logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Radnice lidem tají důvod pro navýšení daně z nemovitosti

30.01.2013

Dnem 1. 1. 2013 vstoupila v účinnost obecně závazná vyhláška č. 5/2012, kterou schválilo a vydalo Zastupitelstvo města Krupka dne 17. 09.2012.

Na stránkách města se můžete dočíst následující:
Vyhláška se týká stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitostí s účinností od 01. 01.2013. Touto vyhláškou je nově zaveden místní koeficient ve výši 2. Tímto koeficientem se vynásobí daň poplatníka za jednotlivé druhy pozemků, staveb, samostatných nebytových prostorů a za byty, popřípadě jejich souhrny, s výjimkou pozemků orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad a ovocných sadů a trvalých travních porostů.“ Dále se uvádí: „Daň z nemovitostí je poplatník povinen v daňovém přiznání si sám vypočítat, uplatnit případné osvobození a vyčíslit jeho výši a daň zaplatit. …. Správcem daně z nemovitostí pro město Krupka je Finanční úřad pro Ústecký kraj, územní pracoviště v Teplicích. Tiskopisy daňového přiznání včetně samostatných příloh jsou k dispozici na každém finančním úřadu, na internetových stránkách Ministerstva financí (http://www.mfcr.cz).“

Na stránkách města je toho ještě mnohem více. Jediné, co nebylo dodnes nikde jasně řečeno, ani stránkách města, ani v měsíčníku RADNICI, je důvod, proč se vedení radnice rozhodlo navýšit daň z nemovitosti a proč od letošního roku zaplatíme na dani z nemovitosti cca jednou tolik co doposud.

Na zasedání ZM jsme se opakovaně ptali a vždy dostali stejnou odpověď. Jde o nástroj, který má naplnit pokladnu města, v níž chybějí částky za svoz a likvidaci odpadu. Jasně a zcela srozumitelně bylo zastupitelům sděleno, že není v silách městského úřadu vymoci od všech občanů poplatky za odpadky, proto je třeba dorovnat chybějící částku navýšením daně z nemovitosti. V pořádku, proč ne. Náš úřad to nezvládá, tak přesunul kompetenci na finanční úřad. Ten si jistě bude umět poradit.

Ale mějme prosím všichni na paměti, že tím pádem občané Krupky nemají  svoz a likvidaci odpadu ZDARMA, jak se často proklamuje, a že ne pro všechny je tento způsob spravedlivý. Nevýhodný a nespravedlivý je zejména pro ty občany, kteří zaplatí na dani z nemovitosti mnohem více, než by zaplatili za svoz a likvidaci odpadu*. O kolik občanů v Krupce půjde, vedení města nezajímalo. Žádné šetření si v tomto ohledu nenechalo udělat.

Miloslava Bačová, zastupitelka

* (Např. dvě osoby žijící ve velké nemovitost zaplatí tímto mnohem více, než 3-5ti členná rodina, vlastnící menší nemovitost. První dva tak budou na svoz a likvidaci odpadu za vícečlennou rodinu doplácet. Kdo však vyprodukuje více odpadu, je jasné.)


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.