logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Obstrukce a cenzura v Krupce – umístění Krupky v soutěži „Otevřeno x Zavřeno“

03.10.2012

Otevřená společnost o. p. s. vyhlásila letos v rámci projektu otevřete.cz již 10. ročník soutěže Otevřeno x Zavřeno

Soutěž hodnotí kvalitu poskytování informací občanům zejména z úřadů veřejné a státní správy a dalších povinných subjektů, jako například subjektů ovládaných státem, krajem, nebo obcí, veřejnoprávních institucí a dalších.
Protože má krupská radnice v tomto směru hodně co dohánět, rozhodli jsme se na základě našich špatných zkušeností a také na radu odborníků nominovat Krupku do soutěže v kategorii ZAVŘENO v následujících dvou oblastech:

Přístup k informacím – z 37 nominovaných skončila Krupka na 14. místě

Za co jsme Krupku nominovali:

Tajemník MěÚ je odmítá již téměř rok poskytnout opozičním zastupitelům informace o realizaci zakázek v době rozpočtového provizoria. Požaduje neoprávněnou úhradu cca 8000. - namísto asi 200 Kč.

Jako zastupitelé jsme v říjnu 2011 požádali o informace k realizaci 4 větších zakázek, provedených v době rozpočtového provizoria (v době zrušených uplácených voleb). Tajemník tvrdil, že nelze, protože vše si vzala Policie. Policie to na dotaz zcela popřela. Proto jsme v červnu 2012 požádali dle InfZ, ale jako zastupitelé, tedy bez povinnosti hradit náklady. Úřad obstruoval nejprve požadavkem na doplnění (roky, kdy se investice prováděly, což sám dobře ví). Po doplnění předložil požadavek na 8 314 Kč za kopie (4 114. -, kopie jsme nežádali – chtěli jsme nahlédnutí) a vyhledání (4200. - za 21 hodin). Podali jsme stížnost proti výši úhrady (nežádali jsme kopie, nesmyslný čas na vyhledání), dosud – měsíc po lhůtě k jejímu vyřízení – žádná reakce.

Pořadí všech nominovaných. Celá kauza není z naší strany ještě uzavřena. Po jejím uzavření jsme připraveni zveřenit veškeré s tím spojené dokumenty.

Svoboda projevu – z 13 nominovaných skončila Krupka na 4. místě

Za co jsme Krupku nominovali:

Zneužívání radničních listů k sebeprezentaci radních města, k manipulaci míněním občanů města a napadáním opozičních zastupitelů.

Město Krupka vydává měsíčník RADNICE, „zdarma“ do všech domácností (5500 ks).Údajná apolitičnost vypadá tak, že značná část měsíčníku a každá jeho titulní stránka je věnována popisu úspěchů osob v čele radnice, hlavně starosty Matouše. Dalším obsahem jsou články ukazující osoby v čele města při podpoře obecně pozitivních činností v oblasti kultury, sportování mládeže, odpočinku seniorů atd. Zároveň se uplatňuje stoprocentní cenzura názorů opozice v zastupitelstvu. Příspěvky opozice jsou opakovaně odmítány, stejně jako žádosti opozice na účast v redakční radě, právě s odvoláním na „apolitičnost“. Opoziční zastupitelé zaslali redakci příspěvek „Hazard v Krupce dostal zelenou“, nebyl uveřejněn, šéf redakční rady Ing. M. Křivohlavý písemně sdělil, že „obsahové zaměření je určeno pouze pro přenos informací z Městského úřadu občanům“.Neobjevují se ani články o obecných a provozních problémech města. Periodikum bylo zneužito k jednostrannému napadání politických soupeřů při třikrát opakovaných volbách (zrušeny soudem pro uplácení voličů) – vedení zveřejnilo své „Prohlášení k 2.opakovanému hlasování,“ aniž dalo prostor protinázoru.

Pořadí všech nominovaných.

Přijaté nominace hodnotila odborná porota složená z těchto osobností:

Tomáš Holenda - informatik, Katastrální úřad, Adriana Krnáčová - manažerka, Břetislav Rychlík - režisér, Dana Bérová - ředitelka pro rozvoj obchodu, Jaroslav Winter - president sdružení BMI březen měsíc internetu, František Korbel - 2. místopředseda Legislativní rady vlády, náměstek ministra spravedlnosti, Hana Marvanová - právnička, Petr Kolman - učitel správního práva na PF MU v Brně,Vladimír Smejkal - soudní znalec, Emília Sičáková-Beblavá - Transparency International Slovakia - Slovenská republika.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.