logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Tuhá bitva o klíče k Matoušově tajemné komnatě

02.02.2013

Již na prvním zasedání zastupitelstva města po opakovaných komunálních volbách v říjnu 2011 předali zastupitelé Zdravé Krupky starostovi Ing. Matoušovi písemnou žádost o předložení řady informací o správě města. Ty podstatné informace, týkající se hlavně podivných zakázek z doby rozpočtového provizoria 2011, kdy radnici nekontrolovaně vládl dosluhující místostarosta Ing. Matouš, odmítl už jako starosta předložit. A to přesto, že mu Zákon o obcích v § 82 jasně ukládá požadované informace do 30 dnů předložit. Zákon však při jeho porušení neukládá sankce. Proto nemá současný starosta před tímto základním zákonem absolutně žádný respekt. Prostě ho sprostě ignoruje.

Stejný přístup sledujeme u radních i ve vztahu k následujícím právním normám:
Zákon o obcích 128/2000 Sb. v § 38 hovoří jasně: „Majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Obec je povinná pečovat o zachování a rozvoj svého majetku. Majetek musí být chráněn před zničením, poškozením, odcizením nebo zneužitím.“ Pod poslední větu paragrafu patří i prodej majetku města pod cenou nebo předražené zakázky města. A Nejvyšší soud v rozsudku z 8. 4. 2009, sp. zn. 28 Cdo 3297/2008 jednoznačně říká: „ … Proto i zde platí, že hospodaření s majetkem obce musí být maximálně průhledné, účelné a veřejnosti přístupné.“ Ale krupští radní dělají při jakékoliv akci s financemi či majetkem města pravý opak toho, co norma vyžaduje.

Obě tyto právní normy krupští radní, kteří město ovládají, opět vědomě a trvale porušují. Napomáhá jim v tom bohužel většina zastupitelů, která tím starostovi kryje záda. Díky tomu pak místní policie jen krčí rameny, nezakročí, i kdyby mohla, jen kdyby chtěla. Příkladem je pak současné stíhání zastupitelů Liberce za prodej pozemku města pod cenou. Dojde-li k podobnému jednou v Krupce, bude si muset policie kvůli množství práce zřídit na krupské radnici detašované pracoviště.

Navzdory všemu starosta Ing. Matouš sebevědomě vykřikuje: „Vše, co děláme, je v souladu se zákonem.“ Ohání se při tom výsledky kontrol, které podle něj údajně tvrdí (veřejně je zatím neukázal), že je na radnici vše podle zákona. Tyto kontroly pro něj totiž mají jeden veledůležitý půvab. Kontrolují jen to, jak je naplněna litera zákona mezi vyhlášením zakázky/prodeje a podpisem smlouvy. Co se děje před jejich vyhlášením a při jejich vlastní realizaci, už nikdo seshora nehlídá. Ale právě tady je největší prostor pro řízené poškozování města a tím i možnosti tučných úplatků.

Přesně do této tajemné komnaty Matoušova řízení města, z níž od r. 1999 městu zmizelo už téměř půl miliardy Kč, odmítají radní páni nechat kohokoliv, hlavně zastupitele Zdravé Krupky, byť jen nahlédnout. Tím sami radní (nikoli jejich údajní pomlouvači) říkají, že je tam k vidění pořádná špína. Špína, kvůli které se muselo uplácet při volbách, falšovat povolební dokumenty, uplácet funkcemi na radnici a nyní tajit informace o správě města a cenzurovat městská média.

A tak zastupitelé Zdravé Krupky použili v červnu 2012 zákon 106 o přístupu k veřejným informacím. Ten už sankce stanovuje. Nastalo neuvěřitelné martýrium, během kterého se radnice stanovisky tajemníka Ing. Růžičky všemožně bránila požadované informace vydat. Toto martýrium zastavil až Krajský úřad Ústeckého kraje (kancelář hejtmana), který svým stanoviskem ze dne 18. 12. 2012 úřadu města Krupky vytkl porušení zákona a nařídil mu zjednání nápravy. Ve snaze zabránit zastupitelům Zdravé Krupky v nahlédnutí do archivu města si vymyslel tajemník Ing. Růžička poslední zoufalou fintu. Poté, co neuspěl s opakovaným vnucováním kopií dokumentů za více než 4 tisíce Kč (Krajský úřad jasně povinnému subjektu, tj. MěÚ Krupka vysvětlil, že žadatelé kopie nepožadují a že jedna z možností je umožnit jim nahlédnutí do originálů), napsal, že dohledání požadovaných dokumentů zabere úředníkovi města téměř tři pracovní dny. Požaduje proto za takto mimořádně rozsáhlé vyhledávání od žádajících zastupitelů města, kteří jsou po dobu výkonu funkce de facto spolumajiteli dokumentace a jeho nadřízenými, úhradu 4 200,- Kč.

V hrůze z nutnosti poskytnout požadované informace o správě města se tajemník přiznal k obrovskému a se vší pravděpodobností vědomému nepořádku v archivu města, který má zkomplikovat případné otevření tajemné starostovy komnaty. Kdyby byly dokumenty, jak vyžaduje norma o archivnictví, po ukončení každé akce města uloženy do složek s přiděleným archivním číslem, nepředstavovalo by jejich dohledání nic víc než pár kliknutí v počítači a několik minut na přinesení složky z archivu. To, co chce Zdravá Krupka předložit, by bylo z archivu přineseno během max. jedné hodiny.

A tak děs tajemníka Ing. Růžičky uzavírá kruh plný hysterie pánů z radnice, který projevili již v r. 2011 v přítomnosti člena vlády ČR (tehdejšího ministra vnitra), který tu pátral po tom, proč se v Krupce u voleb uplácí. Od opozice radnice uslyšel, že i proto, aby se nikdo mimo Ing. Matouše nedostal k archivu města. Tenkrát si radní ve snaze vytlačit tuto informaci z hlavy člena vlády skoro vykřičeli plíce. Zděšení tajemníka Ing. Růžičky naznačuje, že jde pánům z radnice při otevření archivu o „kejhák“. Copak asi dalšího tento eskamotér s paragrafy vymyslí, aby i sebe zachránil? A copak se tam asi najde po více než roce odkládání vydání informací? Vyměnit či upravit původní originály není takové umění, zejména pokud je vše vedením radnice kryto. A kontrolní výbor města vedený komunisty? NIC, vůbec nic. Nekoná a mlčí.

Miloslava Bačová, Pavel Maleček - zastupitelé


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.