logo

  Vrátíme Krupce dobrou pověst



Zdravá Krupka

Diskriminační vyhláška vyhrotila situaci v Krupce

17.08.2012

Vážení spoluobčané, sympatizanti a přátelé,

hlásíme se Vám dříve, než jsme původně předpokládali. Vede nás k tomu vyhrocení situace v našem městě. Krupka se opět dostala do zájmu médií (více v rubrice Krupka v médiích). Ten vyvolala reakce na vyhlášku zakazující na vybraných místech ve městě posedávat na veřejných prostranstvích. Pro vyhlášku hlasovala na posledním zastupitelstvu města 25. června 2012 většina zastupitelů, KROMĚ ZDRAVÉ KRUPKY. Dalo se očekávat, že vyhláška vyvolá nevoli řady spoluobčanů.

Zastupitelé Zdravé Krupky důrazně upozorňovali ještě před hlasováním o této vyhlášce na její kontroverzní charakter. V podobě, v níž byla předložena (a nebyla vůle ostatních ji jakkoli upravovat), pro ni hlasovat nemohli.

Potvrdilo se, co ZK očekávala a co mohlo očekávat i samo vedení radnice. Vyhláška vyvolá nepokoje a napětí. Zastupitelé Zdravé Krupky považují tuto vyhlášku od počátku za diskriminační pro všechny obyvatele krupských sídlišť, na něž byla specielně ušita.

ZK upozorňovala na to, že by měl být před vydáním takové vyhlášky vytvořen náhradní prostor, kde by se sídlištní lidé mohli scházet, sedět, komunikovat, popř. si udělat piknik či grilovat. To však vedení radnice nikterak nezajímalo.

Vyhláška je diskriminační pro všechny obyvatele krupských sídlišť. Přesto se již po prvních týdnech uvedení v platnost projevilo, že se ke kontrole jejího porušování nepřistupuje ve všech částech města stejně. Záleží, zda jde či nejde o tzv. „slušné lidi“, jak opakovaně říkají starosta i šéf městské policie. „Slušných lidí“ se tato vyhláška podle nich nedotkne. Co z toho může plynout? Snad jen to, že tato vyhláška může být vedením radnice zneužívána proti každému, kdo se jí znelíbí a na koho pak pošle svou výkonnou složku – městskou policii.

Podezření a nejasnost do všeho vnáší samo vedení radnice. O vyhlášce informovalo pouze na úřední desce, nikoli v nejbližším (červencovém) vydání měsíčníku Radnice. Zmatečně se o ní vyjadřuje i tiskový mluvčí Milan Křivohlavý v prohlášení na webu města z 15. srpna, kde uvádí: „ … každý soudný občan si v ní (tj. vyhlášce) přečte, co se opravdu smí či naopak zakazuje. Proč se lže, že je pod pokutou zakázáno, když si někdo na veřejném prostranství sedne na trávu, postaví si na zem vlastní židli či roztáhne deku?“ Autor tohoto prohlášení asi vůbec netuší, co je obsahem odkazu na zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, § 47 odst. 1 písm. g) ve znění pozdějších předpisů, uvedeným pod čarou na první stránce vyhlášky.

Přestupku proti veřejnému pořádku § 47 odst. 1 písm. g) se dopustí ten, kdo poškodí nebo neoprávněně zabere veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné zařízení
Za přestupek podle odstavce 1 písm. g) lze uložit pokutu do 50 000 Kč
Celé znění zákona č. 200/1990 Sb., najdete zde.

Miloslava Bačová - zastupitelka


Vaše emailová adresa nebude použita k jiným účelům.
Odběr novinek se dá odhlásit v každém přijatém emailu.