logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

K nadcházejícímu 1. zasedání Zastupitelstva města Krupky

27.11.2018

V pondělí 3. prosince proběhne od 14.00 hodin 1. zasedání Zastupitelstva města Krupky v tomto novém volebním období. S programem se můžete seznámit v Pozvánce na zasedání vyvěšené na úřední desce města.

Na programu budou návrhy zpracované jednotlivými odbory -  odborem správy města, majetku města, oddělením investic; odborem finančním a kanceláře starosty; odborem školství,  kultury a sociálních věcí a návrhy předloženými starostou - vše podrobněji v příloze pozvánky.

Za zvýšenou pozornost stojí na začátku nového volebního období především návrhy předložené starostou:

  • Návrh volebního řádu pro volbu členů Finančního výboru ZM a Kontrolního výboru ZM 
  • Návrh na členy Kontrolního výboru ZM a Finančního výboru ZM 
  • Zvolení uvolněného člena ZM 
  • Jednací řád Zastupitelstva města Krupky

 

  Ilustrační foto: Zdravá Krupka, zasedání ZM duben 2018

Dovolte nám pár poznámek k některým bodům:

ad Kontrolní a Finanční výbor

Obsazení Kontrolního a Finančního výboru probíhá většinou již na ustavujícím zasedání. V Krupce až na prvním řádném zasedání. Bývá slušností zvolit do těchto dvou výborů zástupce opozice. Je velmi nekorektní, pokud se opozici zamezí v těchto výborech zastoupení, neboť pak ztrácí oba výbory své poslání. Nemá přece žádný význam, aby koalice kontrolovala samu sebe. Ledaže by měla co skrývat.

Z předložených materiálů, které mají zastupitelé již k dispozici je však patrné, že bude mít koalice tendenci do těchto dvou výborů "nepustit" nikoho z opozice. Opoziční zastupitelé však včas projevili zájem o spolupráci s koalicí, a to nejen v těchto výborech. Uvidíme, jak vstřícní budou v projevení své snahy spolupracovat na dobrých věcech s opozicí.

Opozice nabídla koalici účinnou spolupráci i tím, že navrhla své zástupce do jednotlivých komisí, které jsou poradními orgány rady města. Má totiž skutečný zájem pracovat pro město a jeho obyvatele. Dnes jsme se přesvědčili, že krupská koalice není absolutně schopná  ani ochotná respektovat opozici a dát jí příležitost pro konstruktivní spolupráci. Více pod čarou.

ad Uvolnění dalšího člena zastupitelstva

Uvolnění dalšího člena zastupitelstva znamená, že bude tento zastupitel za svou funkci na radnici finančně odměňován, a jeho odměna bude podle nařízení vlády ze září tohoto roku představovat od 1. 1. 2019 sumu 48 492,- Kč měsíčně.  Starosta již podruhé navrhuje na funkci dalšího uvolněného zastupitele Václava Šandu z ČSSSD. Postup je naprosto stejný jako před čtyřmi lety. Na ustavujícím zastupitelstvu schválili za uvolněné starostu (to je naprosto v pořádku-jeho odměna bude od 1. 1. 2019 představovat 71 312 Kč/měsíc), dva místostarosty - R. Kadlec, K. Rouček (podle nás by měl Krupce stačit jeden místostarosta, odměna pro každého z nich bude od 1.1. 2019 činit 62 755 Kč měsíčně) a na 1. zasedání ZM chtějí uvolnit i dalšího zastupitele.  V případě Krupky jde o velký luxus, který si dovolí málokterá radnice (např. Teplice mají uvolněného pouze primátora a jednoho náměstka).  Pro Krupku pak představuje uvolnění druhého místostarosty a dalšího člena zastupitelstva za volební období v souhrnu sumu 5. 339.856,- Kč. Konkrétně jde u druhého místostarosty o 753 060,- Kč za rok, 3. 012 240,- za 4 roky, u dalšího uvolněného zastupitele 581.904,-Kč za rok, za celé volební období 2. 327.616,- Kč. Nepřijde nám rozumné takto plýtvat finančními prostředky, když nemá město dostatek financí na potřebné investice, a jeví se nám to pouze jako rozdávání "trafik".

 

Zástupci opozice, již představují tři zastupitelé za ANO 2011, tři za Zdravou Krupku, dva za město pro vás a jeden KSČM podali od ustavujícího zasedání zastupitelstva společně několik návrhů.

 

  1. Návrh

Týká se zájmu těchto zastupitelů pracovat pro město v kontrolním a finančním výboru a spolupracovat s koalicí v komisích, poradních orgánech rady města. O obsazení kontrolního a finančního výboru se bude na zastupitelstvu hlasovat. Jak vstřícná bude rada města v ochotě spolupracovat se zástupci opozice, se také časem ukáže. 

  1. Návrh

Týká se rozšíření programu 1. zasedání ZM (3. 12. 2018) o body, které navržený program postrádá:

  • Pořízení a instalace technického vybavení jednacího sálu pro konání zasedání zastupitelstva města (dále jen ZM). Jde o ozvučení sálu a zavedení elektronického hlasování. Vše uvedené patří již léta v jiných městech k běžnému standardu.
  • Zajištění vysílání přímého přenosu ze zasedání ZM městem a archivaci videozáznamů na webu města. Jde o běžnou záležitost, praktikovanou v zastupitelstvech mnoha města i krajů.
  • Informace o přípravě rozpočtu města na rok 2019.
  • Informace ze strany vedení města (event. Rady města Krupky či koaličních partnerů) o prioritách strategického rozvoje města Krupky minimálně na toto volební období a informace o přípravě nového „Strategického plánu rozvoje města na roky 2018 - 2026“. 
  • Doplnění pravidel a) pro prodej/koupi movitého i nemovitého majetku a b) pro veřejné zakázky. (Všechny prodeje a koupě a veřejné zakázky nad 500 000, Kč překládat nejdříve kontrolnímu a finančnímu výboru k právnímu, věcnému a finančnímu posouzení, až poté je předložit zastupitelstvu.)

 

  1. Návrh

Týká se úpravy Jednacího řádu. Schvalování Jednacího řádu je 4. bodem programu prvního zasedání zastupitelstva města dne 3. prosince.

Společně navrhujeme kromě jiného:

  • Stanovení začátku zasedání ZM na 16. event. 17. hodinu, aby měla pracující veřejnost možnost se jednání účastnit.
  • Jmenovité hlasování zastupitelů při prodeji/koupi movitého či nemovitého majetku           v hodnotě přesahující 500.000 Kč.
  • Zveřejňování (anonymizovaných) zápisů usnesení zastupitelstva města a rady města v elektronické podobě na webu města.
  • Zveřejňování usnesení zastupitelstva města a rady města v měsíčníku Radnice.

Další návrhy se týkají zefektivnění práce zastupitelů a jejich snadnějšího přístupu k materiálům pro zasedání zastupitelstva města.

Nechme se překvapit, jak vše příští pondělí 3. prosince na zasedání proběhne. Všechny, kteří mají možnost, na zasedání tímto zveme. Ostatní budeme rádi o výsledku informovat.

______________________________

Návrh opozičních zastupitelů pro zastoupení v komisích

 

 

  a takové je rozhodnutí koalice o složení komisí (vyvěšeno 27. 11. 2018)

  Komisím se budeme podrobněji věnovat v některém dalším příspěvku.

 

 

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.