logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Prodej Energie Krupka – sonda do osobních a finančních zájmů lidí z okolí p. Matouše

20.09.2012

Až na dva hlasy zastupitelů Zdravé Krupky odsouhlasilo v pondělí zastupitelstvo  radou města předjednaný prodej 50% podílu města ve společnosti Energie Krupka. Ale to byl jen vedlejší produkt toho hlavního "kšeftu"(jinak to ani nelze nazvat), kterým byl prodej kotelen města vytápějících řadu bytových domů a objekty města pro jeho správu, školství, sport a kulturu, sociální a bezpečnostní služby. Kupní cena kotelen byla prý podle posudku, který neukázali, stanovena na 4 153 233,- Kč bez DPH. Přitom odhad tržní ceny těchto kotelen se pohybuje okolo 10 milionů Kč. Už jen tržní cena dvou kotelen, a to v plavecké a sportovní hale, je vyšší, než celková kupní cena všech kotelen doporučená p. Matoušem a jeho lidmi.

O tom, že bude tento prodej předmětem jednání zastupitelstva, se občané Krupky vůbec nedozvěděli. Zastupitelé dostali písemnou informaci o tomto prodeji čtyři pracovní dny před konáním zastupitelstva, a to v zcela nedostačující podobě. Samozřejmě s výjimkou těch vyvolených z okolí p. Matouše, kteří o tomto prodeji museli vědět měsíce dopředu. Ano v písemných materiálech pro zastupitele byla výzva: přijďte si detailní podklady prohlédnout na úřad. Ale kdo má v dnešní, existenčně tvrdé době možnost, aby si mohl v čtyřech nejbližších dnech udělat min. půldne volno a jít balík dokumentů o tomto prodeji nastudovat. Notabene když už si musel vzít v práci volno na dopolední jednání zastupitelstva? Samozřejmě s výjimkou těch, kteří tak či onak žijí z města. A to jsou opět jen Matoušovi lidé. Ti ale jeho návrhy neověřují, jen odhlasují , protože se již těší na to, co jim z toho kápne.

Takže ze strany vedení radnice došlo k vědomému zablokování informací o tomto prodeji. Podklady pro zastupitele obsahovaly jen to, že se prodávají kotelny města, které má v pronájmu Energie Krupka, a navrženou cenu. K tomu nevymahatelnou nabídku kupujícího. Nic víc. Toto byl jediný materiál, který byl zastupitelům předložen - ČEZ Teplárenská, a.s. - Nabídka pro město Krupka . Kdyby tohle udělali manažeři soukromé firmy (na městě starosta a místostarosta) zástupcům vlastníků firmy (na městě zastupitelstvo) byli by na hodinu vyhozeni. V Krupce to zastupitelstvo pánům v čele města Matoušovi a Dubskému pomalu i s potleskem odsouhlasilo. Pan Dubský dokonce tento podvod obhajoval tím, že se vyzná, a proto prodej schvaluje, protože prý pracoval ve vedení teplárny Trmice.

Co mělo být součástí veřejných dokumentů o tomto prodeji, ale nebylo v dostatečném předstihu veřejnosti předloženo?
1. Jednoznačný seznam a popis zařízení kotelen včetně detailního výpisu z inventury majetku města, jejich hodnota vycházející z jejich současné pořizovací hodnoty, popis technického stavu zařízení – opotřebení a provedených investic
2. Audit jejich ekonomických výsledků včetně cen nákupů energií a prodejních cen tepla
3. Výhled ekonomických výsledků v min. příštích deseti letech
4. Řešení vztahů po prodeji z pohledu využívání a údržby stavebních objektů, v kterých jsou kotelny usazeny
5. Další dokumenty, na jejichž základě by byla stanovena tržní cena.

Radnice prodala s pomocí svých lidí v zastupitelstvu kotelny pod cenou spoluvlastníkovi Energie Krupka firmě ČEZ Teplárenská, a.s., s níž má mnohaleté úzké nejen pracovní, ale i osobní vztahy. Ta 50% podíl v Energii Krupka získala odkoupením firmy Martia, jejíž spoluvlastník pomáhal p. Matoušovi s kšeftem s pozemky ve Vrchoslavi, kdy p. Matouš zneužitím své funkce místostarosty připravil město o víc jak 40 milionů Kč.

Když si to všechno poskládáte: tajení prodeje před veřejností, nepředložení bez potřebných podkladů zastupitelstvu města, nestanovené řádné tržní ceny, min. dvojnásobné ponížení ceny a navíc firmě, s jejímiž představiteli mají lidé v čele radnice mnohaleté blízké osobní vztahy a finanční zájmy, tak už snad není co dodávat.

Snad jen toto: už vám dochází, proč okolí p. Matouše opakovaně uplácelo a manipulovalo volby, proč spolu s komunisty falšovali povolební dokument Zdravé Krupky, proč cenzurují RADNICI, proč se až hystericky snaží likvidovat byť jen náznak jakékoliv své opozice a naopak z městského si kupují své příznivce, proč zbaběle odmítají postavit se tváří v tvář ekonomicky aktivním a slušným občanům Krupky? Protože si z města udělali soukromý podnik, do něhož nic nevkládají, pouze ho vysávají a časem ho jistě přivedou na mizinu

Skutečně vám to nevadí? Vadí, že? Tak s tím pojďte konečně zatočit.

Klášterec nad Ohří nám může být inspirací . Tam lidé již začali svou nespokojenost dávat jasně najevo.


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.