logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Co znamená svoboda?

18.12.2012

Na posledním zasedání ZM jsem informovala všechny přítomné zastupitele a občany o závěru šetření policie ČR v případě zfalšování a dalšího šíření našeho Návrhu koaliční smlouvy, který jsme v září loňského roku předložili ostatním „slušný“ nově zvoleným zastupitelům a který byl posléze proti nám opozičním zastupitelům zneužit. Pod Prohlášení předložené starostou Matoušem se pak podepsali všichni údajně rozhořčení zastupitelé kromě pana Vojáčka (DSSS), který se jako jediný zachoval jako svobodný občan a zastupitel. Po odmítnutí jeho návrhu na vyslyšení zastupitelů ZK se odmítl pod toto Prohlášení podepsat. Velmi si ho za to vážíme.

Policie potvrdila, že došlo ke zfalšování našeho dokumentu a že nikdy nebyl Návrh s jakýmikoliv jmény u funkcí na radnici na našem webu zveřejněn. Vše můžete zhlédnout na TV Krupka od cca 73 minuty záznamu. Protože byl můj čas na vystoupení časově omezen, nestihla jsem již přítomným zastupitelkám a zastupitelům vyjádřit svou lítost na tím, že se sami tím, že se nechali donutit k podepsání Prohlášení, připravili o to nejdůležitější v lidském životě, a sice o svobodu.

Co znamená svoboda? Dovolte mi, abych se s Vámi podělila o příspěvek jednoho duchovního z Litoměřicka,  který jsem si dnes přečetla na Facebooku. 

Co znamená svoboda?

Člověk nemusí dělat to, co nechce

Co je to svoboda? Nejprve bych ji mohl chápat jako svobodu od nátlaku. Znamená to, že člověk nemusí dělat to, co nechce a k čemu se ho snaží donutit násilím vůle jiného člověka. K takovým situacím opakovaně dochází v politických souvislostech, v ekonomice a všude tam, kde soužití určují mocenské vztahy. Donucení se zde chápe jako totální omezení svobody, jako situace, ve které si člověk nemůže utvářet život podle vlastních představ, hodnotového žebříčku a názoru.

Opak svobody

Svobodu ale také mohu chápat ještě i z jiné stránky: svoboda nespočívá prostě jen v tom, že si člověk může dělat, co chce. Samozřejmě by měl být aktivní a měl by naplňovat své plány. Ovšem za jedné podmínky: že má na mysli dobro, a ne to, co si umane. Okamžitý podnět, který se v něm přihlásí o slovo a který se vymkne jeho kontrole, není znamením svobody, nýbrž naopak projevem otročení vlastním instinktům. Jedná se tedy o opak svobody.

Svoboda znamená v praxi pozitivně to, že se člověk může rozhodovat pro dobro a že také může dobro bez překážek konat.                                                                              Z knihy: Notker Wolf, Miluji svobodu, kterou vydalo  Karmelitánské nakladatelství

Nyní již jistě tušíte, co jsem ostatním zastupitelům chtěla říci. Jsou to oni - nesvobodní lidé, kteří plní vůli člověka, který evidentně nemá chuť konat dobro ve prospěch našeho města. Někteří se již stranou vyjádřili i ve smyslu: „No, když si to starosta přeje.“ A tak zvedají ruku tak, jak je jim určeno, a dokonce se opakovaně podepisují pod různá prohlášení. Naposledy se opět společně podepsali pod Otevřený dopis zaslaný MF Dnes, jak sám na zasedání ZM prozradil tiskový mluvčí Ing. Křivohlavý. To, že byl tento otevřený dopis nejspíše společným dílem jeho a starosty, je zcela jasné, jinak by ho tak vehementně neobhajoval, stejně tak jako všechny, kteří se pod něj podepsali.

Samozřejmě chybí podpis pana Vojáčka (ten je konzistentní ve svým názorech), ale tentokrát chybí podpis i samotného starosty. Proč asi? S celým zněním Otevřeného dopisu se ale čtenáři seznámit nemohli. Možná nebyl zveřejněn právě pro řadu evidentních nesmyslů a průhledných pomluv.

V médiích to tentokrát starostovi a jeho tiskovému mluvčímu nevyšlo. Ale snaží se dál. Opoziční zastupitelé za Zdravou Krupku jsou předvoláni na policii, aby podali vysvětlení ve věci nepravdivých informací, publikovaných na tomto webu. Zatím nevíme, zda se i pod podané trestní oznámení podepsali všichni signatáři předcházejících pamfletů, ale chceme věřit, že až tak nesvobodní přece jen nejsou.

Miloslava Bačová

zastupitelka za ZK

Jiranek Atpocitamj.Jpg


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.