logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Transparentnost veřejné správy a právo na informace

05.02.2012

Zastupitelé Zdravé Krupky se minulý týden zúčastnili semináře „Transparentní Ústí“.

Cílem semináře uřčeného pracovníkům veřejné správy i veřejnosti bylo povzbudit občany k aktivitě a odpovědnosti za veřejnou správu. S pasivním občanem se totiž snadno manipuluje.
O transparentnosti veřejné správy a svobodném přístupu k informacím hovořil 2. února přímo sám autor zákona č. 106/99 o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek. Na seminář pořádaný Občanským sdružením usti.nl ve spolupráci s Magistrátem města Ústí nad Labem a sdružením Stop tunelům přišlo 116 lidí. Většina přítomných byla z úřadů, menšina pak byli aktivisté.
Přítomní se dozvěděli, oč lze žádat a koho lze žádat. Seznámili se i s náležitostmi žádostí o informace a lhůtami na vyřízení žádostí, opravnými prostředky a stížnostmi. 

O. Kuzilek  Zdroj  Os Usti.Nl  Seminar Traspatetni Spruva   Zdroj Os Usti.Nl

Zajímavé bylo zjištění, že existuje jen velmi málo informací, které mají zůstat před veřejností v utajení. Většina informací musí být zpřístupněna veřejnosti. Vyplývá to z článku 17 Listiny lidských práv a svobod. Čím více informací tedy najde občan veřejně zpřístupněných na webech městských či obecních úřadů a státních institucí, tím méně se na úředníky budou občané obracet se svými opodstatněnými žádostmi.

Za zdroje informací lze považovat téměř vše – informace zaznamenané písmem, obrazem,zvukem či filmem. 
Jedním z mnoha takových zdrojů jsou radniční listy, u nichž se v naší republice objevuje, na rozdíl od podobných periodik v zahraničí, velmi silný fenomén CENZURY. Jsme raritou ve smyslu, že jsou radniční listy vědomě a cíleně zneužívány k politické propagaci vedení radnic. 

Bohužel jsme museli konstatovat, že krupský měsíčník RADNICE je v tomto směru typicky záporným příkladem cenzurovaného informačního zdroje pro občany města. Faktu, že vedení radnice necenzuruje pouze měsíčník RADNICE, se chceme věnovat v jednom z následujících příspěvků.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.