logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Reakce Zdravé Krupky na vyjádření starosty Z. Matouše v posledním článku o prodeji pozemku "jabloňový sad" v Krupce

15.05.2019

Ve včerejším článku Pavla Přibyla z MFDNES "Policie vyšetřuje prodej pozemků v Krupce, cena byla podezřele nízká"  se dozvíte další informace o podezřelém prodeji pozemku v Krupce.

 

Ke kauze se vyjadřuje mluvčí teplické policie Daniel Vítek, zastupitelka za Zdravou Krupku Miloslava Bačová a také samotný starosta Krupky Zdeněk Matouš. Ten nezapomněl využít tuto příležitost k lživému a pomlouvačnému útoku na opozici, zejména na Zdravou Krupku, která se podle něj snaží jen bořit, nemá (na rozdíl od něj a zřejmě celé koalice) žádnou odpovědnost a používá policii jako nástroj svého politického boje. Zde je pasáž s jeho vyjádřením:

Podle starosty Krupky Zdeňka Matouše (ČSSD) se ale opozice snaží jen bořit. „Je to její právo, ale je také potřeba si uvědomit, že oni nenesou žádnou odpovědnost. To, že opozice používá policii jako nástroj politického boje, je ubohé. Jsem přesvědčený, že na tom policie neshledá nic protizákonného,“ podotkl.

Starosta na jednu stranu uvádí, že se opozice snaží jen bořit, a vzápětí dodává, že je to její právo. Měl by si v tom udělat jasno. Za nás:

1) Není pravda, že se opozice snaží bořit. Snad jedině, že boří jeho vlastní záměry a úmysly, které s městem tento člověk dlouhodobě má a které nejsou ve prospěch města, ale proti němu. Kdo boří, je on sám. Např. na informace o nových záměrech města uvalil starosta již dávno embargo. Získat o něčem podrobnější informace je pro krupské opoziční zastupitele oříšek. Žádat musejí podle zákona č. 106, zákona o právu na informace. Pokud žádají podle zákona o obcích, čeká je obstrukce ve formě Směrnice vydané starostou města v květnu loňského roku. Zastupitelé o ní nedostali na zastupitelstvu dodnes žádnou zprávu. Podle ní jsou zastupitelé nuceni podat si v případě zájmu získat nějakou informaci související s jejich funkcí v zastupitelstvu písemně žádost přes tajemníka úřadu. Ten pak ve lhůtě 30 dnů rozhodne o tom, zda bude informace poskytnuta, kdy a kým. Je evidentní, že jde o Směrnici mířící k tomu, aby měl starosta přehled o tom, jaké informace úředníci opozičním zastupitelům poskytnou. A úředníci musejí poslouchat. Tak se také stalo, že v případě zájmu nahlédnout do starého územního plánu Krupky z roku 2001 trval tajemník na podání písemné žádosti. Přitom je územní plán veřejný dokument, do kterého mohou nahlížet všichni občané. Proč tedy ta obstrukce s podáváním písemné žádosti. Naštěstí jsou tu i  jiné úřady, které fungují normálně a možnost nahlédnout do starého územního plánu byla vyřízena velmi rychle a bez jakýchkoli podmínek.

Připomínáme, že v závěru Koaličního programového prohlášení 2018-2022 Krupka koalice odmítá jakoukoli formu obstrukčního jednání.  

To, že má Zdravá Krupka na svém kontě řadu pozitivních činů, starosta odmítá respektovat. Dovolíme si některé připomenout.

Někteří z nás vyšli z občanského sdružení Zdraví pro Krupku (dnes zapsaný spolek), které 3 roky velmi intenzivně usilovalo o snížení negativního dopadu výrobního závodu společnosti Knauf Insulation na životní prostředí a zdraví lidí. Od roku 2009 už nejsme tolik ohrožování karcinogenními a mutagenními látkami, jak tomu bylo v letech 2006 - 2009. O tomto, dnes již zapsaném spolku, není na webu města v rubrice SPOLKY nejmenší zmínka.

Ve volebním roce 2010 jsme poukázali na masivní manipulaci voleb. Dotáhli jsme případ až k Ústavnímu soudu. Hlasování v některých okrscích se 2 x z rozhodnutí soudu muselo opakovat.

Již jako zastupitelé jsme usilovali a zasadili se např. o změnu pravidel pro prodej pozemků z majetku města (dosavadní pravidla vytvářela prokorupční prostředí), o zprůhlednění (alespoň částečné) v přidělování dotací spolkům, o zřízení fondu na obnovu domů v krupské památkové zóně (pár let se tomu vedení města jen smálo, nakonec pochopilo, že je to jediná cesta, jak vylepšit vzhled všech objektů v památkové zóně), snažili jsme se o změnu charakteru a obsahu měsíčníku Radnice (3x jsme soudní spor s městem vyhráli). Poukázali jsme i na špatný způsob regulace hazardu, špatná vyhláška o hazardu v Krupce bude mít své dozvuky.

Ano, pokud jde o bourání nepravostí, které vedení města v čele se starostou Z. Matoušem prosazuje, pak se skutečně snažíme bourat.

2) Další tvrzení, že "opozice nenese žádnou odpovědnost", je velmi alibistické. Je to především opozice, která cítí odpovědnost za vše, o čem zastupitelstvo rozhoduje. Ptá se, žádá více informací, aby se mohla správně rozhodnout. A tím se dostává do nemilosti. Není tak poslušná a tichá jako koaliční partneři. Pokud je přesvědčena, že není něco v pořádku, že jde o něco, co není ve prospěch města a lidí, pak pro to ruku nezvedne. Pokud se někteří zastupitelé uchylují k tajnému hlasování, pak se ho opozice neúčastní. Tvrzení, že je tajné hlasování tou nejdemokratičtější formou, může obstát pouze tehdy, rozhodují-li zastupitelé ve věcech personálních, nikoli však majetkových a finančních. V našem zastupitelstvu se v posledních letech rozšířil nešvar, hlasovat tajně hlavně o věcech majetkových a finančních. Proč se k němu někteří zastupitelé uchylují? Odpověď je jasná. Vědí, že hlasují pro špatnou věc, ale nechtějí za své rozhodnutí nést trestně-právní odpovědnost. Tomuto přístupu opozice nerozumí, a proto se od něho distancuje. Je-li zastupitel přesvědčen o správnosti svého rozhodnutí, pak nechť zcela hrdě zvedne ruku.

3) Pane starosto, pokud se začnete snažit dělat politiku transparentně, ve prospěch města a jeho lidí, nebude důvod se obracet na nadřízené orgány. Dejte nám šanci Vás pochválit. Vysvětlete např., proč chcete tak náhle vše rozprodat. Nejde jen o byty v Dlouhé ulici, ale i o desítky pozemků, které mají lidé dlouhodobě v nájmu od města. Vysvětlete všem, jak pokračuje rekonstrukce DK Olympie a kolik již stála a kolik ještě bude stát. Informujte občany o finanční situaci města. A bylo by toho mnohem více, co byste měl lidem sdělit. K dispozici máte Radnici, web města i oficiální facebookové stránky. Ale o tom se Vám asi nebude chtít mluvit.

 

Miloslava Bačová

 

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.