logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Záznam 1. zasedání Zastupitelstva města Krupky v novém volebním období

07.12.2018

Vážení spoluobčané, vážení přátelé, 

přinášíme vám záznam 1. zasedání zastupitelstva města, které proběhlo v pondělí 3. prosince v době od 14.00 do cca 17. 00 hodin v jednacím sále MěÚ Krupka. 

Jistým pokrokem bylo posunutí začátku zasedání z deváté hodiny dopolední na časnou 14. hodinu odpolední. Zasedání se zúčastnilo 19 z 21 zastupitelů. Dva zastupitelé se omluvili (MPV a KSČM). Pokud si někdo před časem myslel, že je to s vedením města v Krupce špatné, tak z tohoto videozáznamu pochopíte, že tentokrát bude zřejmě ještě hůře. 

Pro lepší orientaci uvádíme jmenovitě (zleva doprava) zasedací pořádek zastupitelů. 

Levá strana: Igor Maščenko (KNM), Nikola Růžičková (KNM), Tomáš Liška (KNM), Václav Krása (původně ODS), Jan Sláma (SPD), Zdeněk Saifert (ČSSD), Petr Fišer (ČSSD), Jiří Penc (ČSSD), Václav Šanda (ČSSD)

Čelní strana: František Růžička (tajemník města), Zdeněk Matouš - starosta(ČSSD), Rostislav Kadlec -1. místostarosta (KNM), Karel Rouček – 2. místostarosta (ČSSD)

Pravá strana: Rudolf Klaška (ANO), Adolf Vítů (ANO), Jan Kuzma (ANO), Marcela Řeháková (ZK), Miloslava Bačová (ZK), Rostislav Příhoda (ZK), -----------, Vladimír Štainer (MPV), --------.

A zde je již samotný videozáznam. Přejeme pevné nervy a silný žaludek. 

Pro lepší orientaci v záznamu uvádíme začátky jednotlivých bodů programu. K některým průběžně doplníme ještě komentáře.

00: 00:00 – Zahájení zasedání starostou města Z. Matoušem, poučení o pořizování záznamů.

Záznam pořizovala Zdravá Krupka a podle koaličního programového prohlášení také Krupka naše město, dále jen KNM. Na stránkách sdružení KNM není k nalezení. Nebylo tam ani uvedeno, že budou zasedání přímo přenášet. Zmizel i první jejich pokus o pořízení videozáznamu z ustavujícího zasedání, který ovšem postrádal podstatnou část – volbu orgánů zastupitelstva města.

00: 01:18 – Schválení návrhové komise a zapisovatelů průběhu zasedání a usnesení ZM

00: 02:34 – Námitky zastupitele J. Kuzmy (ANO) k zápisu z ustavujícího zasedání.

Starosta porušil v tomto momentě jednací řád, nedotázal se, zda jsou nějaké námitky k zápisu z ustavujícího zasedání ZM a chtěl hned přejít ke schvalování programu.

Zastupitel J. Kuzma předkládá námitky. Následně je předává i  v písemné podobě zapisovatelce. Námitka zastupitele J. Kuzmy se týká nedostatečného zápisu o dění po jeho kritickém vystoupení na adresu kandidáta na starostu Z. Matouše. Zcela chybí informace o reakci Z. Matouše na jeho kritiku a informace o tom, jak část publika – sympatizantů budoucího starosty, znevážila svým nevhodným chováním celý akt volby. O přijetí námitek rozhoduje zastupitelstvo. Rozhodlo ve prospěch starosty – 12 proti, 5 pro, 1 se zdržel (v té době nebyl přítomen jeden ze zastupitelů)

00: 06:06 – Schválení programu

Zastupitelé za politické strany ANO a KSČM společně s hnutími Město pro vás (MPV) a Zdravá Krupka (ZK) podali více než týden před konáním zastupitelstva návrhy dalších bodů k zařazení do programu. Materiál byl součástí podkladů všech zastupitelů. Jak se starostovi za účinné pomoci svých koaličních zastupitelů podařilo všechny shodit ze stolu, můžete zhlédnout ze záznamu.

Co vše tím pádem odmítli?

  1. Debatu o pořízení a instalaci technického vybavení jednacího sálu (ozvučení, elektronické hlasování, elektronická tabule s výsledky hlasování atd.)
  2. Debatu o zajištění přímého vysílání přenosu ze zasedání ZM a archivaci videozáznamů na webu města.
  3. Informaci o přípravě rozpočtu na rok 2019 (harmonogram přípravy rozpočtu, požadavky organizací města na rozpočet, hlavní investiční priority na rok 2019, svolání pracovního zasedání ZM k debatě o připravovaném rozpočtu města na rok 2019
  4. Návrh na doplnění pravidel a) pro prodej/koupi movitého/nemovitého majetkunad 500 000 Kč a b) pro veřejné zakázky nad 500 000 Kč, aby tyto byly vždy nejdříve předloženy k posouzení kontrolnímu a finančnímu výboru, až po té předloženy do zasedání ZM

00: 15:10 – Schválení Jednacího řádu ZM, bod navržený starostou

Opoziční zastupitelé předem zaslali návrhy na úpravu jednacího řádu. Laskavě jim pak bylo dovoleno tyto návrhy na zasedání přednést.

  • Termíny konání zasedání ZM budou známy zastupitelům i veřejnosti (uveřejněním na webu města) minimálně půl roku předem s výhradou práva na případnou změnu avizovaného termínu zasedání ZM. 
  • Začátek zasedání ZM bude stanoven na 16. event. 17. hodinu, aby měla pracující veřejnost možnost se jednání účastnit.
  • Při hlasování o prodeji/koupi movitého či nemovitého majetku v hodnotě přesahující 500.000 Kč hlasují zastupitelé jmenovitě.
  • Materiály i zápisy a usnesení zasedání ZM budou k dispozici zastupitelům v elektronické podobě na úložišti pod heslem.
  • Zápisy a usnesení rady města (RM) budou k dispozici zastupitelům v elektronické podobě na úložišti pod heslem.
  • Anonymizované zápisy a usnesení ZM a RM budou k dispozici veřejnosti v elektronické podobě na webu města.
  • Usnesení RM a ZM budou prezentována veřejnosti v měsíčníku Radnice.

Kromě starosty se k nim nikdo nevyjádřil. Podle něho je Jednací řád v naprostém pořádku a není potřeba na něm absolutně NIC ani po minimálně 12 letech měnit. Všechny byly smeteny ze stolu.

00: 37: 00 – Volba členů finančního a kontrolního výboru

Ačkoli opoziční zastupitelé projevili včas písemně zájem o členství a činnost v povinně zřizovaných výborech - kontrolním a finančním, rozhodla se krupská koalice (možná jen sám starosta), že ani v tomto případě nebude ctít pravidla slušnosti v politice a zřejmě z obavy, aby se nemusela nikomu za nic ze svých činů zodpovídat, zvolila do pouze 3 členných výborů jedině zastupitele ze svých vlastních řad.

Finanční i kontrolní výbor jsou povinné orgány a zřizují se proto, aby prováděly kontrolu hospodaření s majetkem a finančními prostředky obce. Zákon jasně vymezuje, kdo nesmí být členem finančního a kontrolního výboru. Ve finančním výboru nemůže být starosta, jeho zástupci, tajemník a osoby zabezpečující rozpočtové a účetní práce na úřadu. Proč? Výbory velmi často kontrolují jejich práci. 

V Krupce jsou členy finančního a kontrolního výboru pouze zástupci koaličních partnerů. Opozici byl vstup zamezen, nebyli zvoleni. Koalice dala přednost svým zástupcům, tedy hodlá kontrolovat sebe sama! Koalice tím porušila respektovaný zvyk, kdy je běžné, že kontrolní a finanční výbor získává právě opozice.

Kontrolní výbor: Igor Maščeno (KNM) - předseda, Mgr. Nikola Růžičková (KNM), Ing. Jan Sláma (SPD)

Finanční výbor: Ing. Jan Sláma (SPD) - předseda, Jiří Penc (ČSSD), Petr Fišer (ČSSD)

 

01: 00: 30 – Volba dalšího uvolněného člena zastupitelstva města – Václava Šandy, předseda komise rady města pro rozvoje města.

01: 13: 56 – hlasování o uvolnění člena ZM V. Šandy – 12 PRO (koalice) – 3 ZDRŽEL SE (ANO) – 4 PROTI (ZK a MPV)

01: 14: 30 – Majetkoprávní záležitosti

01: 39: 00 – Po 10 min. přestávce zasedání pokračuje

Zastupitelka M. Bačová (ZK) žádá zastupitelstvo o možnost přednostního vystoupení občanů z Unčína k případu dlouhodobého obtěžování zápachem.

01: 50: 07 - Záležitosti finančního odboru

  • Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního příspěvku Montanregionu Krušné hory - Erzgebirge, o.p.s., a to ve výši 56.372,- Kč na úhradu příslušné části nákladů spojených s nominací Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO
  • Pravidla rozpočtového provizoria pro rok 2019
  • Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí věcného daru společnosti CELIO, a.s. (Litvínov), předmětem daru je cisternový automobil Tatra vč. příslušenství (sada hadic, rozdělovač)
  • 02:00:38 - Stanovení odměny za výkon funkce neuvolněného člena zastupitelstva a návrh na stanovení dalších náhrad pro uvolněné zastupitele. Jde o odměny pro členy RM, předsedy výborů/komisí, členy výborů/komisí. Kumulovat lze max. odměny za 3 funkce. Další náhrady pro uvolněné zastupitele.

02:11: 27 – Záležitosti odboru školství

  • Zásady pro poskytování neinvestiční dotace z rozpočtu města Krupka
  • Vyhlášení dotačních programů "Sport 2019" a "Volný čas 2019"
  • Vyhlášení dotačního programu "Obnova nemovitostí ležících v městské památkové zóně či hornické kulturní krajině Krupka"
  • Přehled žáků v jednotlivých základních a mateřských školách
  • Žádost o udělení neinvestiční dotace pro TJ Krupka ve výši 150.000,- Kč. -   02: 27:25

    TJ Krupka, oddíl kopané uplatnil v roce 2018 tři žádosti o dotace, kde požadoval celkem 1.200 000 Kč (dotace byly v rámci dotačního programu "Sport 2018"). Dotacím podaným v roce 2018 nebylo vyhověno v plné výši, fotbalisté na svou činnost obdrželi o 150 000 Kč méně, než žádali. Dotace byly poníženy též u všech dalších sportovních klubů, které o dotaci požádaly.  

    TJ Krupka jako jediná na konci roku 2018 požádala o další individuální dotaci ve výši 150 000 Kč. Je jistě vhodné podporovat sport v našem městě, ale domníváme, že by se měl podporovat rovným dílem. Pokud v rozpočtu města přebývají finance, měla být tato informace zveřejněna pro ostatní sportovní kluby. Jistě by si o individuální dotaci požádali i jiní.

    Zastupitelé ZK se domnívají, že v tomto směru byl upřednostněn oddíl kopané. Dále se domníváme, že je správné s dotacemi nakládat hospodárně. Informace o snížené dotaci byla známa oddílu kopané předem, stejně jako byla známa všem dalším sportovním oddílům. Oddíl kopané se měl pokusit s přidělenými prostředky naložit hospodárněji. Co kdyby byl rozpočet města ve schodku a individuální dotaci by nebylo možné vyhovět? Z čeho by se posléze hradily náklady na energie?

02:33:55 – Rozprava

  • Napadení Zdravé Krupky vedoucím městské knihovny – divadelní etuda sehraná v režii starosty Matouše

Vedoucí městské knihovny zcela účelově a zřejmě z popudu samotného starosty napadá Zdravou Krupku za situaci, která se odehrála ve volebním okrsku číslo 4 (MěÚ) tím, že měla nahlásit policii, co se v komisi odehrálo. Dále měla ZK poškodit město Krupku tím, že se o ni (naše pozn. v souvislosti s novým primátorem Ústí nad Labem P. Nedvědickým a kauzou koupě a prodeje pozemků ve Vrchoslavi v letech 2005 a 2006 společně se Z. Matoušem a dalším společníkem) zajímala média vč. ČT.

Jeho vystoupení, v němž mu vydatně sekundoval sám starosta občas podpořený tajemníkem F. Růžičkou či radním Z. Saifertem, bylo plné neodůvodněných lží a otočení pravdy o tři sta šedesát stupňů, což je pro lidi tohoto typu, ať už jde o vedoucího knihovny nebo samotného starostu města, naprosto běžná praxe.

DODÁVÁME PROTO:

Není pravda, že ZK žádala policii o prošetření situace ve volebním okrsku č. 4. ZK řešila problém s urnou ve volebním okrsku č. 5 (Dům s pečovatelskou službou ve Dlouhé ul.)

Není pravda, že byla členka volební komise ve volebním okrsku č. 4 delegována  Zdravou Krupkou. Delegovalo ji sdružení Město pro vás.

Není pravda, že napadaná členka komise ve volebním okrsku č. 4 neřešila nejdříve vzniklý problém ve volební komisi. Řešila, ale neuspěla, proto byla povolána policie, aby situaci zdokumentovala.

Není pravda, že tato členka komise NEUMOŽNILA několika občanům města volit. OPAK je pravdou.

Vše můžeme doložit.

 

  • Poděkování zastupitele A. Vítů (ANO) Sportu Krupka za zalepení děr na Hamrech a popisuje havarijní stav elektroinstalace, který způsobilo údajné nepovolení kácení modřínu u jejich domu.
  • Dotaz zastupitele J. Kuzmy (ANO) na opravu vodní nádrže v Soběchlebech. Táže se, zda bude v souladu s programovým prohlášením koalice řešena oprava nejen nádrží v Horské ulici, ale i nádrže v Soběchlebech
  • Uvedení mylného informování občanů úřadem na pravou míru zastupitelkou M. Bačovou (ZK)

Lidé jsou v Krupce mylně informování úřednicemi stavebního úřadu a životního prostředí o tom, kdo (ne)povoluje kácení stromů. Z vystoupení zastupitele a uvolněného radního V. Šandy je patrné, že úřednice takto účelově a nesprávně informují občany města zřejmě z podnětu vedení města, protože informace o zásahu do krajiny a přírody dostává na vlastní žádost dle zákona i zapsaný spolek Zdraví pro Krupku. Dále se dlouhodobě zabývá sbíráním informací o tom, jak města zacházejí s dřevinami, zapsaný spolek Ústecké šrouby. Žádný spolek nemůže vydat jakékoli rozhodnutí. To je v kompetenci jedině odboru životního prostředí. Pokud je spolek účastníkem řízení, může se v řízení vyjádřit, ale nemůže vydat žádné, kladné ani záporné rozhodnutí. Šíření této lži má za cíl poškodit u obyvatel Krupky Zdravou Krupku. Ten, kdo se ale může přihlásit do řízení o povolení kácení je zapsaný spolek Zdraví pro Krupku, který na stránkách města nenajdete, ačkoli existuje již od roku 2007. Impulzem pro jeho vznik (tehdy ještě občanské sdružení) byl boj proti znečištění ovzduší provozem Knauf Insulation.  

  • Dotaz zastupitelky M. Bačové (ZK) na termín jednání starosty s obyvateli Horské ulice

Celkem 36 obyvatel Horské ulice podalo 9.2. 2018 petici, v březnu byl starosta pověřen radou města k vyvolání debaty s obyvateli. Do dnes k jednání nedošlo. V odpovědi starosty je řada lží. Není pravda, že s lidmi z Horské ulice jednal, natož s dotčenými, které nebyl schopen ani jmenovat. Tvářil se, že neví, kdo se s městem kvůli problému soudí.

  • Dotaz zastupitele J. Kuzmy (ANO), zda má Krupka čističku. Poslechněte si, jak „kompetentně“ starosta Matouš odpovídá.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.