logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

"Vážení voliči a příznivci Zdravé Krupky!"

01.12.2012

Zastupitelka Zdravé Krupky se loučí se svými voliči a shrnuje své zkušenosti z politiky v Krupce

 Mg 0041ac Kopiem  Vážení voliči a příznivci Zdravé Krupky!

Je mou povinností Vám oznámit, že jsem k 12. listopadu tohoto roku složila mandát zastupitelky města Krupka. Důvod tohoto kroku je ryze soukromý. Stěhuji se z Krupky a tato skutečnost by mi nadále neumožňovala vykonávat svou funkci zodpovědně a s dostatečným nasazením. Věřím ale, že nový zastupitel z řad Zdravé Krupky bude i nadále hájit Vaše zájmy a zájmy města v dobré opozici k současnému politování hodnému vedení.

Krátce bych jen chtěla shrnout své postřehy z tohoto období. Nikoho nemíním urážet, ale také nemohu nechat jisté věci bez reflexe. 

Jakožto mladý člověk jsem vstupovala na politické pole s nadšením a odhodláním, že mohu něco změnit. První návrat do reality jsem prožila již při samotných volbách a jejich zmanipulovaném průběhu. Druhý paradox nastal, když jsem skládala slib zastupitele do rukou současného starosty, člověka, který se tak skvěle obohatil na pozemcích v Krupce a který byl spojován s kupováním hlasů při volbách. Tento člověk také vypustil do médií, že si z našeho webu stáhl náš Návrh koaliční smlouvy, která nám byla zfalšována, a neváhal ji využít k pomluvě proti našemu sdružení formou pamfletu, který podepsali až na jednoho všichni ostatní zastupitelé a dále byl šířen do ostatních medií včetně Měsíčníku Radnice. Někteří zastupitelé tomuto bludu dodnes stále věří, i když již dnes máme v rukou od policie důkazy, že byl dokument zfalšován a nikdy na našem webu nebyl zveřejněn. Příležitost obhájit se jsme nedostali na stránkách Měsíčniku Radnice ani loni poté, co sami Měsíčník zneužili k tomu, aby skrze zfalšovaný dokument účelově nás zastupitele Zdravé Krupky a pana Horáka pomluvili, ani nyní, kdy jsou již k dispozici důkazy od Policie ČR. 

Má účast na zasedáních zastupitelstva byla nízká. Nebylo to ale mým úmyslem. Na jednom z prvních zasedání jsme vzali na vědomí navržené termíny pro celý následující rok. Vzhledem ke své pracovní vytíženosti jsem si plánovala své zahraniční služební cesty tak, aby se s těmito termíny nekryly. To by si ovšem současné vedení nesmělo dělat, co chce, a termíny dle své vlastní vůle měnit a informovat nás o změně jen pár dnů předem bez udání důvodu. Když jsem se dožadovala vysvětlení u starosty, dostalo se mi po telefonu hulvátského přístupu. Jednou byli svědky i moji kolegové v práci a nevěřili svým uším. Je pravda, že před posledním zastupitelstvem, jehož termín byl opět změněn, náhle starosta obrátil a materiály mi nechal poslat poštou. To byl asi jeden z jeho světlých okamžiků.
V počátku jsem se snažila o změnu jednacího řádu zastupitelstva. Forma, která nám byla předložena, byla nejen s neuvěřitelným množstvím jazykových chyb, ale také neodpovídala otevřenému chování k občanovi. Většina současných zastupitelů se však dle mého názoru chová „stádoidně“ a i přes podnětné připomínky již jen z principu hlasují proti. Jakého principu se ale drží, mi vždy bylo tak trochu záhadou, protože o ten ve prospěch občana rozhodně nešlo.

Také si jistě snadno vzpomenete, že vyhláška, která regulovala hazard v Krupce, byla za vehementního úsilí uvolněného zastupitele Roučka zrušena. Má se prý nyní otevřít U Buchtů kasino, což by pak dávalo smysl. Tak se nechme překvapit.

Prodej městského majetku stojí v Krupce také za povšimnutí. Sama jsem upozorňovala místostarostu Dubského na machinaci s městským bytem, který přihrál zastupitel Penc (je členem bytové komise) svému synovi. Narychlo nechali do bytu nasadit jako novou nájemnici synovu přítelkyni. Jak se ale tato osoba dostala na první místo čekací listiny, když ani neměla trvalé bydliště v Krupce, to je opět čitelnou záhadou. Největší zklamání však pro mě bylo, když se ani pan Dubský proti tomuto prodeji nepostavil, ačkoli o všem věděl. Prý se to tak v Krupce vždycky dělalo. Ano, zřejmě se dělalo a dělá hodně věcí a ta chobotnice zaháčkovaných lidí je v Krupce již tak veliká, že se zde asi vážně těžko něco změní, pokud před tím budou ostatní občané Krupky zavírat oči. 

Za povšimnutí stojí také výběr ředitele Kina a Domu kultury. Jak je možné, že toto výběrové řízení vyhrál pan Fišer? Nic proti němu, ale má dostatečnou kvalifikaci a zkušenosti? Nechce se mi věřit, že by předčil pana Baldu nebo pana J. Hniličku. Vždyť v Krupce se již o kultuře ani mluvit nedá, je na bodu mrazu.
A co takový Měsíčník Radnice? Nechce se vám z něj zvracet? Z peněz daňových poplatníků si tu současné vedení žehlí kabáty, naparuje se a snaží se nás obelstít, jak to tady všechno pěkně funguje. Trochu jako za starých časů totality, ne?

Krupka je jeden velký paradox. Je to nádherné město v Krušných horách, s velkým potenciálem pro cestovní ruch, ale je protkané korupcí, prospěchářstvím a zastrašováním. Zřejmě se zde kopíruje obraz celé naší společnosti. Je zde ale spousta slušných lidí, jen se ozvat.

Nedávno mě v jednom filmu zaujal dialog tatínka se synem. Tatínek synovi vyprávěl v metafoře, že právě bojuje s jednou velkou a silnou chobotnicí. Chlapeček se ho zeptal, proč s ní tedy bojuje, když je tak silná. Tatínek odpověděl, že stojí za to bojovat, protože se třeba jednou ta chobotnice oslabí a on ji pak přemůže. 

Na závěr bych chtěla vyjádřit podporu Zdravé Krupce, ať vytrvá ve svém úsilí a dále usilovně hájí zájmy občanů a majetek města. A Vy občané, kteří jste nás volili a sympatizujete se Zdravou Krupkou, podporujte své zastupitele svými e-maily častěji, nebo se přijďte na jednání zastupitelstva podívat.

S přáním všeho dobrého

Dana Krejsová


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.