logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

K průběhu dnešního 8. zasedání zastupitelstva města, zvaného adventního

03.12.2012

Jak  je u současného starosty zvykem, sešlo se zastupitelstvo už v devět hodin dopoledne. Nemohli se ho tedy zúčastnit všichni ti, jejichž daně se na radnici utrácejí, protože jsou v zaměstnání. Nehrozilo tedy, že by přišli na zastupitelstvo zkontrolovat práci radních.

Po mrazivém víkendu se zatopilo v zasedací místnosti jistě jen náhodou se zpožděním, a aby zastupitelé a přítomní úředníci nemrzli, byly naplno spuštěny hlučné ventilátory topení a jejich hluk spolehlivě znemožnil pořídit kvalitní zvukový záznam průběhu zastupitelstva. Starosta byl očividně spokojen a vyzval všechny řečníky k hlasitému projevu.

Nějaký čas se chod zasedání ZM odvíjel dle jeho představ. Co to znamená? Hned v úvodu zastupitelstvo zamítlo podání informace o stavu, v němž se nachází územní plán města. Dále zamítlo námitky k zápisu z minulého zasedání, které upozorňovaly na nesrovnalosti při prodeji kotelen města. Došlo ke konfrontaci výkladu vyjádření ministerstva vnitra mezi městem a opozicí. 

MVČR sice nenašlo závady v postupu zastupitelstva, čímž argumentovala radnice, ale zároveň popsalo, jak radnice s pomocí děr v zákoně obešla veřejnou soutěž na prodej majetku města v ceně min. 4 milionů Kč. Tím také upřednostnila jednoho, za neznámých okolností předem vybraného, kupce. To byl argument opozice, která současně na základě vyjádření ministerstva varovala i před nejasným popisem prodávaných movitostí, který umožňuje prodat i to, za co nebude zaplaceno.

Pak došlo k dohadování dvou zájemců o koupi pozemku města. O prodej jako první zažádal občan, jehož rodiče již od r. 1949 měly zahrádku v nájmu a žadatel se o ni staral a jako invalidní důchodce ji využíval k rehabilitaci i relaxaci(žádal jen o dlouhodobě pronajímanou část cca 300 m2). Rada města však doporučila prodej druhému zájemci, zřejmě jako odměnu za opakovanou halasnou kritiku opozice na zasedáních zastupitelstva města. Ten požadoval nejen oněch 300, ale dalších 360 m2 – a takový prodej by byl v rozporu s pravidly města pro prodej pozemků – Pozemky nad 400m2 lze prodat jen za účelem výstavby rodinného domu apod. S rozumným návrhem přišel zastupitel pan Vítů: ponechat prvnímu žadateli pozemek nadále v nájmu a dalších 360 m2 odprodat druhému žadateli. Tak se také nakonec stalo. Doufejme, že město zachová k prvnímu žadateli (dlouholetému pracovníku kina) seriózně a nenapadne ho dát časem výpověď z nájmu. To by byla sprosťárna největšího kalibru.

Hlavnímu bodem programu bylo schválení smlouvy o spolupráci města se soukromým investorem při jeho developerském projektu na pozemku města (Jabloňový sad) o výměře téměř 40 000 m2, která je pro město velmi nevýhodná. Hlavním bodem smlouvy byl samozřejmě prodej pozemku města, a to za téměř minimální cenu - 100 Kč/m2. Běžná tržní cena takového pozemku činí cca 600 Kč/m2. Při výměře 40 000 m2 tím město podnikatele podpoří částkou 20 000 000 Kč. Podnikatel prý za to pak městu daruje vybudované sítě. Smlouva byla schválena těsnými 11 hlasy (2 zastupitelé ZK a 1 za DSSS hlasovali proti, 4 se zdrželi hlasování - celkově bylo přítomno 18 zastupitelů)

Jde o jednu z běžně používaných praktik vedení města již dlouhou řadu let (použita byla v Krupce už na parcelách Na Výrovce a v unčínském Angreštovém sadu). Funguje tak, že podnikatel si své veškeré náklady na sítě i parcely (ale už s tržní cenou parcel, tj. ne těch 100 Kč/m2, ale tržních 600 Kč/m2) samozřejmě nechá zaplatit spolu s cenou za zasíťování parcel od vlastníků, kteří na nich budou stavět. Zhotovitel, jak se mu ve smlouvě říká, dostane od města 20 000 000 Kč čistého a podruhé je naúčtuje budoucím odběratelům. Vedení radnice argumentuje nutností podpory podnikání, i kdyby město na chleba nemělo. Po hospodsku se takovéto podpoře podnikání říká okrádání města. Na chleba pak budou mít především radní, kteří pro smlouvu hlasovali. (A možná zbyde i na tuarega, vrtulník či vilu v nedalekém lázeňském městě.)

Posledním bodem programu byla rozpravu (tj. diskuze). Opoziční zastupitelka pí. Bačová v ní zastupitele seznámila se závěry policejního vyšetřování, které potvrdilo zfalšování dokumentu Zdravé Krupky, využitého pro dosazení p. Matouše do křesla starosty. Promluvila i o cenzuře redakční rady měsíčníku RADNICE, odmítání kontrol a zatajování infirnací. Hrobové ticho přerušil svým hysterickým výstupem až tajemník úřadu p. Růžička, kterého vystoupení zastupitelky p. Bačové velmi rozlítilo. Po něm se pak ozvali další věrní s okruhu starosty s viditelným cílem zasloužit si jeho přízeň .

Přidal se i místostarosta p. Dubský. Obvinil zejména opozičního zastupitele p. Malečka ze šíření lží a pomluv na práci radnice. Hned poté chtěl starosta rozpravu uzavřít a znemožnit tím hlásícímu se zastupiteli p. Malečkovi zareagovat na kritiku od místostarosty. Ustoupil, když si uvědomil, že by jeho porušení zákona bylo zaznamenáno kamerou.

Zastupitel p. Maleček ve svém vystoupení upřesnil, že žádné pomluvy ani lži o práci radnice nešíří ani on, ani nikdo ze Zdravé Krupky. Řekl pouze, citujeme: „Jen popisujeme to, co vy sami v čele radnice děláte – vy cenzurujete, vy zatajujete a zkreslujete informace, vy se vyhýbáte kontrole - a tím vy sami o sobě potvrzujete, že vaším cílem je zneužívat funkce na radnici ve váš prospěch.“ Své vystoupení uzavřel slovy klasika N. V. Gogola: „Nevztekej se na zrcadlo, když máš křivou hubu.“

Nic lepšího nebylo možno popřát radním pánům v čase adventním, kdy máme zklidnit svou mysl, zamyslet se sami nad sebou, nad svým konáním a připravit se na příchod Spasitele a také soudce z nejspravedlivějších – Ježíše Krista. Toho všeho mají páni z radnice velmi potřebí.

zastupitelé Zdravé Krupky


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.