logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

„Na měsíčník RADNICE nám nesahejte! Možnost cenzury si nenecháme za žádnou cenu vzít!“, sděluje občanům starosta Krupky Z. Matouš

19.09.2016

Takové je poslední sdělení starosty Krupky PhDr. Ing. Z. Matouše MBA, PhD. a dalších tzv. sociálně-demokratických krupských zastupitelů občanům nejen Krupky.

Tento starosta kandiduje totiž v nadcházejících krajských volbách jako trojka kandidátky ČSSD spolu s partajním kolegou K. Roučkem, který se před pár lety násilně zmocnil místní organizace ČSSD ( pár let před tím se dostali do vedení města jen díky manipulovaní voličů) do krajského zastupitelstva, případně na post hejtmana. Jen slepí a hluší voliči uvěří, že jde o kované sociální demokraty, a dají jim ve volbách svůj hlas. Tedy kromě těch, kteří jsou jejich vazaly, a kromě seniorů, jimž se tito pánové na kulturních akcích podbízejí nejrůznějšími způsoby.

Minulé pondělí proběhlo první poprázdninové zasedání zastupitelstva města. Kromě toho, že se zastupitelé poprvé sešli v zasedací místnosti nově zrekonstruované budovy městského úřadu, se nic nového nedělo. Vše se odvíjelo podle zcela pevných pravidel autoritářského starosty, který jen navazuje na předcházející totalitní režimy, sídlící v minulosti v těchto prostorách, jejichž duch se dodnes zcela nevytratil.

Začátek stanovil na devátou hodinu ranní. Jak jinak, aby měl jistotu, že nikdo z veřejnosti nepřijde. Nerespektoval zákon o obcích - povinný bod týkající se námitek k poslednímu zasedání ZM zcela pominul, o následně přednesené námitce vůbec nedal hlasovat, nerespektoval ani jednací řád, který si před časem prosadil, uchyloval se k ostrým a nevybíravým výpadům proti opozici, podporován i vulgárními výrazy svého stranického kolegy Z. Saiferta, neštítil se manipulovat a zastrašovat ostatní zastupitele a prostřednictvím pořizovaného záznamu následně i veřejnost různými nepravdami a lhaním. Významnou podporu našel v osobě tiskového mluvčího a šéfa redakce měsíčníku RADNICE M. Křivohlavého v momentě, kdy hrozilo, že by mohl přijít o možnost cenzurovat jeho obsah.

Ačkoli bylo do rekonstrukce budovy MěÚ Krupka investováno mnoho desítek mil. korun, na modernizaci zasedací místnosti se to vůbec neprojevilo. Kromě nových stolů a židlí, překvapivě postavených pro tentokrát do „účka“, se nic dalšího nového nekonalo. V sále není ozvučení, na stolech chybějí mikrofony, stejně jako zařízení pro elektronické hlasování, které je běžné i v menších městech než je Krupka. (To budou pánové Matouš a Rouček koukat jak Alenka v říši divů, pokud voličským nedopatřením usednou v sále krajského zastupitelstva! Dost možná, že se budou snažit prosadit místní manýry i na krajské úrovni.) Že jde o jasný záměr, víme všichni. Starosta nepotřebuje, aby bylo slyšet, o čem se jedná a jak se mnohdy nevybíravě brání kritice ze strany opozice. Nepotřebuje, aby byl výsledek hlasování okamžitě zcela jasně a přehledně vidět. Takto může dávat o některých bodech hlasovat opakovaně, někdy tak dlouho, až je s výsledkem spokojen.

Kritickými momenty na zasedání byly body prodeje pozemků z majetku města (více k tomuto bodu přineseme v následujícím příspěvku) a schvalování žádosti o úvěr 15 mil. Kč u Komerční banky na nákup dvou objektů v centru města – hotelu Horal a restaurace Kavalier. V případě hotelu Horal lze očekávat ještě zajímavý vývoj.

Projednávalo se podání žádostí o další dotace z IROP  na rekonstrukci několika objektů – objeku Olympie na vybudování komunitního centra v celkových nákladech do výše 65 mil. Kč. Dále na rekonstrukci objektu za Olympií ve výši 8 mil. Kč na vybudování sociálních bytů a na rekonstrukci objektu Agapé I v Husitské ulici ve výši 20 mil. Kč.

Velmi dramaticky pak probíhala debata před hlasováním o návrhu Zdravé Krupky na vypracování a přijetí Pravidel pro vydávání měsíčníku RADNICE, placeného z daní občanů.  Od samotného začátku bylo jasné, že žádná pravidla nesmějí být přijata. Jak by pak dál starosta mohl manipulovat krupské voliče. Potřebuje, aby byl měsíčník jeho hlásnou troubou. Prosadit „své“ se snažil úporně spolu šéfem redakce a tiskovým mluvčím.

Oba se postarali v posledních letech o celostátní „proslavení“ místního média, když opakovaně odmítli zveřejnit články zastupitelů Zdravé Krupky. Porušili tím tiskový zákon a dostali tak město již 2x před Okresní soud v Teplicích a zatím jednou před odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem. Obě žaloby prohráli. Rozhodnutí k jedné nabylo již právní moci a příspěvek zastupitele R. Příhody byl více než po roce uveřejněn v původní verzi, nikoli v té, kterou účelově obsahově „zkrátil“ šéf redakce M. Křivohlavý. I další žaloba jde nyní před odvolací soud.

To, že žádná veřejně známá pravidla pro vydávání měsíčníku RADNICE neexistují, je fakt. To, že jsou vzhledem k porušování tiskového zákona ze strany vydavatele (sociálního demokrata) nanejvýš potřebná, je další fakt.

Ubránit se těmto faktům nebylo pro starostu a tiskového mluvčího zrovna jednoduché. Ale použili všemožných lží a osobních výpadů, prokázali, jak jim jsou principy demokracie proti srsti a jak absolutně odmítají pochopit, jak mají městská média fungovat.

Legrační bylo vystoupení tiskového mluvčího M. Křivohlavého, toho, který léta „pomáhá“ velmi kontroverzním firmám vylepšit jim jejich mediální obraz. Tento muž, který se nějaký čas snažil vylepšit dokonce i obraz místní firmy Knauf Insulation (před tím obhajoval jiné podniky zatěžující životní prostředí různě po republice), se uchyloval k tolika manipulativním lžím, které dokáže vykonstruovat jen on sám.

Z návrhu na zastoupení opozice v redakční radě RADNICE, kterou měsíčník RADNICE vůbec doposud nemá, udělal pokus o rozvrat dosud skvělé práce redakce (redakce není totéž co redakční rada), kterou bohužel soud nedovedl správně ocenit.  K tomu přidal mix pomluv a obvinění zastupitelů Zdravé Krupky, kteří dle něho očerňují vedení radnice, když kritizují jejich údajně skvěle demokraticky řízený chod města. Z nezákonného postupu při cenzurování příspěvků Zdravé Krupky udělal postup striktně zákonný, čím prokázal, jak pohrdá soudy.

Z pohledu starosty Matouše a jemu sloužících zastupitelů odvedl pan Křivohlavý coby údajně „erudovaný“ mediální expert skvělou práci, za kterou si jistě „zaslouží“ tučnou odměnu z městského rozpočtu.

Jeho projev starosta vypjatě střežil. Aby ho podpořil, snažil se sám často agresivně napadat a přerušovat projevy zastupitelů Zdravé Krupky. Jeho podporovatelé souhlasně mručeli, případně se podlézavě pochechtávali.

V následném hlasování dosáhl starosta svého. PRO přijetí pravidel hlasovalo z přítomných  17 zastupitelů 5, dalších 5 se zdrželo, jen silné „socanské“ jádro hlasovalo v počtu 7 zastupitelů PROTI ( Byli to pánové Matouš, Rouček, Maščenko, Dubský, Saifert, Šanda a Syryčanský). Však se můžete přesvědčit sami. Celá debata s hlasováním začína v 58. minutě záznamu, který naleznete v bočním panelu vpravo.

----------------------------------------------------------------------------

Omlouváme se tímto panu zastupiteli Šnoblovi, že jsme ho uvedli mezi těmi, kteří hlasovali proti přijetí Pravidel. Hlasování se zdržel. Zvednutá ruka nepatřila jemu, ale panu místostarostovi Dubskému. Děkujeme mu za upozornění na chybu.

 


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.