logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Říjnová RADNICE i nadále pěje chválu na krupské radní

17.10.2012

V úvodním článku oznamuje starosta Z. Matouš s nadšením, že kontrola Finančního úřadu z Ústí nad Labem potvrdila, že čerpání dotací v objemu téměř 10 milionů Kč ze strukturálních fondů EU a ze státního rozpočtu je v Krupce bez závad. Mezi řádky pak lze číst: „ Jen ať si teď někdo zkusí jen naznačit, že se v Krupce hospodaří špatně!“

Pomineme-li, že nepředkládá nic, co by potvrdilo, že ke kontrole vůbec došlo, a pokud ano, vůbec necituje, jak kontrola opravdu dopadla, vyvolává pak jeho chlubení otázku, proč se tedy až hystericky brání kontrolám, které požadují zastupitelé Zdravé Krupky. Pro připomenutí - jedná se o kontrolu zakázek z období rozpočtového provizoria (leden až říjen 2011), kdy nemělo město zastupitelstvo a bylo bez jakékoliv kontroly plně v rukou rady města již tehdy dirigované dnešním starostou Matoušem.

Dle vzpomínek úředníků tehdy docházelo k opakovaným těžkým hádkám mezi místostarostou Matoušem a starostou města Pucharem o rozsahu a ceně těchto zakázek a i o tom, která firma je bude realizovat. Tyto hádky nakonec způsobily to, že p. Matouš odmítl p. Puchara jako člena do „své“ současné rady města.

Řada svědků dokonce zaregistrovala, že k dokončení opravy střechy horní stanice lanovky prováděné firmou JAPIS došlo dříve, než vůbec firma prošla výběrovým řízením (pokud k němu vůbec došlo). Dost informací na to, aby se každý zodpovědný zastupitel, kterému jde o řádné hospodaření města, začal o tyto zakázky zajímat. Starosta Matouš i se svými „parťáky“ a za podpory tajemníka úřadu Růžičky dělá však vše pro to, aby nebyly nikdy tyto záměry otevřeny a zkontrolovány. Proč asi?

Stejně vášnivě se starosta Matouš brání návrhům auditů v „jeho“ Sportu Krupka. Tuto firmu 100% vlastněnou městem vidí půlka Krupky jako pračku na městské peníze a zdroj materiálu pro vyvolené jedince. Vášně vzbudil i požadavek na audit v TJ Krupka, kam za nejasných okolností město posílá statisícové částky, tvářící se jako půjčky, o kterých každý tuší, že budou těžko někdy do městské pokladny vráceny.

Energii Krupka se teď snaží starosta Matouš i s městskými kotelnami za podivných okolností (hluboko pod cenou) rychle prodat, s průhledným cílem zabránit tak na věky jakékoliv kontrole. K tomu je možno přidat pod cenou prodané domy města, jejichž ceny neodpovídají aktuálním cenám v místě obvyklým, podivné zakázky na obnovu parku H. Lindnerové a na opravu chodníků v Maršově, jejichž kontrole se starosta Matouš zarputile brání.

Klademe si otázku: Je normální takové chování starosty města, jehož hospodaření je v naprostém pořádku? Čekali bychom, že řekne: „Když nevíte, co s volným časem, tak tady máte požadované podklady a obraťte je třeba naruby“. A ještě by kontrolorům z řad zastupitelů předem poděkoval za ověření jeho řádného hospodaření.

V této souvislosti je zajímavé sledovat i chování kontrolního výboru. V rámci dohod o rozdělení moci nad městem byl starostou Matoušem svěřen komunistům. Jeho předsedkyně však obchází bolavé problémy hospodaření města spojené se starostou Matoušem po špičkách a širokým obloukem. Jako by moc dobře věděla, co by vyplavalo napovrch, kdyby do nich šlápla. Jistě moc dobře ví, co by se stalo. Její komunistický kolega, místostarosta Dubský by obratem skončil ve funkci místostarosty. A to komunisté (údajně bojující proti zlodějnám a tunelům) nemohou připustit. Funkce, zvlášť takto vysoká funkce, je u komunistů nadevše. A přijít o ni kvůli možnému odhalení rozkrádání města? To by kvůli takové prkotině udělal jen blázen.

Z titulní strany se na nás usmívá i místostarosta Dubský (že by neskrývaná neplacená předvolební reklama v městském periodiku, načasováná těsně před druhým kolem senátních voleb?). Tentokrát je ale nutné ho i pochválit. Převzal štafetu péče o kulturu od radního p. Roučka, který je sice za tuto funkci placen, ale momentálně je znaven finančními problémy ve „své“ TJ Krupka. A tak místostarosta zprostředkoval přestěhování výstavy o historii Krupky z teplického muzea do prostor krupského úřadu. Ano, jde o čin hodný potlesku, jen by měl p. Dubský umět přiznat, že mu byla inspirací kritika nízké kulturní úrovně bohosudovských poutních slavností, publikovaná na webu Zdravé Krupky. Právě tam se dočetl, že by bylo vhodné tuto výstavu přestěhovat do Krupky. Děkujeme mu tímto za další hezkou ukázku vlivu Zdravé Krupky na pozitivní konání krupské radnice.

Krupským komunistickým zastupitelům pak doporučujeme, aby si občas přečetli webové stránky své vlastní strany a začali svou prací na krupské radnici naplňovat zde uvedené heslo o komunistickém boji proti zlodějině a tunelům. Bude to pro ně jistě těžké dilema. Dodržet v praxi, co proklamují, nebo dělat mrtvého brouka a pokračovat v zajeté praxi, a tím si zachovat přízeň starosty a udržet se na postu místostarosty. Myslím, že všichni již nyní víme, jak se rozhodnou.

M. Bačová, P. Maleček


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.