logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Stromy v Krupce - zdroj levného paliva a výnosných kšeftů?

07.05.2013

„Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nevíte, proč dochází ve městě ke, mnohde nelogickému, kácení dřevin a stromů? Na stránkách města takovou informaci nelze nalézt.
Děkuji za odpověď
Občanka Krupky“

Podobných mailů přišlo na adresu Zdravé Krupky více. Občané jsou rozezleni, jak stromy v Krupce mizí a k nové výsadbě většinou nedochází.

Dubnové zastupitelstvo města se konalo v den, který si připomínáme jako Den Země. V programu jednání zastupitelstva bohužel nebylo o tomto celosvětovém dni ochrany přírody ani slovo. Ani starosta, ani MěÚ a jeho odbor „Územního plánování a stavebního řádu“, který má ochranu přírody v náplni práce, ani jeho vedoucí I. Šotnerová či úřednice R. Jíchová (předsedkyně místní ODS a tedy významná krupská politička), ke „Dni Země“ na zastupitelstvo nic nepřipravily.

Den Země připomněli tedy zastupitelé Zdravé Krupky. Vyzvali vedení města, aby veřejně představilo svou koncepci péče o stromy v Krupce. Že to radnice občas umí, dokázala i pokusem o revitalizaci parku H. Lindnerové (výsledek ovšem ani v tady nenaplnil slibovaná očekávání). Jinde  se ale jen kácí a kácí. Proto přišel na řadu dotaz, zda je kácení stromů (často evidentně zdravých) podloženo zákonnými stanovisky úřadu města. Vedoucí příslušného odboru MěÚ I. Šotnerová, která má „péči“ o stromy na starost, rezolutně uvedla, že v Krupce každému kácení vzrostlého stromu předchází zákonné vyjádření jejího odboru, ze zákona podložené vyjádřením znalce s kulatým razítkem. Tím své vystoupení, stejně jako řadu stromů ve své správě, uťala. S nabídkou předložit u příležitosti Dne Země svá vyjádření zájemcům z řad zastupitelů i občanů k nahlédnutí bohužel nepřišla.

Připomněla tím osud letité - přesto vitální, mohutné, krásně tvarované a každoročně nádherně kvetoucí hrušky, která stála u komunikace mezi Unčínem a Dolním Maršovem. Místní jí pro její důstojný vzhled a půvab říkali „naše paní hruška“. Když byla nedávno podťata, ptali se její smutní obdivovatelé, proč musela padnout. A dozvěděli se, že se jednalo o usychající strom, který hyzdil a ohrožoval své okolí a jeho poražení bylo stvrzeno posudkem znalce. Obdobně podivná stanoviska provázela i kácení většiny nádherných a zdravých stromů (převážně javorů) na krupském hradě, které svými zelenými korunami dávaly hradu neopakovatelnou atmosféru. Poté co padly, prudce poklesla návštěvnost hradu. Pokácením zdravých stromů hrad ztratil hodně ze své historicko-přírodní atmosféry. Kam zmizely stovky kubíků kvalitního dřeva, se veřejnost samozřejmě nedozvěděla.

Kácení desítek od pohledu zdravých stromů, jejichž zdraví je potvrzováno pohledem na jejich zcela zdravé pařezy, bylo opět módou letošního krupského jara.

Topoly Uz U Plavecke Haly Nestoji                 Topoly u plavecké haly padly. Pařezy stále zůstávají a náhrada je zřejmě                     v nedohlednu.

 Alejni Ulice Bez Stromu                                                Tak zvaná Alejní ulice přišla o více než polovinu stromů.

A tak zastupitelé Zdravé Krupky (zároveň členové občanského sdružení Zdraví pro Krupku) přihlásili krásnou památnou unčínskou lípu, stojící na křižovatce historických cest na východním okraji Unčína, z obavy o její osud - její případnou likvidaci - do celostátní soutěže Strom roku 2013. Věří, že tak zabrání jejímu pokácení, což by v Krupce nebylo zas až tak překvapivé. Soutěž vyhlásila nadace Partnerství. Přizvaný odborník konstatoval její přírodní i historickou hodnotu a potvrdil, že lípa potřebuje přes svou vitalitu rychlou a kvalifikovaně provedenou údržbu. Tu odpovědní v čele krupské radnice rádi provádí jedním šmahem - poražením stromu. 

Věří, že nominace této krásné lípy do soutěže zabrání její likvidaci. Lípa je pamětníkem napoleonské bitvy u Chlumce z roku 1813. Tato slavná bitva a její 200. výročí bude připomenuto velkými oslavami organizovanými Ústeckým krajem. To by mohlo probudit krupského místostarostu a vlivného člena vedení Ústeckého kraje pana Dubského k aktivitě, aby unčínskou lípu, rostoucí nedaleko od jeho domu, prosadil do programu a informačních materiálů oslav. A aby se také postaral o zařazení lípy mezi stromy chráněné státem. Zatím se krupská radnice o nic podobného ani nepokusila.
Bylo by dobré, kdyby se navíc mohl osobně distancovat od názorů a praxe svých radničních „přátel“ (nových členů ČSSD - starosty Matouše a jeho nejbližších - pánů Roučka a Šandy), pro které je strom, zvláště pak velký, především zdrojem levného paliva, v lepším případě lukrativním kšeftem s jeho dřevem. Je už jaksi krupskou tradicí, že jeho výnosy pak jakýmsi omylem minou pokladnu města a zmizí. Pouze na radnici vědí kam.

Lipa Uncin 1          Lipa Uncin 2

Několik set let stará, ale stále vitální lípa, nominovaná zastupiteli ZK a členy os Zdraví pro Krupku do soutěže Strom roku 2013

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.