logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Redakce měsíčníku RADNICE se chová přesně podle zadání vydavatele

05.08.2016

Na dnešek jsme slíbili rozbor „ Vyjádření redakce k doplňující informaci“, ale nejdříve je třeba připomenout a shrnout několik zásadních skutečností, které vedou redakci k jejímu chování.

Celé její vyjádření je jen marným pokusem, jak ospravedlnit své opakované porušování tiskového zákona.

Redakce, o níž nejsou nikde veřejně dostupné žádné informace (oficielně se nikde nedozvíte, kdo redakci či její radu tvoří, kdo ji navrhl, kdo ji schválil, podle jakých pravidel postupuje), nepřistupuje v mnoha ohledech ke všem zastupitelům stejně. Nerespektuje zákonem dané právo každého zastupitele, vč. opozičních zastupitelů na uveřejnění jejich sdělení určených občanům města. Koaličním zastupitelům nejsou pod nohy házeny žádné klacky.

Důvod je jasný. Koalice nemá, co by kritizovala - to by nemohla být koalicí. Pouze se chválí. Příspěvky koaličních zastupitelů jsou zcela nekonfliktní, pokud se nestrefují do opozice, ale opozice s tím počítá, protože ví, že dělá svou práci dobře a je proto vedení města a jeho koaličním partnerům trnem v oku.

Krupští koaliční zastupitelé nevědí bohužel zhola nic o demokracii, nechápou roli opozice jako hybné síly (tady v Krupce je to právě ona, kdo donutil vedení města začít po mnoha letech něco ve městě dělat, i když to stále není to pravé, co by město a jeho občané potřebovali),  nepotřebují opozici a nepotřebují ani to, aby se občané dozvídali věci, které musejí zůstat pod pokličkou.

Jeden příklad pro ilustraci:

Proč se v Radnici občané nedočtou, že koaliční zastupitelé odsouhlasili na posledním jednání zastupitelstva města dne 20. června odkoupení hotelu Horal, který prodávající nemohl roky prodat. Proč se občané nedočtou, že koaliční zastupitelé odsouhlasili odkoupení restaurace Kavalier. Když jsme se jako opozice starosty dotázali, kolik budou tyto nemovitosti stát, dostali jsme odpověď, že neví. Koaliční zastupitelé odsouhlasili odkoupení těchto nemovitostí i přesto, že nevěděli, kolik bude muset město zaplatit. Dále  bylo odkoupení těchto objektů do majetku města odůvodňováno zřízením domova důchodců. Když ovšem zastupitel ZK P. Maleček žádal, aby byl tento důvod uveden v zápise, koaliční zastupitelé s jeho návrhem nesouhlasili. Proč? Protože by to bylo zavazující. Čas ukáže, jak bude nakonec s těmito nemovitostmi naloženo.

ZK odmítá projevovat souhlas s koalicí, pokud je přesvědčena o tom, že to, co koalice dělá,  není v zájmu města a jeho obyvatel.

Vedení odmítá opozici poskytovat důležité informace a už vůbec neumí s opozicí jako zvolenou částí zastupitelstva jednat. Chová se arogantně, občas i vulgárně. Krátce řečeno, o politické kultuře se v Krupce vůbec nedá mluvit.

To vše je tu především proto, že si Krupka zvolila do čela města lidi, kteří se sice zaštiťují značkou „demokratické“ strany, ale ve skutečnosti nastolili totalitní a autoritativní režim.
Autoritativní režim si monopolizuje politické rozhodování a nestrpí nikoho, kdo by mu chtěl onen monopol narušit. Opozice, která je otevřená a aktivní vůči tomuto režimu, můžete dopadnout špatně. Politicky neaktivní opozici je takový režim ochoten nechat na pokoji, nevšímat si jí, nechat ji žít vlastním životem.

Proto je úkolem redakce zabránit opozičním zastupitelům za ZK všemi způsoby, aby mohli informovat spoluobčany, a udělat vše proto, aby se jejich názory a postoje nedostaly na veřejnost, a to i za cenu porušování zákona. Vymýšlí si různé důvody, aby nemusela příspěvky opozice zveřejňovat. Jedním z nich je např. dle redakce obšírnost a délka jejich článků. Tiskový mluvči M. Křivohlavý tvrdil na kameru ČT, že jsou příspěvky přes celé stránky a zabírají příliš místa. Ale každý čtenář si tuto jeho nepravdu může ověřit. Bohužel zatím stále neexistuje (zcela záměrně) žádné pravidlo, které by předem stanovilo, jak dlouhý příspěvek je redakce ochotna otisknout (uveřejnit).

Zcela nevhodné je, když redakce ještě před zveřejněním článku opozice, předloží koaličním zastupitelům příspěvek opozičních zastupitelů, a umožní koaličním zastupitelům ve stejném čísle reagovat na náš příspěvek. Jako opozice musíme měsíce čekat na zveřejnění svého článku, dokonce se musíme domáhat svého zákonného práva na zveřejnění  i soudní cestou. Tyto problémy na straně koalice a vedení města nejsou. Jejich příspěvky jsou zveřejňovány okamžitě.

Redakce zkrátka plní zadání vydavatele (město zastoupené starostou). Všemožně se snaží opozici bránit, aby mohla informovat veřejnost o všem sporném, co je pro město a jeho občany nevýhodné. Naštěstí jí to přestává díky soudům vycházet.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.