logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Tiskové prohlášení Zdravé Krupky k odvolání pochodu Romů

21.08.2012

Zdravá Krupka vítá rozhodnutí romského aktivisty J. Mikera zrušit demonstraci plánovanou na 5. září 2012. Případná demonstrace by jen přispěla již k dříve dost pošramocenému obrazu Krupky v souvislosti se zmanipulovanými komunálními volbami 2010. 

Romové chtěli protestovat proti diskriminační Vyhlášce o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a estetického vzhledu města, ušité specielně pro Horní Maršovské sídliště a alibisticky rozšířené i na ostatní krupská sídliště. Vyhlášku přijalo 25. června 2012 zastupitelstvo města Krupka většinou hlasů. 

Zastupitelé Zdravé Krupky jako jediní pro tuto vyhlášku nehlasovali. Upozorňovali ještě před hlasováním na její diskriminační a čistě represivní charakter. Právě absence pozitivně motivační složky byla důvodem jejich nesouhlasu s vyhláškou, chystající se trestat shromažďování Romů na veřejných prostranstvích. 

Dohodu mezi oběma stranami – romským aktivistou a starostou města Z. Matoušem, pakliže k ní skutečně včera došlo, vidí zastupitelé ZK jako první racionální krok vedení města, jak přispět ke skutečné snaze řešit v Krupce tzv. romskou problematiku. Zrušení pochodu vyměnili Romové za slib starosty vybavit sídliště lavičkami a odpočinkovými kouty pro děti (těch se bohužel nedostává i na dalších krupských sídlištích). Pokud k podepsání dohody skutečně došlo a nezůstalo jen u slibu, očekává ZK její zveřejnění. Zatím ani jedna strana podepsanou dohodu, obsahující jednotlivé body a termíny plnění, nezveřejnila. Je nyní na starostovi Z. Matoušovi, aby daný slib v nejbližší době čestně splnil.

zastupitelé Zdravé Krupky


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.