logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Rok 2012 byl jeden z nejlepších (RESPEKT)

01.01.2013

Redaktor Jaroslav Spurný se poohlédl za uplynulým rokem, který srovnává s rokem 1988.

"Zažili jsme několik propadů, ale jinak rok 2012 patřil jistě k nejlepším v novodobé historii České republiky. Skoro se dá říct, že byl jistým zlomem. Třeba jako rok 1988 v historii normalizačního a komunistického Československa.

Pro ty, co si to nepamatují, anebo zapomněli - rok 1988 nebyl zdánlivě odlišný od těch předchozích let. Pořád vás ještě mohli zavřít třeba proto, že jste si udělali mezi koncem jednoho a nástupem do druhého zaměstnání měsíční pauzu. Nebo když jste napsali na zeď záchodu, že prezident je vůl. Zboží v obchodech stále nebylo, cesta na Západ znamenala neskutečnou byrokratickou štrapaci i pro ty, kteří mohli jezdit. Hospodářství mlelo naprázdno, podniky plnily plán, ale polovina z nich vyráběla neprodejné zboží a žila z práce těch úspěšnějších.

Jenže rok 1988 přinesl společnosti první masivnější závan svobody, první větší demonstrace proti režimu a podpisy desítek protestních petic. Prostě obyčejný občan nemusel nic zpozorovat a většinou nadával na režim dál u piva, ale ledy začaly praskat. O rok později už to nemohl přehlédnout nikdo." Celá článek najede zde.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.