logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Starostovy dotace vytažené z kapes občanů - komentář k příspěvku v dubnové RADNICI.

09.04.2013

Dubnový měsíčník RADNICE přináší občanům Krupky další „moudrá vysvětlení“ starosty Matouše.

V úvodu se starosta soustředil na přerozdělování dotací na podporu občanských aktivit. Pomiňme, že kromě sportu jakoby pro starostu žádné další občanské aktivity v Krupce ani neexistovaly, a věnujme se procesu rozdělování tak, jak ho starosta popisuje.

Na začátku zdůrazňuje, že se vzhledem k nedostatku finančních prostředků města jedná o složitou záležitost. Dále podtrhuje, že je, dle jeho slov,  celý proces standardní a průhledný a o výsledku rozdělování 400 tis. rozhodly procedury (bohužel blíže nespecifikované) provedené na jednání rady města (neveřejném) a další (2 mil.) budou samozřejmě bez dalšího zdůvodňování schváleny zastupiteli. Ani slovo o konkrétních kritériích a o  tom, kde si lze zkontrolovat, jak standardně a průhledně celý  proces proběhl.

Z celého textu je pak cítit až zoufalá snaha přesvědčit občany, že radě města a starostovi zvlášť jde především o blaho občanů a že v těžkých podmínkách dělají, co mohou, aby ona rozdělovaná částka byla co největší a aby byla rozdělena co nejprůhledněji a nejspravedlivěji. (Není třeba studovat zakladatele psychoanalýzy S. Freuda, aby člověk - občan pochopil, že takto horečně přesvědčuje ostatní hlavně ten, jehož zájmem je pravý opak toho, čím se snaží druhým zalíbit.)

Prý je nedostatek financí. S tím lze souhlasit, ale ptejme se proč? Starosta se snaží utajit vše, co se děje okolo majetku a financí města. Výsledkem jsou podhodnocené prodeje majetku města, předražené nákupy a stavební zakázky, díky nimž městská pokladna přišla o stamiliony korun. O zbytnělé městské policii, která spotřebovává z rozpočtu města rok od roku více a více peněz a ve většině případů hasí především důsledky neregulovaného hazardu, z něhož profitují i páni z radnice, raději nemluvě.

Také kupování si  hlasů voličů za peníze města něco stojí. Nejen na sídlišti Horní Maršov a mezi uživateli městského stadionu, ale i při rozdávání služeb města - údajně zadarmo. Jde především o svoz odpadů a dopravu pro seniory. Obojí si občané města letos zaplatí sami ze zvýšené daně z nemovitosti. A ještě zbyde několik milionů, které starosta Matouš hrdě rozděluje jako peníze těžce vydolované z rozpočtu města. Ano i tyto dotace, milostivě starostou Matoušem rozdělované občanským spolkům, pocházejí prostřednictvím daně z nemovitosti z kapes samotných občanů. Tady je třeba ještě připomenout známý fakt, že má každý přerozdělovací proces i své ztráty. Hlavně u těch, kteří přerozdělují. V tom jistě nebude krupská radnice žádnou výjimkou. Jen je pikantní, kde všude končí peníze zaplacené městu přímo občany.

(red.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.