logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Konec kasáren v Unčíně

17.01.2013

Až přes týdeník 5+2 se občané Krupky dozvěděli, že Unčín a tím celá Krupka přijde o další svou historickou dominantu, kterou jsou tzv. kasárna Unčín. Tuhle informaci v 5+2 potvrdil místostarosta Dubský, který se jinak chlubí svým unčínským patriotismem. A to bez jakékoliv snahy vyjádřit aspoň jakési politování nebo omluvu, že dnes i jím reprezentovaná krupská radnice nedokázala tento objekt pro město získat. Stejně jako on nebo někdo z dalších pánů na radnici o tomto vůbec neinformovali zastupitelstvo ani občany města, přestože o tom z podstaty věci museli vědět dlouho.

Uncin1Jedinečný areál byl vybudován v Unčíně v polovině 20. let 20. století nákladem hornické Revírní rady v Mostě jako letní ozdravovna pro děti havířů; nedaleká vila Hrdy byla přebudována na domov hornických provizionistů.

Kasárna Unčín byla postavena na začátku 20. století jako rekreační zařízení pro děti z hornických rodin. Tuto pravdu dnes zatajují především krupští komunisté, kterým se do krámu nehodí tento výrazný sociální aspekt tehdejšího kapitalismu. Od druhé sv. války se v něm střídaly různé armády nebo policejní instituce a to až do devadesátých let 20. století. Když byl objekt policií opuštěn, nabídl ho stát městu Krupka. Úřad tehdy aspoň podle funkce vedl starosta Ing. Novák za pomoci Ing. Puchara a Ing.Růžičky, všech tak či onak dirigovaných Ing. Matoušem.

Tito čtyři inženýři v čele města hrdě prohlásili, že objekt převezmou a využijí ho pro sociální služby města Krupky. Takto předstíraného sociálna využívali i k získávání voličů při volbách. Ale skutek čtyř inženýrů jaksi utek. Díky jejich snad jen neschopnosti po několika letech pronájmu objektu a podivného podnikání v něm, jehož dluhy v pokladně města odpouštělo poslední zastupitelstvo, byl objekt unčínských kasáren vrácen krupskou radnicí státu. Teď se jaksi bokem dovídáme, že ho od státu koupil místní podnikatel, vlastník už několika levně koupených objektů od města. A podstatnou část historicky cenného areálu zboří a postaví tam prý rodinné domky.

V té souvislosti nezbývá než připomenout, že kasárna Bohosudov, včetně dnešní hasičárny a bytového domu Bachurova, pro město osamoceně získal tehdejší starosta Ing. Maleček. A to za nezájmu a až házení klacků pod nohy inženýrů výše citovaných. Taky proč by se snažili, když z toho, stejně jako třeba z hornické stezky od začátku koukala jen práce. Ale, když už bylo to nejhorší odmakáno a začaly z toho koukat peníze, to pak byla tlačenice napást se na jeho práci.

A tak díky pánům, prý v čele radnice sloužících městu, přijde Krupka nejen o kus své historie, ale už jako mnohokrát i o pozemky, které mohlo samo výhodně zpeněžit. A tak se unčínská kasárna zařadí k průmyslové zóně Krupka, bytovým zónám Vrchoslav, Výrovka, angreštový a jablečný sad v Maršově a unčínské pozemky nad hotelem Na konci a množství dalších pozemků, které radnici opakovaně marně nabízí Pozemkový fond ČR, aby pak obratem končily ve vlastnictví lidí, točících se kolem radnice. Však uvidíte, až radnice vytáhne nový územní plán, který změní hektary bezcenných polí ve výnosné stavební parcely. V součtu půjde o stamiliony korun, o které město přišlo díky nim. To, že to asi nebude jen neschopnost, napadne i toho posledního.

P. Maleček, zastupitel ZK


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.