logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Zastupitelé jako nemyslící cvičenci – hlavně to mít dobrý u Matouše!

27.09.2013

Zastupitelstvo konané v pondělí 23. 9. starosta p. Matouš, opět zbaběle ve strachu z větší přítomnosti občanů svolal na devátou hodinu ranní. Program obsahoval jen obvyklé všeobecné body a vůbec nereagoval na dramatické dění okolo krupské radnice.

O žhavé body se program pokusili doplnit zastupitelé Zdravé Krupky. Žádali projednat důvody dalšího odkladu již víc než rok připravené změny územního plánu, chtěli vysvětlit, proč město nedostává platby za strpení větrných elektráren obvyklé v jiných obcích a samozřejmě, jak je to s vyšetřováním zneužití dotací na úhrady údajných povodňových škod. V tom mohl leccos říct na zastupitelstvu výjimečně přítomný p. Puchar, jehož podpis nesou dokumenty, které nyní vyšetřuje policie.

 Pan Puchar však zarytě mlčel a toto žhavé téma, stejně jako další témata předložená Zdravou Krupkou Matoušovi zastupitelé odmítli projednávat. Až na jedno - obnovení regulace hazardu v Krupce. Skončilo to schválením vyhlášky, avšak té předložené starostou Matoušem, samozřejmě jen naoko obnovující regulaci hazardu v Krupce. Ve skutečnosti nastavené tak, aby neohrozila (spíš zvýšila) zisky, které má z hazardu skutečný místostarosta města K. Rouček a další blízcí parťáci starosty Matouše - viz předcházející příspěvky na stránkách ZK. A tak má Krupka další raritu – hazard řízený přímo z radnice.

V dalším průběhu zastupitelstva se jako vždy z řady zdánlivě městu přínosných rozhodnutí vyklubala usnesení, která město „nepochopitelně“ poškozují tím, že vyvádějí majetek a finance města do rukou jednotlivců, kteří tyto záležitosti nutně předjednávali hlavně se starostou Matoušem. Ukázkou jsou tzv. vyvážené směny a výkupy pozemků, které byly před lety bez projednání s jejich vlastníky zabrány při výstavbě průmyslové zóny. V té době však už ne městem, ale investorem průmyslové zóny, kterému město zónu prodalo, i díky snažení p. Matouše, cca 150 milionů Kč pod cenou.

Ale to vyrovnání zabraných pozemků teď ke své tíži neudělá onen investor, díky městu zbohatlý (s Matoušem spolupracující i při jeho majstrštyku ve Vrchoslavi, kdy městu vyfoukl více  než 40 milionů), ale město. Tak prý podle p. Matouše znějí tehdy městem podepsané smlouvy (i jím vyjednané). Takže za tehdejší zábor 1750 m2, provedený investorem, vydá město soukromníkovi své pozemky o výměře 16 000 m2, tj. téměř desetinásobek. Stejné je to i s výkupy, kde na návrh starosty Matouše město zaplatí min. desetinásobek původní ceny. A tak město přijde o více než 1 500 000 Kč. A většina zastupitelů (evidentně víc Matoušových než městských) tuto lumpárnu na majetku města odsouhlasí. Se svým by to nikdy neudělali. Ale s městským ano – pročpak asi?

Zdánlivým překvapením bylo to, že se opatrné kritiky práce radnice dopustil kontrolní výbor. Ale jen kritiky typu: ty, ty, ty. To při zjištění rozporům mezi rozsahem prodávaného majetku města schváleného zastupitelstvem a pak úřadem skutečně prodaném. Jaké to způsobilo škody městu a kdo za ně zodpovídá, o tom nebylo v kontrole ani slovo.

Do starých, pro radnici neškodných kolejí už kontrolní výbor zapadl při stanovení rozsahu své další kontrolní práce. Nebude se zabývat zakázkami města provedenými před r. 2012. Tedy ne dobou divokých staveb v údobí rozpočtového provizoria 2010/2011. tehdy za pokřiku radních a tajemníka, že kvůli stížnostem na uplácení voleb nemůže město stavět, se ve skutečnosti stavělo jak o život. Včetně těch dnes policií vyšetřovaných oprav údajných povodňových škod. To samozřejmě bez jakékoliv kontroly a jen podle představ p. Matouše a jeho parťáků v radě města. Opět tedy další, byť nepřímý důkaz, jak v té době pokladna města těžce krvácela pod nekontrolovaným řáděním radních, reprezentovaných starostou Pucharem.

Prostě zastupitelstvo jako vždycky. Připadáte si jak na spartakiádě. Až na Zdravou Krupku většina zastupitelů jak nemyslící cvičenci zvedá a spouští ruce dle pokynů vrchního cvičitele starosty Matouše. Že tím často a ve velkém poškozují město a jeho občany, je vůbec nezajímá (nutno přiznat, že některým to ani nedochází). Hlavně to mít dobrý u Matouše.  No a pak se jde s úsměvy domů. Vždyť přízeň vrchnosti, případně nějaké ty drobky z majetku města jsou zas na dalších pár měsíců zajištěny.

„Vždyť kvůli tomu v zastupitelstvu přeci jsme!“ – čiší z očí cca 15 více Matoušových poskoků než odpovědných zastupitelů města.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.