logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Prodej Energie Krupka

30.11.2012

Reakce na článek uveřejněný na webu města

Na svém 7. zasedání dne 17. 9. 2012 schválilo Zastupitelstvo města Krupky na základě dokumentu předloženého starostou města Ing. Zdeňkem Matoušem Nabídku na odkup obchodního podílu města Krupky ve společnosti Energie Krupka, s. r.o. a kotelen města, které jsou v nájmu společnosti Energie Krupka, s. r.o. a, a to Usnesením v bodu B – schvaluje, č. 25 s textem:

„Nabídku ČEZ Teplárenská, a.s., Bezručova 2212/30 Říčany, PSČ 251 01, IČO:273 09 941 na odkup:
a/ kompletního teplárenského zařízení v současnosti pronajatého spol. Energie Krupka, s.r.o., Mariánské náměstí č. 22, Krupka, IČO: 254 10 083, které je vlastnictvím města Krupka za částku 4, 153.233, 00 Kč bez DPH
b/ 50% obchodního podílu ve společnosti Energie Krupka, s.r.o., Mariánské nám. č. 22, Krupka,
OČO: 254 10 083 za částku 50.000,-Kč bez DPH.
Součástí prodeje výše uvedeného majetku a obchodního podílu města Krupky musí být také zapracovány nabízené podmínky dle nabídky společnosti ČEZ Teplárenská a.s. ze dne 31. 7. 2012.“

Toto Usnesení bylo schváleno 14 z 19 přítomných zastupitelů. Proti byli 2 zastupitelé za Zdravou Krupku, další tři zastupitelé se zdrželi (pravděpodobně dva za DSSS a jeden za KSČM).

Takto je zachycena rozprava před schválením Nabídky ČEZu na odkup na straně 3 a 4 zápisu ze zasedání ZM:

Prodej Energie Krupka
Dále byla otevřena diskuse ve věci prodeje Energie Krupka. Ing. Dubský informoval o tom, že se jedná o prodej 50% obchodního podílu Města Krupka a dále upozornil na to, aby v tom nikdo nehledal žádnou nekalou transakci, úplatky atd. Cena vychází ze znaleckého posudku (naše pozn. - nebyl součástí materiálů). Jeden posudek nechalo vypracovat Město Krupka a jeden posudek nechala vypracovat ČEZ Teplárenská.
p. Vojáček – nebude výhodnější ponechat si podíl nadále, je zpracována ekonomická studie? ČEZ by měl přijít s nabídkou, která bude ještě více zvýhodňovat město. Je obava, aby teplo podstatně nezdražilo.
Ke všem otázkám odpověděl ředitel ČEZu Ing. Hodek
p. Maleček – předložený dokument obsahuje nedostatky a závady, doporučuje, aby město hledalo partnera ve výběrovém řízení.
Pan Maleček vznesl protinávrh – přerušit projednávání a po doplnění nedostatků znovu předložit.
Hlasování: 2 (pro) 14 (proti) 3 (zdrželi se)
Poté bylo hlasováno pro schválení Nabídky ČEZ Teplárenská na odkup kompletního teplárenského zařízení a 50% obchodního podílu ve spol. Energie Krupka, s. r. o.
Hlasování: 14 (pro) 2 (proti) 3 (zdrželi se)

Vzhledem k tomu, že nebyly na zasedání ZM  zastupitelům  předloženy kromě textu samotné Nabídky ČEZu žádné další podklady potřebné pro správné rozhodnutí a dále nebyly tyto předloženy ani v následujících dnech na žádost zastupitelů za ZK (smlouva, znalecký posudek stanovující cenu prodávaného teplárenského zařízení, soupis všech movitostí, které jsou předmětem schvalování Nabídky), rozhodli se požádat Ministerstvo vnitra o pozastavení platnosti tohoto usnesení.

Způsob schválení Nabídky ČEZ Teplárenská, a.s. zaujal i přítomného novináře, který veřejnost na případ mediálně upozornil. V jednom ze svých článků poukazuje na to, že problém se schválením takto předloženého bodu programu dozasedání ZM měl i pan V. Vojáček (DSSS), který upozorňoval na případnou nevýhodnost celé transakce pro město.

Rozhodnutí zastupitelů za ZK upozornit na případ MVČR bylo zcela legitimní. Povinností každého zastupitele je zajímat se o všechny podrobnosti potřebné pro jeho řádné posouzení a následné rozhodování. Pokud ministerstvo k dnešnímu dni neshledalo dle zákona o obcích na postupu nic nezákonného, neznamená to ještě, že se v tomto případě vedení a zastupitelstvo města zachovalo jako řádný hospodář. Řádný hospodář by se nikdy  nevyhnul zveřejnění záměru prodeje, a tím veřejné soutěži s cilem dosáhnout co nejvyšši kupni ceny. Tomuto se vedení radnice zcela vyhnulo a čas ukáže, komu celá tato transakce přinese největší užitek.

Miloslava Bačová

Komentář bude následovat


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.