 (pokud bude kupní smlouva podepsána do 31. října 2019). Kdo ví. Ale toto vysvětlení se nabízí, navíc mohli tušit, že na ně ono divadlo vrhne hodně špatný stín a bylo zapotřebí se současně rychle ukázat v mnohem pozitivnějším světle.

 

                                

 

 

Závěrem se ptáme pánů Kadlece a Růžičky, zda by nebylo pro příště lepší, kdyby se pokusili dostat informace o záslužné činnosti naší městské policie do Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR oficiální cestou a nechali na něm, aby sám rozhodl, kdy a jak dojde k ocenění. Celý akt by pak proběhl s úctou k naší městské policii a na odpovídající úrovni. Kdyby šlo těmto pánům v první řadě opravdu o policii, nevymýšleli by možnost, jak se dostat na fotografii pořízenou v prostorách Parlamentu. Ale to by nebylo to, oč jim ve skutečnosti šlo, že?! Potřebovali se za každou cenu zviditelnit. Způsobili tak ostudu nejen sobě, Krupce, ale i lidem, s kterými by rádi sdíleli stejné hodnoty.

 

K druhému ještě mnohem horšímu a nestydatějšímu případu těchto dvou pánů se vyjádříme v dalším příspěvku.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.