logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Vedení krupské radnice konečně vyslyšelo výzvu zastupitelů Zdravé Krupky

20.03.2017

Zdravá Krupka si připisuje další plus.

Několik let volala Zdravá Krupka po zřízení fondu, který by pomohl vlastníkům nemovitostí v Městské památkové zóně finančně utáhnout opravy jejich domů, které nejsou kulturními památkami. Bylo to v souvislosti se vznikem památkové zóny a s přípravou Krupky na vstup do UNESCO. Donedávna bylo všechno volání marné. K požadavku na zřízení takového fondu se vedení radnice vyjadřovalo na adresu zastupitelů Zdravé Krupky velmi posměšně a urážlivě. Až konečně starosta pochopil jeho nezbytnost a na posledním zasedání ZM předložil ke schválení dotační program „Obnova nemovitostí ležících v Městské památkové zóně a Hornické kulturní krajině Krupka.“ Zastupitelé Zdravé Krupky tak dokázali kvalitu své opoziční práce. Nebýt jejich tlaku, nespatřil by Fond regenerace Města Krupka na obnovy nemovitostí dotvářejících charakter Městské památkové zóny Krupka a Hornické kulturní krajiny Krupka světlo světa jistě ještě velmi dlouho.

Na únorovém zasedání ZM  dostali zastupitelé až „na stůl“ vedle  Zásad pro poskytování dotací z Fondu regenerace Města Krupky…. také znění dotačního programu „Obnova nemovitostí v MPZ a HKK Krupka“.  Dokumenty zpracované radnicí, viditelně s pomocí externích odborníků, předložila rada města. Jejich příprava byla do poslední chvíle většině zastupitelů utajována, jak je to pod vedením současného starosty Z. Matouše běžné. Neproběhlo ani žádné veřejné předjednání, zřejmě s úmyslem starosty prodat to jako svůj vlastní nápad, jak také v březnové Radnici obratem učinil.

Zastupitelé Zdravé Krupky tímto navazují na dlouholetou kontinuální práci, započatou již koncem 90.let minulého století prosazením projektu Hornické přeshraniční naučné stezky.  Projekt připomněl hornické tradice Krupky a zachránil objekty hradu Krupka, kaple Sv. Wolfganga a turisticky zpřístupnil štolu Starý Martin -  dnes pilíře památek a turistických atraktivit Krupky. Bez této iniciativy a práce dnes jednoho ze zastupitelů Zdravé Krupky a bez dalších aktivních občanů zajímajících se o historickou a kulturní tvář Krupky, by nebylo na čem postavit žádost o zahrnutí hornických památek a krajiny Krupky do žádosti o jejich zařazení do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zásady pro poskytování dotací z Fondu regenerace Města Krupky jsou obsáhlým a pro občany dost komplikovaným dokumentem. Zdá se, že byl ušit horkou jehlou. Zcela evidentně reaguje i na kritiku (nejen Zdravé Krupky) toho, jak si osoby v čele radnice a některé další „městské elity“ s podstatnou pomocí státních dotací opravují svůj památkově chráněný objekt zvaný Kovárna. A to, aniž by vytvořili možnost i dalším občanům čerpat dotace, když ne státní, tak alespoň městské.  Bohužel není částka pouhého  jednoho milionu, který byl pro tento fond z rozpočtu uvolněn, nijak závratná.  Jen v Husitské ulici a jejím okolí by bylo potřeba mnoha milionů.  Ale vedení města raději „prodělá“ 2,5 milionu korun koupí nepotřebného penzionu Kavalir, než aby je vložilo do tohoto nově zřízeného fondu. Takže se nakonec může zdát, že jde ze strany starosty opravdu více o snahu zavřít kritizujícím ústa, než podstatně pomoci při obnově památkově nechráněných objektů.  

Pro žadatele bude obtížné prokousat se komplikovaným textem dotačního dokumentu. Bez pomoci městského úřadu, tedy úředníků sloužících především starostovi, se neobejdou.  A tak věřme, že nakonec celý proces neskončí tím, že o přidělení dotace rozhodne na svých jednáních Rada města, čili, jak je v Krupce známo, osobně sám starosta Z. Matouš.

Vzhledem k jeho praktikám, v Krupce běžně známým, se oprávněně nabízí otázka, co bude tím rozhodující pro přidělení dotace. Korupční potenciál nelze přehlédnout. A snad i nedávné nákupy nemovitostí osobami ze starostových kruhů v zónách, pro něž je dotace určena, jsou jen náhodné.

Ale optimisticky věřme, že to jsou jen zbytečné obavy, vyvolané krupským šumem. Ať  už jsou důvody jakékoliv, je správné, že vedení radnice podporuje občany mající zájem zlepšovat tvář svých nemovitostí a tím i celé Krupky. Termín schvalování přijetí Krupky do UNESCO se blíží a každá aktivita zlepšující tvář Krupky je přínosem. Vedení radnice v tomto odvádí kus dobré práce, za který ji my, zastupitelé Zdravé Krupky, přes neutuchající kritičnost, chválíme.

Je jen přáním, aby došlo na radnici i na opomíjené nehmotné dědictví hornických tradic. Tedy připomenutí hornických zvyků, obřadů, slavností odehrávajících se v hornických krojích, nejlépe i s hornickou kapelou, jak je již léta zvykem nejen v řadě německých, ale i českých hornických krušnohorských měst, též žádajících o přijetí do UNESCO. Zakončeme parafrází z Vesničky mé střediskové: „Je fajn, že tahle krásná móda dorazí i do naší Krupky.“


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.