logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Žalobce otevře případ podvrženého dokumentu o dělení moci v Krupce

01.12.2012

Tak zní titulek článku MF-DNES z 26. listopadu. Zájem ústecké redakce MF-DNES opět vzbudil již víc jak rok starý spor spojený se zfalšovaným Návrhem koaliční smlouvy Zdravé Krupky. Zfalšování této smlouvy, až po téměř roce potvrzené policií, tehdy zásadně ovlivnilo povolební vyjednávání a otevřelo p. Matoušovi a na něm existenčně závislým lidem cestu k opětnému ovládnutí krupské radnice.

Vše začalo tím, že po martýriu rušení komunálních voleb kvůli uplácení voličů, zaslala Zdravá Krupka (ZK) Návrh koaliční smlouvy (dále jen Návrh) zastupitelům z řad KSČM, ODS, ČSSD, KDU-ČSL a DSSS, kteří alespoň viditelně nebyli do uplácení a manipulace voleb zapojeni. Šlo o tzv. „slušné zastupitele“. Návrh obsahoval tři základní principy správy města: zabránit vyvádění majetku a financí města do soukromých kapes, umožnit plnou kontrolu práce radnice občany a zabránit dalšímu vyhrocování vztahů s Romy (kryté kšefty se zneužíváním jejich sociálních dávek). Tento Návrh vůbec neřešil, jak budou obsazeny funkce v čele radnice. O tom se mělo společně jednat až po dosažení programové shody. ZK se k moci nedrala. Šlo jí přednostně o prosazení protikorupční a demokratické správy města. A protože již delší dobu s praktikami radnice nebyl příliš spokojen ani tehdejší starosta p. Puchar, nabídla  mu ZK během onoho volebního roku celkem třikrát podporu na post starosty města. Co mu bránilo tuto podporu přijmout, ví jen on sám.

Ty tři principy správy města navržené ZK automaticky vyřazovaly z jednání zastupitele z volebních sdružení p. Matouše a Roučka, v jejichž prospěch se uplácely a manipulovaly volby s průhledným cílem zachovat „matoušovské“ metody správy města. Avšak návrhy ZK vyvolaly nervozitu a obavy i mezi většinou tzv. „slušných“ zastupitelů, kteří s p. Matoušem na radnici léta spolupracovali. Z Návrhu ZK totiž koukala jen tvrdá práce, ke všemu široce kontrolovaná veřejností, tj. bez možnosti „malých domů“. Na takovéto nepříjemnosti nebyli lidé spjatí již dříve s radnicí ovládanou p. Matoušem zvyklí.

A tak netrvalo dlouho a p. Matouš svolal všechny nově zvolené zastupitele až na ty ze ZK a ukázal jim Návrh už zfalšovaný vepsáním jmen zastupitelů ZK k funkcím v čele radnice. A navíc v čele úřadu s nebezpečným člověkem, který měl tu drzost, že zdokumentoval uplácení u voleb. P. Matouš přitom vykřikoval, že mocensky nenasytná ZK si uzurpuje rozhodující funkce na radnici. Toto jeho sebejisté lhaní a strašení zabralo, zvláště když těmto manipulovaným zastupitelům nabídl slušný obchod. Zvolí-li ho starostou, zbudou i na ně výnosné funkce a samozřejmě se zapomene na ty hrůzy o protikorupční a demokratické správě města, které navrhovala Zdravá Krupka. 

A tak se pod „Prohlášení“, v němž je ZK označena za moci chtivou a neschopnou tak zvané „konstruktivní“ spolupráce, podepsali všichni nově zvolení zastupitelé města až na p. Vojáčka (DSSS), který chtěl slyšet vyjádření ZK. Za tuto drzost byl z jednání vyloučen.
Takovýmto způsobem si připravil p. Matouš cestu do křesla starosty Krupky. Jemu věrní a poslušní ovládli radu města a komunisté přijali politický úplatek v podobě funkce místostarosty a vedení kontrolního výboru.

Policii trvalo téměř rok, než potvrdila primitivní zfalšování Návrhu ZK, kterého p. Matouš účelově použil k ovládnutí radnice. Ale ke spáchání trestného činu dle policie nedošlo, policie nezjistila ani pachatele, byť z indicií a nedůvěryhodných výpovědí podřízených p. Matouše, je naprosto jasné, o koho jde. Stížnost na polovičatou práci policie a teplického státního zastupitelství teď řeší Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. 

Nejlepší obranou je útok, to ví p. Matouš velice dobře. A tak opět svolal před pár dny své poddané zastupitele a ti stejně jako před rokem opět podepsali pamflet plný pomluv a lží o zastupitelích Zdravé Krupky. Zasílali ho médiím s průhledným cílem ovlivnit přes média rozhodování Státního krajského zastupitelství. Ale tentokrát to přepálili. Jejich odpudivou a nenávistnou slátaninu plnou lží, pomluv a útoků média odmítla zveřejnit.

Prostě - strašák Návrhu koaliční smlouvy ZK dál na radnici budí hrůzu. Dobře si uvědomují, že jeho uvedení do praxe by pro ně znamenalo konec. „Ještě že to té ZK ten náš, však víme kdo, tak šikovně zfalšoval,“ ujišťují se vzájemně vládci krupské radnice. Toto všechno reálně i mezi řádky popisuje článek MF-DNES.

zastupitelé ZK


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.