logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

„Matoušovy“ pozemky ve Vrchoslavi v souvislostech

17.11.2018

Uveřejňujeme komentář dlouholetého krupského zastupitele Ing. Pavla Malečka, který ví mnoho o kauze pozemků ve Vrchoslavi a který na rozdíl od jiných tehdejších zastupitelů nezapomněl, jak vše před lety probíhalo. V letech 1994-1998 rozjížděl jako starosta většinu toho, co dnešní radnice vydává za své dílo. Třeba průmyslovou zónu (ale se zákazem provozů znečišťujících životní prostředí typu Knauf Insulation), obnovu kulturních a hornických památek (bez toho by dnes o Krupku UNESCO nejevilo zájem), nebo získání objektů dnešního městského záchranného centra, vč. založení profesionální hasičské jednotky JPO II, a to nikoli pro sebe, ale pro město a mnohé další. Poté přispíval jako opoziční zastupitel svou systematickou kontrolou práce radnice k tomu, aby město nepřišlo o daleko více, než bohužel přišlo. Neodradily ho ani často brutální útoky na jeho osobu vedené přímo z nejvyšších míst radnice, kterým nejenže nepodlehl, ale odrážel je pichlavým humorem namířeným proti vedení radnice a pokračoval ve své kontrolní práci. Nemlčí ani dnes coby řadový občan. Důkazem je jeho účast v reportážích, které rozkrývají podstatu toho, proč Z. Matouš tak usiluje o moc na krupské radnici a tento komentář.

 

Zdroj: Reportáž Milionář z Krupky, Reportéři ČT

Nejen Krupkou hýbe nyní oprášená kauza o na úkor města víc jak 40 milionového zisku dnes starosty Matouše a jeho společníků z prodeje pozemků ve Vrchoslavi. Příběh je to starý +- 10 let a jde v něm o to, že tehdy místostarosta Krupky p. Matouš ne ve prospěch města, ale ve prospěch svůj a společníků získal a prodal pozemky ve správním území města Krupka.

Zvolení zastupitelé při každých volbách skládají tento slib: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu obce (města, městyse) a jejích (jeho) občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky." Což tuplovaně platí pro ty, kteří obsadí funkce v čele města. A to je to, co p. Matouš ve funkci místostarosty porušil a tím jen v tomto případě město vědomě připravil o částku vyšší 40 milionů Kč.

Je v podstatě jedno, jak se o prodeji pozemků Pozemkovým fondem dozvěděl, podstatné je to, že byl ze slibu a tuplem své funkce povinen tuto informaci předložit zastupitelstvu s návrhem tyto pozemky pro město získat. Jeho povinností bylo nadřadit zájem obce nad zájem svůj. Je i jedno, že dnes popírá, že tehdy bylo obvyklou praxí Pozemkového fondu při prodeji větších ploch v správním území města ptát se radnic, i nad rámec zákona, zda nemají s tímto územím nějaký zájem. Což mu z titulu funkce a hlavně jeho despotickému ovládání celé radnice prostě muselo rukama projít. To nejhorší teprve následovalo.

Tím nejhorším a dle právníků (na rozdíl od Policie ČR) i protizákonným bylo to, že s tím, komu pozemky následně prodávali, tj. firmou Investorsko- Inženýrská sepsali smlouvu, dle které byli vypláceni v závislosti na tom, jak p. Matouš přesvědčí zastupitelstvo k provedení jednotlivých kroků souvisejících s nutnou změnou Územního plánu. Takže opět nepřesvědčoval zastupitelstvo v zájmu města a jeho občanů, ale v zájmu svém.

Celý případ má ještě jednu temnou souvislost. Tím, kdo od Matouše a spol. koupil tyto pozemky,  byla firma Investorsko-Inženýrská, které pár let před tím prodalo město především z Matoušovy až horečné iniciativy cca 100 hektarů pozemků pod dnešní průmyslovou zónou. A to za cenu, která byla jen zlomkem její tehdy obvyklé ceny. Město tak pod Matoušovou taktovkou přišlo o necelých 200 milionů Kč.

To zcela vylučuje, co dnes Z. Matouš i ústecký P. Nedvědický tvrdí. Prý při koupi pozemků ani pořádně nevěděli, nač je využijí, zda  na rybník či chov koní, a až prý náhodný kontakt s Investorsko-Inženýrskou jim z této koupě udělal zlatý důl. A nebo šlo, jak naznačují protikorupční odborníci, o legalizaci úplatku za za cenově podtržený prodej pozemků v průmyslové zóně, do kterého Z. Matouš většinu zastupitelů vmanipuloval.

Jen tyto dvě aktivity pana Matouše Krupku a její občany připravily o částku spolehlivě překračující 200 milionů Kč. A kdyby jen to! Celková ztráta z 20 letého „obětavého“ kutění pana Matouše na radnici je k dnešku na úrovni půlmiliardy. Zatímco on a jeho ústečtí i krupští parťáci jsou v mnohamilionových ziscích. Využít tu půlmiliardu, byť necelou k doplnění dotací, jedná se o několik miliard.

Ty dnes Krupce díky Matoušovi a těm, kdo ho drží u moci chybí. A též tím 15 let ztraceného rozvoje. Zřejmě proto byl nadšenými Krupčáky už potřetí zvolen starostou.

Ing. Pavel Maleček


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.