logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

K poslednímu zasedání zastupitelstva města

28.06.2017

Minulý týden ve čtvrtek proběhlo  již druhé zasedání ZM v tomto měsíci. Zatímco to první mělo na programu jen jeden bod (schvalování návrhu zástupců obcí do představenstva a dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti), bylo to druhé již standardní. Účast zastupitelů byla opět slabší (15 zastupitelů z celkových 21). Za veřejnost se dostavili 2 lidé.

Tradičně se začalo schvalováním členů návrhové komise a ověřovatelů zápisu.

Všechny členy navrhuje sám starosta a způsob, na kterém neustále tvrdošíjně trvá, odporuje platnému jednacímu řádu.  Evidentně mu to nevadí, protože tak má možnost ukázat nám – Zdravé Krupce, že nejsme žádoucí osoby, které by mohly dostat právo zápis ze zasedání ověřovat. Ověřovat nemůžeme, ale pravidelně již několik let kontrolujeme a porovnáváme zápis s videozáznamem. Opakovaně jsme nacházeli rozpory a opakovaně byly naše námitky k zápisu většinou zastupitelů ignorovány. Tentokrát vyzval starosta pro jistotu zastupitele navržené na ověřovatele zápisu včas, aby hlasovali PRO, jinak by  jejich schválení nemuselo projít.  Dotaz na to, zda jsou nějaké námitky k  zápisu z předcházejícího zasedání, starosta zcela vypustil.

Pak se hned přešlo k evergreenu krupských zasedání – k prodeji pozemků z majetku města. Zatím se nám nepodařilo najít v republice podobný případ, kdy by po léta obec prodávala s takovou pravidelností  na každém zasedání ZM pozemky z majetku města. Na programu bylo 11 žádostí.

Spor o výši ceny obvyklé, za niž by město mělo pozemky prodávat (nikoli za cenu danou vlastními Pravidly, která vytvářejí prokorupční prostředí), vede  Zdravá Krupka s vedením města více než 3 roky. Jsme rádi, že postupně dochází k posunu. Dle pokynu a doporučení  Ministerstva vnitra došlo cca před dvěma lety ke změně Pravidel pro prodej pozemků z majetku města. V posledním půlroce přistoupilo vedení k zadávání znaleckých posudků, které určují cenu obvyklou. Zatímco první znalecké posudky určily cenu ještě nižší, než byla ta dle Pravidel, ty následující již cenu trochu „narovnaly“. Soudní znalec totiž konečně začal vycházet z cen prodaných pozemků nejen od města, které prodávalo vždy velmi levně. Momentálně se cena obvyklá pohybuje mezi 300,- až 350,- Kč/ m2. Stále se ale domníváme, že to neodpovídá realitě. Pochybujeme, že by např. sám starosta prodával své pozemky za tuto cenu. Zajímavé je, že cena obvyklá za stavební parcely v Soběchlebech dosahuje částky 950,- Kč/m2.  Protože se domníváme, že by i ceny v jiných katastrálních územích Krupky měly být podobné, při hlasování se i nadále zdržujeme.

Další pozitivní krok, který jsme v souvislosti s prodejem pozemků  z majetku města zaznamenali, je fakt, že starosta konečně poprvé  pochopil a přiznal, že se musíme chovat jako řádní hospodáři. Jinak by mohly nastat komplikace a nepříjemnosti. Předvedl to na příkladu žádosti o koupi pozemku, v níž zájemce žádal o snížení kupní ceny o 100,- Kč/ m2.  Poznamenal, že by rád zájemci vyhověl, ale není možné se vystavovat případnému stíhání. To jsme rádi, že mu to již  konečně začíná docházet. Kéž by postupoval jako dobrý hospodář i ve všech ostatních případech. Koupě penzionu Kavalír a hotelu Horal tomu ovšem absolutně nenasvědčují. Stále trváme na tom, že z města bylo  zbytečně vyvedeno cca 6,5 mil. Korun. Co vše by se bývalo dalo za tyto peníze pořídit. Mohla být například navýšena částka do Fondu regerece památkové zóny v Krupce. Mohl být případně i zvýšen podíl města na financování rekonstrukce objektů v Husitské ulici a na Hornické stezce. Bohužel.

K majetkoprávním záležitostem patřilo i majetkové vypořádání pozemků - ZO ČZS Soběchleby, převod pozemku ve Fojtovicích do majetku města a směna pozemků mezi Městem Krupka  a TJ Krupka, z.s.

Patnácti zájemcům bylo umožněno koupit pozemky, čímž došlo k vypořádání  zahrad a stavebních parcel. Pozemky byly prodány za 150,- Kč/m2 a stavební parcely za cenu obvyklou, tj. 950,-Kč/m2. Město získalo do svého majetku parkoviště při silnici do Foltovic, nedaleko kaple Sv. Wolfganga.  Pozemek TJ Krupka směněný za pozemek města byl převeden do majetku města a  bude použit na vybudování tenisových kurtů.

Dále byl projednán návrh závěrečného účtu města za rok 2016 a schválena účetní závěrky za rok 2016. Následovalo schválení návrhu rozpočtové změny č. 1. Při schvalování účetní závěrky jsme se zdrželi, stejně jako jsme se zdrželi při schvalování návrhu rozpočtu pro nedostatek informací. V návrhu rozpočtových změn č. 1 stojí za pozornost rozpočtové opatření č. 8 - jde o koupi hotelu Horal od majitele Jana Živného za kupní cenu 10 000 000,-Kč. Rozpočet se proto navyšuje o tuto sumu, a to formou zapojení úvěru ve výši 7 500 000,- Kč a finanční rezervy ve výši 2 500 000,- Kč.

Následovalo schvalování žádostí o dotace. Sbor dobrovolných hasičů Krupka  získal dotaci ve výši 90.000,- Kč. Z Fondu regenerace Města Krupky v rámci  Městské památkové zóny Krupky a Hornické kulturní krajiny Krupka bylo z 9 podaných žádostí schváleno 5 žádostí z celkově výši 692.000,- Kč. Rada města schválila pak sama jednu žádost do 50 000,- Kč a  další žádosti bude vyhověno, pokud žadatel doloží do konce července požadované doklady. 2 žádosti nesplňovaly podmínky pro schválení. Finanční pomoc lidem v této zóně je velmi důležitá. Jen je škoda, že s tím nepřišlo město mnohem dříve. Zdravá Krupka v minulých letech opakovaně vyzývala ke zřízení takového fondu, ale marně. Konečně se letos radní umoudřili a vyslyšeli nás. a vyslyšeli nás. Zřídili tento fond a vložili do něj symbolický jeden milion korun. Kdyby bývali zbytečně neutratili přes 6 mil. korun za koupi Kavalíru a Horalu, mohl tento fond disponovat mnohem vyšší částkou a i podíl na spolufinancování opravy domů v památkové zóně (Husitská ul. a Hornická stezka) mohl být mnohem vyšší.

Pak již jen zápisy finančního a kontrolního výboru. Po nich následovala rozprava.

Zastupitel R. Příhoda již pokolikáté upozornil na špatný stav veřejného osvětlení (rozbité kryty lamp, přístup k drátům pod el. vedením), které může ohrozit zdraví lidí. Zdá se, že jde o házení hrachu na zeď. Dokud nedojde k maléru, město s tím nic zásadního dělat nebude.

Následoval dotaz na termín likvidace pařezů zbylých po městě po vykácení smrků před dvěma lety.  Zastupitel Z. Saifert (jednatel Sportu Krupka) se vymlouval, že jde o složitou a  finančně náročnou věc. Ale řešení již údajně našli – nebude se kupovat drahá fréza, místo ní se do pařezů nasadí houba, která je údajně do několika měsíců sama zlikviduje.

Dotaz zastupitelky M. Bačová směřoval k záměru prodeje pozemků s objekty kina a ZUŠ. Chtěla informaci o tom, v jaké fázi se záměr momentálně nachází. Starosta měl problém s pochopením dotazu a osopil se, co je to divný dotaz, že by měla vědět, že byl záměr již ZM schválen. Dotaz byl tedy zopakován. V zápise rady města z 6. 6. se v materiálu č. 26 objevila totiž informace o tom, že o koupi kina projevili zájem dva kupci a o ZUŠ tři. Také byly uvedeny odhadní ceny: kino – 2 800 000,- Kč a ZUŠ – 2 250 000, - Kč. Posudek na odhad ZUŠ po skončení zasedání paní Vorlíčková zastupitelům ZK předložila, na kino ho zatím údajně ještě neměla k dispozici. Divné, ale je to tak. Zastupitelka navrhla prodat objekty v dražbě. Starosta sdělil, že pokud je více zájemců, že vlastně o dražbu jde. Také zajímavé vysvětlení. Uvidíme, do čí rukou se objekty nakonec dostanou a jaký záměr s nimi noví majitelé budou mít. Zarážející je porovnání cen, za které město koupilo Kavalír a Horal, s porovnáním cen, za které chce prodat kino a ZUŠ. Jako příklad dobrého hospodaření to v žádném případě nevidíme.

Další její dotaz směřoval na úpravu okolí  a prostoru vodní tvrze. V minulosti se o vyčištění od náletů starali dobrovolníci z řad hráčů geocachingu. V posledních letech jim to město neumožňovalo. Údajně kvůli zákazu památkářů. Město čeká na jejich rozhodnutí, co s tvrzí dál. Starosta pronesl, že má prý město s tímto místem svůj záměr.  Detaily jsme se ale nedozvěděli.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.